Lokalni heroj nemške nogometne senzacije: Samo nočem, da lulajo po meni (VIDEO)

Bundesliga 31. Maj 202318:58 > 19:18 1 komentar
Frank Schmidt na novinarski konferenci po zadnji tekmi sezone; FOTO: Guliverimage

Bundesliga bo v sezoni 2023/2024 pozdravila še svojega 57. različnega člana. To bo prvič v zgodovini svojega pol stoletnega obstoja postal 1. FC Heidenheim 1846, klub iz istoimenskega kraja s približno 50.000 prebivalci. Ekipa se je na spektakularen način prebila do igranja med nemško elito, potem ko je v zadnjem krogu prvenstva pri odpisanem Regensburgu zabila dva gola v sodnikovem podaljšku.

Nedeljski prizori zadnjih minut v 2. Bundesligi spominjajo na fantastično zrežiran film.

Igralci Hamburga so pri Sandhausnu opravili svoje delo, zmagali z 1-0, njihovi navijači so preplavili zelenico in se z njimi že začeli objemati ter veseliti povratka med elito. Na telefonih so imeli odprto spremljanje v živo na tekmi v Regensburgu med domačo zasedbo in Heidenheimom. Tam je njihovemu najljubšemu klubu za neposredno uvrstitev v Bundesligo zdaj odgovarjal že remi, na ekranu je pisalo 2-1 v korist Regensburga.

Pritisk čuti mlekar, ne pa mi

Odlično razpoloženje pristašev HSV je po golu Heidenheima iz enajstmetrovke v 93. minuti najprej zamenjala nervoza, pet minut kasneje pa gromozansko razočaranje, saj je “palček” iz regije Baden-Württenberg z zgodovinskim golom v deveti minuti sodnikovega podaljška prvič dosegel Bundesligo.

Z njimi v “zgornji dom” nemškega klubskega nogometa odhaja še Darmstadt, medtem ko se bo Hamburger SV moral zadovoljiti le z dodatnimi kvalifikacijami.

Nedeljska drama v Regensburgu in Sandhausnu:

Najbolj zaslužen za uspeh Heidenheima, ki svoje domače tekme igra na stadionu Voith-Arena (15.000 sedežev) je Frank Schmidt. Ko se je klub leta 2007 odcepil od matičnega kluba in se preimenoval iz Heidenheimer SB, se je Schmidt kot nogometaš upokojil ter se posvetil treniranju članskega moštva.

Že v prvi sezoni je ekipo pripeljal v regionalno ligo jug (četrti rang), leto kasneje pa si s prvim mestom zagotovil preboj v tretjo ligo. Tudi tam je ekipa z juga Nemčije vsakič sezono zaključila v zgornji polovici lestvice ter se naposled leta 2014 prvič premaknila v drugorazredni nemški klubski nogomet. “Pritisk? Kaj sploh je to? Pritisk čuti mlekar, ki skuša za svojo surovino iztržiti čim bolj ugodno ceno, mi pa le igramo nogomet, uživamo in presegamo pričakovanja,” je po 31. krogu dejal Schmidt, potem ko je že postalo jasno, da so resno v igri za preboj v Bundesligo.

Eden izmed njih

V nemškem profesionalnem nogometu nihče nima daljšega trenerskega staža kot Schmidt (15 let). V tem času je z ekipo modro-rdečih zbral 267 zmag, 150 remijev in 167 porazov. Doma je prav iz Heidenheima, je pa kot branilec največ tekem (101) zbral v dresu Alemannie iz Aachna. “Marljiv, vesten, predvsem pa zna dodeliti vloge tako, da je vsakemu jasno, kaj je njegovo delo,” je na račun trenerja poln hvale predsednik kluba Holger Sanwald. Septembra 2007 je Schmidt v klub prišel kot “gasilec”, danes je legenda.

Schmidt je bil po dramatični nedelji, ki se bo z zlatimi črkami vpisala v arhive kluba, pričakovano čustven: “Igramo pošten nogomet, ne goljufamo, delujemo na dolgi rok. Nogomet je šport čustev, to smo danes dokazali. Kaj bo v prihodnji sezoni? Ne vem, ampak si bomo že nekaj izmislili! Verjetno smo eden izmed največjih outsiderjev v zgodovini tekmovanja.”

FOTO: Guliverimage

Predsednik Sanwald je po koncu tekme Schmidta objemal kot brata, ki bi pravkar prišel iz vojne, za nemške medije pa hitel razlagati, da si trener pred stadionom v Heidenheimu nujno zasluži spomenik. Šefu strokovnega štaba je komentar sicer laskal, a je v šaljivem tonu dodal: “Tega prizora raje ne bi dočakal, saj bi se slej ko prej našel kdo, ki bi na ta kip šel urinirat.”

Stavimo, da ga predsednik ne bo upošteval in bo pred stadionom kmalu stalo vsaj doprsno obeležje, ali pa bodo v prihodnje po človeku z nagnjeno glavo in rahlo priprtimi očmi poimenovali ulico. Že do tega trenutka si 49-letni nogometni profesor to absolutno zasluži.

Informativne “iskrice”

  • Letnica 1846 v imenu kluba služi kot spomin na prvo športno društvo v Heidenheimu, gimnastični klub;
  • Schmidt je moštvo v sezoni 2018/2019 pripeljal do četrtfinala DFB pokala in močno namučil Bayern (poraz 4:5);
  • Predsednik Sanwald je Schmidtu v šali ponudil doživljenjsko pogodbo;
  • Schmidt je bil leta 2013, poleg Jürgena Kloppa, eden izmed glavnih protagonistov dokumentarnega filma “Trener”. Oba stratega sta svojo debitantsko trenersko funkcijo opravljala v klubu, kjer sta zaključila igralsko kariero.
  • Voith Arena bo s 15.000 sedeži najmanjši objekt v Bundesligi. To “čast” je imel doslej Union Berlin (22.000);
  • Skupna vrednost igralcev znaša dobrih 20 milijonov evrov. Če gre sklepati po spletni strani Transfermarkt, ki ocenjuje vrednosti nogometašev in klubov, največ velja napadalec moštva Tim Kleindienst (3 milijone EUR);
  • Rekord po najdaljšem stažu v vlogi trenerja suvereno drži Guy Roux, ki je AJ Auxerre vodil med leti 1961 in 2005.