Kaj čaka zlate orle pred vrnitvijo pod Ponce?

Smučarski skoki 7. Mar 202311:39
Lovro Kos Anže Lanišek Timi Zajc Žiga Jelar
Foto: Profimedia

Čeprav se je svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici šele dobro končalo, pa se sezona za smučarske skakalke in skakalce nadaljuje že ta konec tedna. Ekipi pod vodstvom Zorana Zupančiča in Roberta Hrgote bosta potovali na Norveško, kjer bodo tekmovali na zdaj že tradicionalni turneji Raw Air. Nato sledi selitev na Finsko, kjer bodo dekleta zaključila tekmovalno leto, fantje pa se bodo zadnji konec tedna v marcu oziroma prvi konec tedna v aprilu še enkrat vrnili pod Ponce.

Po koncu vrhunca sezone, ki je za povrh potekalo še doma, se sezona v smučarskih skokih vrača v ustaljene tirnice. Kot je že v navadi, se marca skakalki in skakalke merijo predvsem na severu Evrope. Najprej jih čaka norveška turneja, imenovana Raw Air, ki bo potekala že v šesti izvedbi za moške in četrti za ženske.

Moški program se bo v deželi vikingov tradicionalno začel v norveški prestolnici, kjer jih na skakalnici na Hollmenkolnu čakata dve posamični preizkušnji. Sledi selitev v olimpijski Lillehammer, kjer se bodo tokrat prav tako merili na dveh individualnih tekmah, ena bo namreč nadomeščala odpadlo iz Trondheima, kjer skakalnice po prenovi za SP 2025 še niso povsem pripravljene. Sledi selitev v Vikersund, kjer se bo nadaljeval letalski boj za mali kristalni globus, v katerem ima po dveh tekmah v Oberstdorfu vroče železo v ognju tudi Slovenija. Timi Zajc v posebnem seštevku zaostaja le 80 točk za trenutno vodilnim Halvorjem Egnerjem Granerudom. V skupni seštevek norveške turneje poleg šestih tekem oziroma 12 serij šteje še šest kvalifikacijskih tekem, skupno torej 18 serij, skupni zmagovalec pa bo bogatejši za 100.000 evrov.

Po dve tretji mesti

Po koncu napornega norveškega tedna sledi nekaj dni tekmovalnega odmora, nato pa se bo karavana preselila severovzhodno, v finski Lahti. Tam se bodo skakalci najprej udarili na moštveni preizkušnji (prvi po zlati kolajni Slovenije na SP v Planici), dan pozneje pa še na posamični. Zaključek svetovnega pokala bo kljub gostiteljstvu šampionata pod Poncami, kjer bo običajni program s četrtkovimi kvalifikacijami, petkovo in nedeljsko posamično ter sobotno ekipno tekmo na sporedu rekordno pozno – od 30. marca do 2. aprila.

Slovenski skakalci so imeli po velikem slavju na domačem prvenstvu prosto nedeljo in ponedeljek, danes pa so se že vrnili v telovadnico. Jutri naj bi po zagotovilih Jelka Grosa trenirali prav na Bloudkovi velikanki, v četrtek pa jih že čaka pot v Skandinavijo. “Vse, kar smo do zdaj naredili, gre začasno v pozabo, gremo pa naprej z dobrimi občutki,” ob tem sporoča Robert Hrgota. Anže Lanišek bo skušal ubraniti tretje mesto v skupnem seštevku, Slovenija pa isto pozicijo napada tudi v pokalu narodov, kjer za tretjo Poljsko zaostaja le osem točk.

Pisala se bo zgodovina

Zelo podobna pot do zaključka sezone čaka tudi dekleta. Po razočaranju na domačem prvenstvu, ko so osvojile le bron na mešani ekipni tekmi, bo imel Zoran Zupančič kar veliko dela, da dvigne vzdušje v ekipi, kjer naj bi vladali kar naelektreni odnosi. Po štirih posamičnih tekmah v Oslu in Lillehammerju, kjer bo okronana nova zmagovalka ženske izvedbe turneje Raw Air, sledi zgodovinski trenutek za ženske skoke. Najboljša petnajsterica seštevka na turneji bo imela pravico in edinstveno priložnost, da se prvič tekmovalno preizkusi na letalnici. Tekma v Vikersundu sicer ne bo štela za točke svetovnega pokala, trenerji pa bodo tisti, ki bodo ocenili, če so tekmovalke pripravljene za nastop. V primeru, da bo eden od trenerjev menil, da ena od njegovih varovank ni pripravljena na letenje, jo bo lahko zamenjal z rojakinjo.

Po zgodovinski soboti se bo ženska karavana preselila še v Lahti, kjer bo v petek, 17. februarja, konec zime za tekmovalke. Ema Klinec se bo na zadnjih petih tekmah borila za tretje mesto v skupnem seštevku, Nika Križnar pa bo skušala z osmega napredovati vse tja do petega.

Nika Križnar Ema Klinec
Foto: Profimedia
Komentari

Vaš komentar