Kaj se dogaja z Niko Križnar in kako naprej?

Smučarski skoki 4. Feb 202319:30
Nika Križnar Willingen
Foto: Guliverimage

Medtem ko njena reprezentančna kolegica Ema Klinec blesti in je na sobotni tekmi v Willingenu osvojila že tretje drugo mesto zapored, pa se je v veliki krizi znašla Nika Križnar. Ta se je po petkovem ponesrečenem nastopu na tekmi mešanih ekip odločila, da zapusti Nemčijo in se vrne v domovino. Kaj se dogaja z zmagovalko svetovnega pokala v sezoni 2020/21, je za Smučarsko zvezo pojasnil trener Zoran Zupančič.

Vse do druge tekme v Hinterzartnu pred tednom dni je bila Nika Križnar najboljša Slovenka v seštevku svetovnega pokala. Tam jo je prehitela reprezentančna kolegica in prijateljica Ema Klinec, ki je danes v Willingenu nadaljevala odličen niz in še tretjič zapored (skupno pa petič v sezoni) osvojila drugo mesto. 22-letnica, ki je v zadnjih letih pogosto navduševala slovensko javnost, pa se je ob koncu januarja in začetku februarja znašla v manjši krizi.

Po dveh tretjih mestih na začetku silvestrske turneje v Beljaku je brez stopničk (5. in 6. mesto) ostala na domačem Ljubnem, in čeprav na zmagovalni oder ni skočila niti na petih tekmah na Japonskem, je v Saporu in Zau ohranjala stik s svetovnim vrhom (po vrsti 8., 5., 5., 5. in 6. mesto). Nekoliko slabše predstave je – zaradi prehlada – pokazala prav ob prihodu v skakalno središče v Schwarzwaldu (11. in 18. mesto), dviga forme pa ni uspela pokazati niti na mešani ekipni tekmi v Willingenu, ko je v edini seriji doskočila že pri 82 metrih. Po razočaranju se je odločila, da v nadaljevanju vikenda ne bo več nastopala in se je že odpravila proti Sloveniji.

Težave so se kar vrstile

“Nika se je včeraj odločila, da ne bo zdržala tega vikenda. Včerajšnji skok jo je preveč potrl in posledično smo se odločili, da jo odmaknemo iz tekmovanj. Trenutno je že na poti domov. Kako se odločimo naprej, bo povedala največ sama, ko bo pripravljena, ko bo malo proč od skakalnic. Upam, da se bo umirila in bo potem normalno tekmovala naprej,” je odločitev tekmovalke iz Delnic v Poljanski dolini, ki sicer živi na Mlaki pri Kranju, po sobotni tekmi za Smučarsko zvezo Slovenije pokomentiral glavni trener Zoran Zupančič. 

In kje so razlogi za trenutne težave? Zagotovo je na Niko vplivala poškodba velike prijateljice Urše Bogataj na prvi dan letošnjega leta, zaradi katere je aktualna olimpijska prvakinja že končala sezono. Kot je dodal Zupančič, pa se je vse skupaj nabiralo dalj časa. “Žal v skokih pride kdaj do takšne situacije. Nika že pet let kar konkretno vleče ta naš voz. Ni morda razlog samo, da je bilo delo slabo. Razlogi so lahko tudi, da je malenkost iztrošena, utrujena, tako tudi deluje. V zadnjem obdobju je bilo kar nekaj težav, bolezni, zvin gležnja. Od takrat naprej se te težave kar vrstijo in upam, da ji bo ta upam kratek počitek hitro povrnil moči.”

Skakalke bodo v Willingenu na posamični tekmi nastopile še v nedeljo, naslednji konec tedna bodo tekmovale v Hinzenbachu. Generalko pred svetovnim prvenstvom v Planici, kjer bosta ženski posamični tekmi na sporedu 23. februarja in 1. marca, pa bodo opravile v romunskem Rašnovu (17. in 18. februarja).

Komentari

Vaš komentar