Kaj se dogaja s češkimi skoki? Po odhodu Bajca slovo prvaka

Smučarski skoki 30. Jan 202317:00 2 komentarja
Filip Sakala. Foto: Guliverimage

V zlatih časih Jakuba Jande so smučarski skoki na Češkem dosegli priljubljenost, ki bi jo lahko primerjali celo s tisto, ki jo ta šport dosega pri njihovih sosedih Poljakih in tudi v Sloveniji. A tisti časi so že davno mimo, skakalci pa zaradi obupnih pogojev končujejo kariere pri starostih, v katerih bi sicer morali dosegati najboljše rezultate. Kot zadnji je smuči v kot postavil aktualni češki prvak Filip Sakala.

Glavni problem smučarskih skokov na Češkem je jasen – pomanjkanje denarja za delovanje članske reprezentance, manjko financ pa se pozna tudi v mladinskih vrstah. Po Jakubu Jandi je bil svetovnemu vrhu v določenem obdobju konkurenčen le še Roman Koudelka, za katerega pa so točke svetovnega pokala v zadnjem času po težavah s poškodbami bolj izjema kot pravilo. V tej sezoni je bil tako med trideseterico le enkrat, in sicer je na novega leta dan v Garmisch Partenkirchnu osvojil prav 30. mesto. Zmagovalec petih tekem svetovnega pokala je pri 33 letih daleč od nekdanje forme (na stopničkah je nazadnje stal pred slabimi sedmimi leti), problem pa je, kot že omenjeno, sistemski.

Janda, zmagovalec novoletne turneje, je po koncu športne kariere ostal povezan s skoki, vse do decembra 2022 pa je bil vodilni mož tega športa na Češkem. V tem času je kot trener Čehov deloval Slovenec Vasja Bajc. Po slovesu Jande v zadnjem mesecu minulega leta – nasledil ga je Radek Cikl. Ta je kmalu po imenovanju potekel potezo – Bajc mora zapustiti češko reprezentanco, njegovo mesto pa bo prevzel nekdanji skakalec Lukas Hlava.

Vasja Bajc je v češki reprezentanci deloval že od leta 2004 do 2006, ko je Jakub Janda pod njegovim vodstvom osvojil novoletno turnejo in veliki kristalni globus. Takoj po sezoni s tem velikih uspehom se je od Češke poslovil zaradi neizplačanih dolgov tamkajšnje smučarske zveze. V reprezentanco se je vrnil poleti 2021, a v drugem obdobju ostal daleč od podobnih rezultatov.

Vasja Bajc. Foto: Profimedia

A ta odhod še zdaleč ni edini, s katerim so se Čehi soočili v zadnjih letih. Tako je že prejšnjo zimo ekipo zapustil Bajčev pomočnik Jan Matura, ob koncu sezone sta smuči v kot postavila Cestmir Kozisek (pri 31 letih) in Viktor Polašek (pri 25 letih). Kozisek je razloge za slovo opisal tudi v številnih menjavah v trenerskem štabu. “Zame je bila to služba. Mislim, da bi morali šport dojemati drugače. Zelo težko je delovati pod vodstvom štirih trenerjev v štirih letih. Vsak ima drugačno vizijo, v zelo kratkem času moraš spreminjati tehniko. In tako se je končalo.”

Brez sprememb skoki ne bodo preživeli

Zadnji v nizu odhodov pa se je zgodil le nekaj dni po slovesu Bajca – kariero pri 26 letih končuje tudi Filip Sakala, ki je po neuspešnih skokih na Kulmu (v kvalifikacijah je končal kot 61. in 55.), končal kariero.

Tekmovalec, ki v svetovnem pokalu nikoli ni osvojil točke, v tej sezoni pa je deloval izven reprezentance, je za poljski spletni portal skijumping.pl pojasnil svoje videnje. “Z začetkom te sezone sem si dal še zadnjo možnost. Zmagal sem na češkem državnem prvenstvu, vse od takrat pa nisem dosegal dobrih rezultatov. Z vsakim neuspehom sem težje našel motivacijo za nadaljevanje tega boja. Nisem zadovoljen s svojo ravnjo skakanja v zadnjih treh letih. Žal nimam več moči, da vztrajam v tem. Za skoke sem porabljal svoj denar, zdaj pa nimam več sredstev za nadaljevanje te avanture,” je dodal Sakala, ki je bil na svetovnem prvenstvu 2019 v Seefeldu 29. na srednji skakalnici. V svetovnem pokalu je bil najvišje leta 2019 v Wisli, ko je bil 36.

“Stanje v čeških smučarskih skokih je takšno, kot lahko vidite. Težko je karkoli dodati. Vseeno imam nekaj upanja, sploh glede na rezultate na olimpijskem festivalu evropske mladine v Planici, kjer je Anezka Indrackova prišla do kolajne. Nekaj pozornosti si zaslužijo tudi naši tekmovalci v celinskem pokalu. Roman Koudelka je zmagovalec petih tekem, upajmo, da bo vztrajal tja proti 40. letu, dokler mladi ne odrastejo. Upam, da bodo skoki na Češkem preživeli. Če bodo vodilni možje več časa posvečali temu športu, bi lahko v nekaj letih dosegali boljše, vidnejše rezultate,” je še pripomnil še en v vrsti čeških skakalcev, ki prehitro končuje svojo športno pot.

Foto: Guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje