“Najlepše v življenju je, ko se ti uresničijo cilji”

Smučarski skoki 4. Mar 202320:32 2 komentarja
Planica 2023 World Nordic Championships, Kranjska Gora
Foto: Aleš Fevžer

Za Robertom Hrgoto je še en izjemen dan. Po tem ko je v petek zlato kolajno na veliki skakalnici slavil s Timijem Zajcem, je le dan pozneje njegova ekipa prepričljivo zmagala še na ekipni tekmi. In to v Planici, kjer je pred dobrima dvema letoma začel svojo trenersko pot. V 26 mesecih so skakalci pod njegovim vodstvom osvojili že osem kolajn.

Če Goran Janus s svojimi uspehi velja za najuspešnejšega skakalnega trenerja v Sloveniji, pa se mu z velikimi koraki približuje Robert Hrgota. Komaj 34-letni Velenjčan je slovenske orle prevzel po aferi na svetovnem prvenstvu v poletih leta 2020 v Planici. Na istem prizorišču se je le dobri dve leti pozneje veselil kar treh kolajn.

Zadnje danes, ko so Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek premagali vso konkurenco in na najlepši možni način končali skakalni spored na prvenstvu pod Poncami. Skupno je ekipo popeljal že od osmih odličij na velikih tekmovanjih.

Foto: AP Photo/Matthias Schrader via Guliver

“Res sem užival. Takšnega nivoja skakanja že dolgo nisem videl, ne samo pri naših fantov. Naredili so osem res vrhunskih skokov s teh naletov, take daljave. In da na koncu zmagaš za samo deset točk, je res nekaj neverjetnega. Bila je lepa tekma za pogledati, gledalci so lahko uživali, s češnjo na vrhu torte: zlato kolajno,” se je Hrgoti smejalo po velikem slavju.

O čem je Hrgota govoril po zmagi na moški ekipni tekmi?

O posebnih trikih na današnji dan:

Fantje so dopoldne na aktivaciji delovali zelo dobro, Timi je bil miren, Anže je vedel, da je naredil manjšo napako na skakalnici, saj jo je danes zjutraj pokazal. Po prvem skoku sem mu rekel, da more imeti najboljši rezultat na ekipni tekmi. In je rekel: ’v redu’. Timi se je zasmejal in dejal sem mu, da se bo moral potruditi. Vzdušje je bilo sproščeno, videlo se je, da si želijo in da se ne bojijo uspeha. Vedno pravim: pritisk je privilegij in danes so ta pritisk res izkoristili.

O tem, da je ekipa na vrhuncu sezone na vrhuncu forme:

Na vseh vrhuncih letošnje sezone smo bili dobri. Anže na novoletni turneji med trojico, tri kolajne na svetovnem prvenstvu. Kaj naj rečem? Naj traja ta uspeh, da vrh krone naredimo na zaključku sezone v Planici. Imamo še nekaj dela. Anže lovi uvrstitev med tri v skupnem seštevku, enako mi kot ekipa v pokalu narodov. Lansko Planico smo postavili visoko letvico, to moramo spet doseči.

Robert Hrgota
Foto: Aleš Fevžer

O tem, ali ekipna kolajna pomeni največ za trenerja:

Vsaka medalja je za trenerja nek prestiž. Ponosen sem in hvaležen fantom, da sem s celotnim trenerskim štabom lahko del te zgodbe. Fantje naj uživajo in se veselijo tega.

O tem, kam spadata ti zlati kolajni v primerjavi z ostalimi:

Na vrh. Morda se zdi čudno, ampak Anžetovo tretje mesto na SP v Oberstdorfu je blizu. Tam je on držal voz, pomagal ekipi. Moramo se zavedati, da je tisto tretje mesto vodilo za vse uspehe, ki smo jih letos in lani dosegli.

O tem, ali so bili skakalci pred prvenstvom v primerjavi s tekači in kombinatorci pod pritiskom:

Pritisk je privilegij. Tega smo si želeli. Hudič je, če prideš na SP brez pričakovanj. Sploh pa na domačih tleh. Prišli smo v ožjem krogu favoritov in tega se fantje niso ustrašili. Osvojili smo dve zlati in eno bronasto kolajno. Tri na štirih tekmah. To je res lep dosežek. Samo na posamični tekmi na srednji napravi se ni izšlo.

O tem, ali je ekipo razplet na srednji skakalnici podžgal:

Zagotovo. To se je videlo že na mešani tekmi. Da opravita svoje, kot znata. Včeraj Timi, Anže pa je manjšo napako danes odpravil. Imel je najboljši rezultat, naredil je tisto, kar sva se zmenila.

Anže Lanišek
Foto: Guliverimage

O tem, kaj bi rekel nekomu, ki bi mu ob prevzemu reprezentance decembra 2020 napovedal takšne izide:

Da se strinjam (smeh). Decembra takoj po svetovnem prvenstvu smo vedeli, da imamo fokus in cilj na olimpijske igre in domače svetovno prvenstvo. Najlepše v življenju je, ko se ti cilj, ki ga postaviš za dve leti in pol naprej, uresniči.

O tem, da je ekipa v kateremkoli tekmovanju prvič zmagala brez Petra Prevca:

Hvala bogu imamo dovolj močnih fantov. A na Petra ne smemo pozabiti, na nosilca ekipe. Na srečo je vse v redu, nekaj časa bo potreboval, da se vrne. Verjamem, da so mu fantje vlili samozavest in željo. Želel si je zlate kolajne v Planici, upam, da je to zanj tolažilna nagrada, ki ga bo naredila še močnejšega.

O tem, kje so meje ekipe:

Upam in verjamem, da jih še nismo videli. Gremo iz tekme v tekmo, iz sezone v sezono. Ko bo vsega konec, bomo potegnili črto. Ko bom videl, da nimam več doprinosa k tej ekipi, bom vsakemu fantu dal roko in jih prepustil nekomu, ki bo to nadgradil. Do takrat pa upam, da bo trajalo čim dlje in da se bomo veselili.

Foto: Profimedia

O tem, ali se mora otepati ponudb za delo iz tujine: 

To bomo pa še videli (smeh). Srce je doma. Denar je denar, vsak dela za denar. Ampak na koncu se z drugo reprezentanco ne bi tako veselili kot s Slovenijo na domačem prvenstvu. Ko slišiš te gledalce, ko vidiš ljudi, ki te pridejo podpret. Komaj čakam zaključek sezone.

O načrtih za naprej:

V ponedeljek smo prosti, v torek imamo kondicijski trening. Za sredo nam je Jelko (Gros, op. p.) obljubil, da bomo lahko skakali v Planici, nad čimer sem presenečen, a obenem hvaležen. V četrtek pa že odhod na skandinavsko turnejo, kjer se sezona nadaljuje. Vse, kar smo do zdaj naredili, gre začasno v pozabo, gremo pa naprej z dobrimi občutki.

O tem, kdo bo v zaključku sezone skakal namesto Petra Prevca:

To je treba še počakati. Bili smo že v pogovorih, imamo nekaj imen. Predvsem je pomembno, da fantje oddelajo svoje na celinskem pokalu in da potegnemo najboljšega od njih.

Uspehi Roberta Hrgote na trenerskem mestu:

SP v Oberstdorfu 2021: Anže Lanišek, bronasta kolajna

OI v Pekingu 2022: mešana ekipa, zlata kolajna; ekipa, srebrna kolajna

SP v poletih Vikersund 2022: Timi Zajc, srebrna kolajna; ekipa, zlata kolajna

sezona 2021/22: Žiga Jelar, mali kristalni globus v seštevku poletov; ekipno 2. mesto v pokalu narodov

SP v Planici 2023: mešana ekipa, bronasta kolajna; Timi Zajc, zlata kolajna; ekipa, zlata kolajna

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje