Odločitve žirije tako čudne, kot da je podkupljena

Smučarski skoki 1. Mar 202320:531 komentar
Nika Križnar
Foto: Aleš Fevžer

Tudi tekma na veliki skakalnici domačega svetovnega prvenstva v slovenski ženski tabor ni prinesla zadovoljstva. Najboljša je bila Ema Klinec na sedmem mestu, Nika Križnar je osvojila 10. mesto. Medtem ko sta Klinec in Križnar prizorišče zapustili s povsem drugačnimi občutki, pa je iz trenerja Zorana Zupančiča kar bruhala jeza nad žirijo tekmovanja.

Slovenke so na zadnjo žensko tekmo na prvenstvu v Planici vstopile z visokimi cilji, ki jih je z najboljšim skokom v poskusni seriji še nekoliko dvignila Ema Klinec. Toda ko se je tekma začela, je svoje znova odigral veter, žirija tekmovanja pa je z neprestanim premikanjem zaletnega mesta gor in dol v prvi seriji poskrbela za veliko zmede.

Celo ogorčenje, kar je potrdil tudi slovenski trener Zoran Zupančič: “Raje ocenim samo drugo serijo, prva je bila popolnoma neregularna. Videli ste, kaj se je dogajalo. Eno najboljših iz kvalifikacij so spustili z visokega naleta v zelo dobre pogoje, medtem ko so najboljši deseterici nižali nalet ob slabših pogojih, ko je sneg že padal v smučino in so bile hitrosti veliko slabše. Druga serija je bila veliko bolj regularna, isto zaletišče in vetrovne razlike med 8 in 10 točkami. V drugi seriji se je pokazala kvaliteta. Čestitke Emi, Niki in Maji, da so se zbrale. Šele finale je bil realen pokazatelj.”

Zoran Zupančič
Foto: Aleš Fevžer

Kakšna je kazen za tako početje

Slovenski strateg je z nekaj kolegi na trenerskem stolpu po prvi seriji celo zahteval odpoved oziroma ponovitev tekmovanja, a kolajne bodo podeljene: “Imamo mladinsko svetovno prvakinjo, ki je najboljša tudi v absolutni konkurenci in skok s padcem na stopničkah. Že to je presenetljivo. Zelo smo razočarani, pri tem nismo sami. Postavljen je bil rekord v postavljanju zaletišč”

Toda Zupančič se pri tem ni ustavil. “Ne vem, če za take ljudi obstaja kazen. Rumeni ali rdeči karton. Vedno se poudarja, da so tekmovalke na prvem mestu. Daleč od tega. Imeli so priložnost odpovedati, ampak so peljali do konca. Verjetno se bo še veliko govorilo znotraj bližnjih krogov, mi bomo skušali to čimprej pozabiti,” je nadaljeval in dodal, da smo podobno situacijo videli že na moški posamični tekmi na srednji skakalnici.

“Kot da bi bil nekdo podkupljen,” je dejal. Ob oceni celotnega prvenstva je Zupančič spomnil, da je bilo veliko težav, a se je ekipa vmes uspešno pobrala. “Toda žal odhajamo sklonjenih glav,” je zaključil.

Alexandria Loutitt
Presenetljiva svetovna prvakinja. Foto: Aleš Fevžer

Za težave s točnostjo kriva očala

Razočarana je bila tudi Nika Križnar, saj dobrih skokov s treningov ni prenesla na tekmo. Ob tem je omenila, da je imela zaradi presvetlih očal v prvi seriji težave s točnostjo. V drugi je nastopila z očali Nike Prevc in sprememba je bila vidna.

“Če sem iskrena, je bila cela tekma nenavadna. Že zaradi samih občutkov. Poleg tega so bili pogoji težki. Če zamudiš skok in imaš veter v hrbet, je težko karkoli narediti. Vesela sem, da sem sploh lahko kaj potegnila iz skoka,” pa je ocenila dogajanje na vrhu naleta. Zelo vesela pa je, da je končno zmago odnesla Kanadčanka Alexandria Loutitt, saj na vrhu rada vidi tekmovalke iz držav, ki jih tam ne pričakujemo.

Nika Križnar
Foto: Aleš Fevžer

Brez grenkega priokusa

Ema Klinec je bila veliko boljše volje, saj je prepričana, da sta ji uspela dva dobra skoka. To dokazujejo tudi številke, v drugi seriji je imela tretji izid v konkurenci. “Zagotovo ne bi stisnila pesti, če ne bi mislila, da sem skočila dobro že v prvo. V drugo me je zares odneslo daleč. Sem izjemno uživala, na takšen način zaključiti prvenstvo je res nekaj za dušo.”

Najvišje uvrščena Slovenka je ob tem dodala, da si najboljše tri zaslužijo kolajno, saj so najbolje opravile s skoki. Ob tem pa dodala, da prvenstva ne zapušča z grenkim priokusom. “Ko enkrat narediš vse, si nimaš kaj očitati in si s tem lahko zadovoljen. Učili so me, da na koncu slavijo tisti, ki jim je to namenjeno,” je še pristavila 24-letnica, ki se z dobro popotnico podaja na zaključek sezone.

Ema Klinec
Foto: Aleš Fevžer

Po koncu sezone resen premislek

V finalni seriji je kot tretja Slovenka (Nika Prevc je po zelo zamujenem prvem skoku prizorišče zapuščala v solzah) nastopila še Maja Vtič. S svojima skokoma je bila bolj zadovoljna kot včeraj na kvalifikacijah. “Ves čas se mi je dogajala napaka, da sem bila pozna, prepočasi sem šla tudi v povezavo. Višino imam za več metrov, kot jih izvlečem na koncu. A glede na to, kje sem bila pred dvema letoma, ni bilo samoumevno priti v ekipo. Cilj – skakati na vseh tekmah – je izpolnjen,” je dejala 35-letnica, ki bo o nadaljevanju kariere tehtno premislila med premorom po koncu sezone.

Skakalke zdaj čaka prost konec tedna, nato pa se odpravljajo v Skandinavijo, kjer bodo na norveški turneji in v Lahtiju sklenile sezono svetovnega pokala.

Komentari

Vaš komentar