Planica bo morala na letalke še malo počakati

Smučarski skoki 5. Maj 202316:27 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Na tehničnih sestankih odborov za smučarske skoke Mednarodne smučarske zveze v Dubrovniku so dopolnili koledar za naslednjo sezono. Najpomembnejša novica prihaja iz ženskega dela – skakalke bodo na letalnici v Vikersundu tekmovale na dveh tekmah svetovnega pokala, ne bodo pa še dobile priložnosti v Planici.

Ženski smučarski skoki so dosegli novo zmago v boju za enakopravnost. Skakalni komite Mednarodne smučarske zveze (Fis) je na tehničnih sestankih na Hrvaškem sprejel odločitev, da bosta v prihodnji sezoni na letalnici v Vikersundu dve tekmi svetovnega pokala za dekleta.

Spomnimo, skakalke so se letos marca prvič preizkusile na velikanki, gostitelj pa je bil prav Vikersund. Na tekmi je lahko nastopil zgolj 15 najboljših iz norveške turneje Raw Air, tekma pa ni štela za točke svetovnega pokala. Blestela je Ema Klinec, ki je zmagala in z 226 metri postala svetovna rekorderka.

Ema Klinec
Foto: Profimedia

Marca 2024 bosta torej v Skandinaviji dve letalski tekmi, ki bosta obeležili zaključek norveške turneje in sezone. Za še eno dobro novico za Norveško smučarsko zvezo pa so poskrbeli tudi v moškem koledarju, saj bo prazno okno v začetku sezone (2. in 3. decembra) pripadlo Lillehammerju.

A to nista bili edini odločitvi, ki so jih danes sprejeli v Dubrovniku. Na osnutku ženskega koledarja je bila ob koncu februarja predvidena še ena letalska tekma v Oberstdorfu, ki pa je zdaj ni več. Kot je za norveški portal Nettavisen pojasnil menedžer norveške skakalne ekipe Clas Brede Brathen, so se Nemci za umik predloga odločili tudi sami. Ti bodo ostali tudi brez ženskih preizkušenj v Klingenthalu, ki bi morali biti na sporedu 8. in 9. decembra.

Podobno kot letalnica Heinza Klopferja v Oberstdorfu je kandidaturo za žensko tekmo svetovnega pokala za prihajajočo sezono oddala tudi naša Planica, a tudi predlog Smučarske zveze Slovenije ni bil sprejet. Letalnica bratov Gorišek bo tako na krst tekmovalk tako morala počakati vsaj še eno leto.

Sprejet koledar sicer še ni uraden, 24. maja ga mora v Zürichu na kongresu potrditi še predsedstvo Fis. A pri tem gre največkrat le še za formalnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!