Padec pretresel slovenske orle, Prevc ostaja na opazovanju

Smučarski skoki 1. Mar 202316:57 0 komentarjev
Peter Prevc
Foto: REUTERS/Borut Zivulovic via Guliver

Na četrtkovih kvalifikacijah pred petkovo posamično tekmo svetovnega prvenstva v Planici bosta poleg Timija Zajca in Anžeta Laniška nastopila tudi Domen Prevc in Žiga Jelar. Kljub sijajnim nastopom Slovencev na današnjem treningu na Bloudkovi velikanki pa je tega zaznamoval hud padec Petra Prevca.

Današnji trening je imel za najizkušenejšega člana slovenske vrste vse prej kot srečen konec. Peter Prevc je v drugi seriji namreč grdo padel, potem ko ga je kmalu po odskoku zasukalo v zraku nakar je sledil trd pristanek na hrbet na vrhu doskočišča. S prizorišča so ga odpeljali na reševalnih saneh, nato pa je bil v reševalnem vozilu prepeljan v terensko bolnišnico, pozneje pa v Ljubljano.

“Peter Prevc je bil po zdravstveni oskrbi v Planici s helikopterjem prepeljan v Univerzitetni klinični center v Ljubljano, kjer so zdravniki opravili dodatne preiskave. Ob padcu je na srečo utrpel le udarce zaradi katerih čuti bolečine, ter lažji pretres možganov. Zaradi navedenega bo ostal na opazovanju. Več informacij sledi jutri,” so sporočili iz Smučarske zveze Slovenije.

Hrgota se je ob padcu obrnil stran

Čeprav so novice iz slovenskega tabora spodbudne, pa so bili tako njegovi reprezentančni kolegi kot glavni trener Robert Hrgota zaradi nesreče vidno pretreseni. “Peter je pri zavesti. Odpeljali so ga v mobilno bolnišnico, sledile bodo preiskave, po katerih bo več znanega,” je po treningu dejal Hrgota in razkril, da se je njegovemu tekmovalcu po odskoku odpel klinček na smučeh. “Pogledali bomo, zakaj se je to zgodilo, a to ne spremeni dejstva, da je padel. Upam, da bo z njim vse v redu in se bo vrnil še boljši.”

Robert Hrgota
Robert Hrgota Foto: Uroš Skaza

Hrgota je v nadaljevanju priznal, da je bil pogled s s trenerskega stolpa vse prej kot prijeten. “Ko sem videl smučko, sem se obrnil kar stran. Takšnih stvari ne maram gledati, sploh pri svojem tekmovalcu,” je povedal Hrgota, ki se s 30-letnikom še ni imel časa pogovoriti.

Lanišek: “Tega ne privoščim nikomur”

“Slišal sem, da naj bi bilo vse v redu. Treba je še počakati. Videti je grozno,” je priznal tudi Anže Lanišek, ki je danes nastopil v dveh serijah in bil obakrat pri vrhu. “Ni najbolj prijetno, ko vidiš svojega sotekmovalca, ko tako pade. Vem, kako je, tudi sam sem to občutil. Tega ne privoščim nikomur. Tudi če bi bil tujec, mu ne bi,” je povedal najboljši slovenski skakalec letošnje zime.

Peter Prevc
Peter Prevc je nesrečno končal uradni trening. Foto: REUTERS/Borut Zivulovic via Guliver

“Ravno sem se obrnil, ko je bil v zraku,” pa je dejal Lovro Kos, ki je nastopil tik pred skokom nesrečnega skakalca iz Dolenje vasi. “Raje sem se spet zasukal, to mi je grozno gledati. Sploh pa Peter, ki je skakalna ikona … Res težko.”

Jelarja padec Petra zelo prizadel

“Videl sem smučko, ki je prišla nazaj gor, ko se je odbila od vrha doskočišča. Upal sem na najbolje, da ga čim prej odpeljejo. Nato se je slišalo ljudi, upal sem, da je odšel peš iz izteka, a so ga na žalost odpeljali na oranžnih sankah,” pa je povedal Petrov brat Domen. Kot je dodal, se je kljub temu uspel zbrati za tretji skok in bil na koncu celo najboljši posameznik zadnje serije za trening.

Padec je sicer močno prizadel tudi Žigo Jelarja, ki je na vprašanja o svojih nastopih še odgovarjal nasmejan, a se nemudoma zresnil, ko je beseda nanesla na Petrov padec. “Upam, da bo vse v redu. Take stvari nikoli niso prijetne. Tudi mene je malo prizadelo. Na žalost sem videl padec,” je še povedal Jelar.

Nesrečen pripetljaj s treninga predstavlja hud udarec za slovensko skakanje na domačem prvenstvu. Peter Prevc je bil v tej zimi resda v senci reprezentančnih sotekmovalcev (6. mesto kot najboljši rezultat) in je ostal brez nastopa na srednji napravi. Vseeno pa velja za nesporno legendo skokov in najboljšega slovenskega tekmovalca v zgodovini tega športa. Pohvali se lahko z velikim kristalnim globusom (2016), zlatim orlom za zmago na znameniti turneji štirih skakalnic, štirimi olimpijskimi kolajnami, tremi s svetovnih prvenstev in štirimi s svetovnih prvenstev v poletih. Obenem je zbral kar 57 uvrstitev med najboljšo trojico. Med temi je tudi kar 23 zmag.

Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: REUTERS/Borut Zivulovic via Guliver

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!