Med Laniškom in najvišjo stopničko spet le odlični Norvežan

Anže Lanišek Willingen 2023
Foto: Profimedia

Prvo posamično tekmo smučarskih skakalcev v Willingenu je dobil vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Halvor Egner Granerud. A veliko razlogov za zadovoljstvo ima tudi slovenski tabor – Anže Lanišek je znova stopil na zmagovalni oder, še desetič v letošnji zimi. Končal je kot drugi, za norveškim zmagovalcem je zaostal za 2,7 točke.

Anže Lanišek je navdušil že v prvi seriji, ko je z najboljšo daljavo (150 metrov) zaostal le za Halvorjem Egnerjem Granerudom, ki je bil z enega zaletnega mesta nižje pol metra krajši. V drugem poskusu je aktualni slovenski prvak v slabših razmerah doskočil pri 138 metrih, kar je bilo dovolj za jubilejne desete stopničke v tej sezoni. Vodilni tekmovalec svetovnega pokala je daljavo Slovenca izenačil, kar je bilo dovolj za novo zmago, že tretjo zaporedno. Na koncu je najboljša tekmovalca sobotne tekme ločilo le 2,7 točke.

Tretje mesto je pripadlo Poljaku Dawidu Kubackemu, ki pa je za Granerudom zaostal že 15,3 točke. A tudi njegove stopničke niso bile ogrožene, saj je četrti Piotr Zyla za njim zaostal kar 16,2 točke (skupno za prvim mestom pa že 31,5 točke).

Enaka trojica je na vrhu tudi v skupnem seštevku, kjer je Granerud z osmo zmago v sezoni še utrdil vodstvo. Skupno ima 1416 točk, 152 več od Kubackega. Lanišek ima na tretjem mestu 1070 točk.

Anže Lanišek Willingen
Foto: Profimedia

“Super, že pri prvem skoku z mize sem vedel, da bo šlo. Čim več takih skokov. Za moje pojme je bil drugi celo še boljši, a so bile v zraku razmere težke. V drugem delu me ni potegnilo, kot bi si želel. Super sem odskakal, dobro smo oddelali,” je za RTV Slovenija dejal Lanišek.

“Včasih je treba narediti korak nazaj, da greš dva naprej. Ne bom rekel, da je bilo lahko, ni bilo. Mogoče sem pričakoval neko mini krizo, to danes pa je bilo za dušo. Oba skoka sta bila vrhunska in upam, da v tej smeri nadaljuje,” pa je o težjem obdobju v zadnjem mesecu, v katerem ni stopil na zmagovalni oder, še dodal Žaba.

Točke je osvojila še peterica Slovencev, med katerimi je bil najvišje Žiga Jelar na 11. mestu (140 m/126,5 m). Dobro se je po petkovem brutalnem padcu pobral tudi Timi Zajc, ki je s skokoma, dolgima 135 in 131 metrov, zasedel 12. mesto. Kar deset mest je v finalu pridobil Lovro Kos, ki je končal kot 19. (125,5 m/126 m), na 24. mestu je tekmovanje zaključil Domen Prevc (134 m/119 m). Točko je za 30. mesto osvojil Žak Mogel (134 m/112,5 m). Že po prvem poskusu pa je tekmovanje končal Peter Prevc (127 m), ki mu je do preboja v prvo trideseterico zmanjkala pičla desetinka točke.

Jutri bo v Willingenu še ena posamična tekma z začetkom ob 16. uri, uro in pol prej bodo na sporedu kvalifikacije.

Komentari

Vaš komentar