Norvežani in Poljaki po katastrofalnem začetku prižigajo alarme

Smučarski skoki 4. Dec 202317:00 0 komentarjev
Halvor Egner Granerud
Foto: Profimedia

Uvod v novo sezono svetovnega pokala v smučarskih skokih se je pričel z močno prevlado Stefana Krafta in na drugi strani veliko krizo aktualnegega zmagovalca svetovnega pokala Halvorja Egnerja Graneruda ter poljske vrste. Pretirano navdušujoči zaenkrat niso niti dosežki slovenskih orlov.

Stefan Kraft se je v nedeljo v Lillehammerju na Norveškem na četrti tekmi nove sezone razveselil še četrte uvrstitve na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Poker zmag Avstrijca sta dopolnila njegova rojaka Jan Hörl in Daniel Tshofenig, ki sta na stopničke skočila v Ruki oziroma že omenjenem nekdanjem olimpijskem prizorišču.

Tudi sicer je vstop v letošnjo zimo v znamenju sijajne forme ne le avstrijskih, temveč tudi nemških tekmovalcev, saj sta si reprezentanci med seboj razdelili prav vsa mesta zmagovalnega odra.

Svetovni prvak je želel čim prej zapustiti Lillehammer

Njihova prevlada že vnaša nemir v ostale reprezentance. To še posebej velja za vselej visokoletečo Norveško in ambiciozno Poljsko. Za najboljši izid skandinavske vrste v tej sezoni je s šestim mestom v nedeljo poskrbel Marius Lindvik, daleč od forme, ki ga je krasila v lanski zimi, pa je aktualni dobitnik svetovnega pokala Halvor Egner Granerud, ki priznava, da ne ve, kaj tiči v ozadju njegovih slabših nastopov

Halvor Egner Granerud
Foto: Guliverimage

Sedemindvajsetletnik je doslej vpisal le eno uvrstitev na rep deseterice ter 15., 16. in 17. mesto ter je ta čas komaj 16. skakalec zime. Neizpolnjena pričakovanja začenjajo vse bolj skrbeti tudi Graneruda samega.

“Želel sem se čim prej preobleči, spakirati, sesti v avto in oditi domov v Trondheim, da bi se kar najhitreje ulegel na kavč,” je po nedeljski preizkušnji razlagal razočarani tekmovalec, prepričan, da se mu po prvem skoku sploh ne bo uspelo uvrstiti v finale.

Poljaki česa takega ne pomnijo že več kot desetletje

Čeprav Norvežanom zaenkrat ne steče, pa so še vedno precej boljši od Poljakov. Na drugi postaji sezone je bil v soboto na srednji napravi njihov najboljši posameznik Dawid Kubacki na 22. mestu, dan pozneje na veliki skakalnici je za njihov najboljši izid s 23. mestom poskrbel Pawel Wasek. Preboj med najboljšo dvajseterico se Poljakom sicer ni posrečil niti na prvih tekmah na Finskem.

Dawid Kubacki
Dawid Kubacki (Foto: Tomasz Markowski/Newspix.pl/Guliverimage)

Še več, Poljaki so na uvodnih štirih tekmah skupno osvojili le 61 točk in beležijo najslabši vstop v zimo po sezoni 2012/13, ko so jih imeli na računu vsega 25. Močno zaskrbljeni so tudi tamkajšnji mediji. “Slab niz naših skakalcev se nadaljuje! Kaj je naslednji korak za poljsko ekipo,” se sprašujejo novinarji poljskega športnega portala Przeglad Sportowy.

Glavni trener Poljakov Thomas Thurnbichler je po katastrofi na severu Evrope sicer že reagiral in se odločil, da bo za prihodnji tekmi ta konec tedna v Klingenthalu v Nemčiji računal tudi na 29-letnega Macieja Kota, ki bi prvotno moral nastopiti v celinskem pokalu.

Slovencem manjka pika na i

In Slovenci? Če sodimo po izjavah iz njihovega tabora, za zdaj še ni zaznati pretirane zaskrbljenosti, četudi so sezono začeli precej slabše kot lani. Spomnimo, da je tedaj Anže Lanišek po prvih štirih nastopih dvakrat osvojil stopničke, uspešno serijo uvrščanja na zmagovalni oder pa nato nadaljeval vse do prve tekme novoletne turneje v Oberstdorfu, ko je nanizal dve zmagi in po eno drugo ter tretje mesto.

Anže Lanišek; FOTO: Guliverimage

“Mogoče rezultatsko manjka še pika na i, da bi bili v igri za prvo polovico deseterice. So pa trije fantje konstantno zraven, vsaj med 15, tudi med 10. Potrebno je le še nadgraditi te skoke, malo več samozavesti, malo več upati tvegati in potem preko tega pride ta visok nivo skakanja in rezultatska potrditev,” je svojo oceno podal glavni trener Robert Hrgota.

Letos je v zadnjih sezonah najboljši slovenski posameznik vpisal 15. 12. 14. in osmo mesto, za najboljši slovenski dosežek pa je v Ruki s šestim mestom poskrbel Peter Prevc. Najizkušenejši Slovenec je z 98 osvojenimi točkami tudi najvišje uvrščeni Slovenec v svetovnem pokalu, kjer zaseda deseto mesto, tik za njim pa je s petimi točkami manj Timi Zajc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!