Pokoronske muke Žige Jelarja: Tega ne privoščim nikomur

Smučarski skoki 17. Nov 202111:11 > 11:58 1 komentar
Žiga Jelar

Za slovenskim skakalcem Žigo Jelarjem je eno najtežjih obdobij v življenju. Potem ko je v jesen vstopil fizično vrhunsko pripravljen in s ciljem uvrstitve na zimske olimpijske igre prihodnje leto v Pekingu, mu je načrte na glavo postavila okužba s koronavirusom.

“Pred nekaj dnevi sem bil na testiranju pozitiven na covid-19. Trenutno sem v samoizolaciji, spoštujem vse ukrepe in priporočila. Nisem v najboljšem stanju,“ je konec oktobra sporočil Žiga Jelar.

Okužba s koronavirusom je mlademu skakalcu življenje postavila na glavo, v le nekaj dneh pa skoraj izničila ves trud, ki ga je v preteklih mesecih vložil v pripravo na letošnjo sezono. Ta je letos še toliko pomembnejša, saj zimske športnike februarja prihodnje leto čaka nastop na olimpijskih igrah v Pekingu.

“Težko je. Predvsem zaradi tega, ker sem se začel na naslednjo sezono pripravljati le štiri dni po Planici, saj sem moral pozdraviti koleno. Zares sem trdo delal celo poletje in bil dobro pripravljen. Prav zaradi tega me je to sedaj močno potolklo. Še toliko bolj, ker se mi je zgodilo tik pred začetkom sezone, ko bi se moral začeti boriti za nastop na svojih prvih olimpijskih igrah. A to so stvari, na katere ne moremo vplivati. Zdaj stremim k temu, da bom znova fizično pri močeh in da se bom vrnil na skakalnico. Vseeno verjamem, da po toliko opravljenih skokih in treningih nisem pozabil stvari,” je dejal Jelar.

Še vedno čuti bolečine

Da ga letos ne bo na uvodnih tekmah sezone ta konec tedna v Nižnem Tagilu v Rusiji, ob tako hudem poteku bolezni, ni presenečenje. A še bolj kot to ga muči negotovost, saj še vedno ne ve, kdaj bo prejel zeleno luč za vrnitev k treningom. Več bo bržkone znanega komaj prihodnji teden, ko ga čaka nov zdravniški pregled.

“Do naslednjega ponedeljka še ne smem trenirati. Zdaj sem imel rentgen pljuč, čakam še na ultrazvok srca, tako da je kar pestro,“ pojasni v minuli zimi 26. skakalec svetovnega pokala.

Žiga Jelar
Foto: AP

“Počasi prihajam na tisto svojo energetsko raven, na kateri sem bil prej, a se zelo vleče. Deset dni sem imel 40 stopinj vročine. Kašljal sem in imel glavobole. Vse skupaj je tako zelo izmučilo, da sem izgubil tudi kilograme. Zdaj sem zelo hitro utrujen. Koronavirus je pustil posledice, čeprav je od tega že en mesec,“ je svojo izkušnjo z virusom, s katerim se svet bori že skoraj dve leti, opisal Gorenjec.

Izguba kilogramov in pomanjkanje fizične moči so sicer le nekatere od posledic, ki jih čuti tudi po ozdravitvi. Bolj zaskrbljujoče je, da ima še vedno tudi bolečine v prsih. “Zaenkrat so odkrili frakturo hrustančnice v prsnici, ker so se mišice tako naprezale, ko sem kašljal. Zaradi tega še vedno čutim bolečine. To lahko traja še nekaj tednov. Pozitivna stvar je, da je vse v redu s pljuči. Tudi srce, a zanj bom lahko več dejal, ko bom dobil izvide EKG-ja,“

Neverjetno mučnih enajst dni

Kje natanko se je 24-letni skakalec okužil, ne ve, a kot pravi, ga je močno zvilo 24. oktorba, že drugi dan pa je bilo njegovo zdravstveno stanje tako resno, da je moral v bolnišnico na Golnik, kjer je bil pet ur na opazovanju.

Žiga Jelar
Foto: AP

“Definitivno to ni bila lahka izkušnja. Zares nikomur ne privoščim kaj takega. Sem mlad fant, star 24 let in natreniran. Tistih enajst dni je bilo neverjetno mučnih. Prve tri dni sem šel komaj po stopnicah. Največ, kar sem bil lahko na nogah, je bilo nekaj minut. To je bila velika lekcija tudi zame. Kdor bo vzel moje besede resno, naj jih, kdor ne, ne. Nisem tu, da bi kogarkoli nagovarjal,“ sklene nesrečni slovenski skakalec.

Jelar ni edini, ki ga bo slovenska reprezentanca ta konec tedna pogrešala v Rusiji. Manjkal bo tudi Peter Prevc, a iz povsem drugačnih razlogov, saj je v začetku tedna dobil drugega sina. V Nižnem Tagilu ga bo zato nadomestil brat Domen, družbo pa mu bodo na delali še Anže Lanišek, Tilen Bartol, Lovro Kos, Timi Zajc in Cene Prevc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje