Kdaj bomo Slovenci dočakali novega Petra Prevca?

Smučarski skoki 9. Feb 20245:00 0 komentarjev
Peter Prevc
Foto: Aleš Fevžer

Po naznanitvi Petra Prevca, da po koncu letošnje sezone zaključuje svojo profesionalno športno kariero, bo Slovenija v prihodnji zimi ostala brez svojega najboljšega smučarskega skakalca vseh časov. Bomo na sončni strani Alp še kdaj videli tako dominantnega tekmovalca, kot je bil 31-letnik v svojih najboljših časih? Odgovore smo odšli poiskati v Planico, kjer prav v teh dneh poteka mladinsko svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

V Planici je v teh dneh znova zelo živahno. V dolini svetovnih prvenstev lahko vse od začetka tega tedna na svetovnem mladinskem šampionatu v nordijskem smučanju spremljamo tekmovalce, ki bodo v prihodnjih letih krojili vrh smučarskih skokov. Že v sredo so se na srednji skakalnici na posamični preizkušnji pomerila dekleta, s prvim in tretjim mestom pa sta zablesteli domačinki Tina Erzar in dve leti starejša Taja Bodlaj.

Kljub solidnemu ekipnemu dosežku pa se uspehu le dan pozneje niso uspeli približati njihovi slovenski vrstniki. Še najboljši je bil na devetem mestu Jaka Drinovec, Žiga Jančar in Rok Masle sta si v konkurenci 67 tekmovalcev razdelila petnajsto mesto, kot 19. pa je preizkušnjo zaključil Enej Faletič.

Foto: Profimedia

“Skoki so bili v redu, čeprav ne najboljši. Upam, da bom v nadaljevanju skakal še bolje. Verjamem, da smo ekipno močni. Je pa zares noro skakati pred domačo publiko, v tem res uživam. Lepo je, ko vidiš, da te ljudje podpirajo, saj te to še bolj ponese,” zadovoljstva ni skrival Jaka Drinovec.

Vsi v istem kotlu

Tako nad njim kot preostalo trojico bdi Matjaž Triplat, ki z vmesnimi prekinitvami že vrsto let opravlja vlogo glavnega trenerja mladinske skakalne reprezentance. Med drugim je bil selektor že leta 2007, ko so Jurij Tepeš, Primož Roglič, Robert Hrgota in Mitja Mežnar na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojili ekipno zlato, zato dobro ve, s kakšnim talentom dandanes razpolagajo slovenski smučarski skoki.

Matjaž Triplat
Matjaž Triplat (Foto: NIk Erik Neubauer/Guliverimage)

“Podobno kot ženskim skokom tudi moškim pri nas napovedujem svetle čase. Zdaj je prišlo ravno do menjave generacije v mladinski reprezentanci. Zapolnili smo vsa mesta, tudi v višjih kategorijah. Ustvarja se nova struktura, zato moramo tekmovalcem zagotoviti čim boljše pogoje na vseh področjih, da bomo lahko znova zgradili dobro ekipo,” ocenjuje Triplat, a priznava, da se zdajšnja generacija precej razlikuje od preteklih.

“Soočamo se z generacijo, ki je motorično bistveno manj nadarjena. Razlogi za to so znani – od medijskih vsebin, ki so takoj na voljo, do elektronskih naprav. Če se le spomnim generacije mladincev med letoma 2002 in 2008 … To so bili fantje, ki so bili ves čas v pogonu, imeli so način druženja, ki je vključeval šport. Zdajšnja generacija je bolj sedeča in se ne razvija tako raznoliko kot pretekle,” pravi sogovornik, vendar poudari, da Slovenci v tem pogledu nismo izjeme, saj se s podobnimi težavami srečujejo tudi trenerji tujih reprezentanc. “Tu smo vsi v istem kotlu,” doda.

Če bi bil Peter Prevc rojen v Romuniji, ne bi bil Peter Prevc

Pa lahko glede na optimistične napovedi za slovenske skoke v prihodnosti znova pričakujemo tekmovalce takšne ravni, kot je Peter Prevc? “Takšni šampioni, kot je bil Peter, se rodijo, a prisotna mora biti tudi prava podpora in vzgoja. Tu so pomembni predvsem starši, ki so pri Petru vlekli odlične poteze. Tu je nato še sistematično delo v vseh kategorijah vse do vrha,” je prepričan Triplat.

Jelko Gros
Foto: Aleš Fevžer

Zelo podobnega mnenja je tudi strokovni TV-komentator in nekdanji trener Jelko Gros, ki smo ga v srečali v Planici. Čeprav meni, da je Petrova športna zgodba unikatna, pa tudi on za vzgojo šampiona takšnega kova izpostavlja pomembnost podpore staršev pa tudi dobrega klubskega ustroja.

“A na koncu mora priti med nadarjenim tekmovalcem tudi do prave kemije s trenerji. Vzpostavljen mora biti sistem, saj ko enkrat v roke dobiš takšnega šampiona, ga ne smeš izgubiti. Če bi bil Peter Prevc rojen v Romuniji, ne bi bil Peter Prevc,” poudari Gros, prepričan, da na novega serijskega zmagovalca Slovencem ne bo treba čakati dolgo.

“Imamo kar nekaj dobrih skakalcev, nenazadnje je bil Anže Lanišek lani tretji v skupni razvrstitvi, Timi Zajc je bil svetovni prvak in tretji na svetovnem prvenstvu v poletih. Tekmovalce imamo, morajo le dozoreti. Mislim, da bi lahko kdorkoli od njiju dveh pa še kdo prišel blizu uspehom Petra. Ali jim bo uspelo prestopiti to območje, pa bomo še videli. Za bodočnost smučarskih skokov se ne bojim, nenazadnje pa ima Peter sestro Niko, ki je na zelo podobni poti,” je optimističen 62-letnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!