Se bo novo poglavje ženskih poletov pisalo v Planici?

Smučarski skoki 26. Apr 202315:57 0 komentarjev
Planica 2023
Foto: Aleš Fevžer

Smučarska zveza Slovenije je vložila kandidaturo za svetovno prvenstvo v smučarskih poletih za leto 2028. Tekmovanje bi seveda gostila Planica, v kandidaturi pa je tudi predlog, da bi prvič na letalskem šampionatu skakale tudi ženske.

Če ne bo velikih presenečenj, bo svetovno prvenstvo v poletih leta 2028 znova gostila Planica. Kot je na svoji spletni strani zapisala Smučarska zveza Slovenije (SZS), bo po izpolnitvi vseh formalnih postopkov o primernosti kandidatov predsedstvo Mednarodne smučarske zveze (Fis) gostitelja izbralo na kongresu prihodnje leto na Islandiji.

Letalnica bratov Gorišek je sicer letalsko svetovno prvenstvo nazadnje gostila leta 2020 (takrat je bilo zaradi pandemije koronavirusa prestavljeno z marčevskega na decembrski turnir). Ker so trenutno za polete primerne le štiri naprave – poleg Planice še Vikersund, Oberstdorf in Kulm, gre pričakovati, da Planica za leto 2028 ne bo imela protikandidata. Leta 2024 bo najboljše letalce sveta v boju za snežinke pozdravil Kulm, leta 2026 pa Oberstdorf.

Je pa SZS ob kandidaturi za osmi planiški letalski šampionat dodala še predlog, da bi takrat na svetovnem prvenstvu prvič letele tudi ženske. “V naslednjih petih letih je namreč moč pričakovati večje število tekmovalk, ki bodo nastopile na letalnicah in bi tako lahko že nastopile tudi na SP,” so zapisali.

Ema Klinec
Foto: Profimedia

Pri Ljubnem Fis upošteval slovensko željo

Ob tem so pri krovni smučarski zvezi razkrili še, da so premik termina za skoke na Ljubnem (namesto za novo leto zadnji konec tedna januarja) predlagali sami, podkomite za koledar Fis pa ga je sprejel. “Pri novoletnem terminu je potrebno zagotoviti pozno popoldanski termin, ki zahteva postavitev začasne razsvetljave. Gre za velik finančni vložek, ki ga je težko zagotoviti. Poleg tega so vremenske razmere konec januarja za pripravo skakalnice veliko bolj ugodne in zagotavljajo nemoteno pripravo snega.”

Ob tem je SZS na odbor za skoke Fis, kot smo že poročali, naslovila tudi predlog, da bi že leta 2024 v okviru svetovnega pokala v Planici tekmovala tudi dekleta. A ker velikanka pod Poncami velja za najtežjo izmed vseh štirih letalnic, gre pričakovati, da se bo na koledarju ženskih tekem znašla v sezoni 2024/25. Planica bo sicer v prihodnji sezoni gostila tudi tekme mladinskega nordijskega svetovnega prvenstva.

SZS je tudi potrdila, da so zagotovili, da bo Slovenija še naprej gostila moške in ženske tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju. Obe bo gostila Kranjska Gora, moški pokal Vitranc v klasičnem marčevskem terminu, za ženske pa datum še ni znan.

Več bo jasnega po sestankih tehničnih odborov Fis prihodnji konec tedna, nato pa jih bo na kongresu konec maja potrdilo še predsedstvo Fis.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!