Še včeraj razmišljal o Petru Prevcu, danes le še o palmah

Halvor Egner Granerud
Foto: Aleš Fevžer

Za Halvorjem Egnerjem Granerudom je izjemna sezona. Na 32 tekmah svetovnega pokala je zbral kar dvanajst zmag, še šestkrat pa je stopil na zmagovalni oder. Zgolj 175 točk ga je ločilo od rekorda Petra Prevca izpred sedmih let, in kot je priznal 26-letni Norvežan, bo to izziv že za naslednjo sezono.

Kljub rekordno dolgo sezoni, ki se je s prvimi kvalifikacijami v Wisli začela že 4. novembra lani, končala pa z včerajšnjo tekmo v Planici, si je veliki zmagovalec svetovnega pokala Halvor Egner Granerud vzel čas prav za vse predstavnike medijev, ki so z njim želeli pokomentirati zadnjih pet mesecev.

V sezono je skakalec iz Trondheima vstopil slabše od Dawida Kubackega in Anžeta Laniška, nato pa z vstopom v leto 2023 (dobil je tudi zlatega orla na novoletni turneji) začel prepričljivo preskakovati konkurenco. Skupno je zmagal na 12 tekmah, bil je še petkrat drugi in enkrat tretji. Tekmovalno leto je končal z 2128 točkami, le 175 mu jih je zmanjkalo do rekorda Petra Prevca iz sezone 2015/16. Prejel je drugi veliki globus, malce grenkega priokusa pa je ostalo, ker mu je Stefan Kraft zadnji dan ’ukradel’ še malega v seštevku poletov. Na SP v Planici je osvojil dve moštveni srebrni kolajni (ostal je brez posamične), najboljši je bil tudi na domači norveški turneji.

Halvor Egner Granerud
Foto: Sportklub

Kako je bilo na poletih v Planici?

Ta dogodek je res fantastičen, tudi vreme je bilo zelo dobro. Navijači so spektakularni. Želel bi leteti še malce bolje in dlje, toda takšno je včasih življenje. Za mano je izjemna sezona, ki pa jo je zdaj končno konec. Užival bom, čas je za sprostitev. Že tukaj v Kranjski Gori, ko bom proslavil ta uspeh. Na srečo je do naslednjega tekmovanja kar precej časa.

Kako je bilo na zadnji tekmi sezone – prvi skok precej kratek, drugi veliko boljši?

Drugi skok je bil precej dober, čeprav sem bil ob odskoku še vedno pozen. Imel sem nekaj težav, da bi se na letalnico povsem privadil. Po prvem skoku je bilo zelo stresno, saj sem imel zelo malo časa, da sem spet prišel na vrh zaletišča. Drugi skok pa je bil odličen za zaključek neverjetne sezone.

Veliki globus je vaš, mali ne. Je zato kaj razočaranja?

Nisem razočaran, bi si ga pa seveda želel osvojiti. Če bi moral izbrati proti komu se ne želiš meriti na letalnici, ko je v formi, bi zagotovo dejal Stefan Kraft. Skakal je odlično, na vseh šestih letalskih tekmah je bil na stopničkah. Sam sem bil v poletih predtem najvišje okrog 18. mesta, zato sem res zelo ponosen, kakšen napredek sem naredil pri tem. Stefan je bil boljši in ni mi problem priznati poraza nekomu, ki je bil boljši.

Kraft
Foto: Aleš Fevžer

Je bila ta dolga sezona težja fizično ali psihično?

Malce oboje, odvisno kdaj. Fizično je kar težko zdržati, če vsak teden potuješ. Po Vikersundu oziroma Raw air turneji sem bil res zelo utrujen, tako fizično kot mentalno. Težko bi odgovoril na vaše vprašanje. Ampak je bilo tudi prijetno. Raje vidim, da je dolgo in naporno kot kratko in enostavno.

Kaj je na vrsti naslednje? Počitnice?

Ja, najprej me čaka dopust, nato pa bom v naslednjih dneh in tednih užival v stvareh, ki jih želim početi. Odhajam tudi na morje, nekam, kjer je toplo in kjer so palme. V eksotiko. Na pravem dopustu nisem bil že od leta 2019. Tudi proračun za te počitnice je kar visok (smeh, op. p.).

Kako bi ta veliki globus primerjali s prvim v sezoni 2020/21?

Tega je bilo težje dobiti, zato je še toliko slajši. Prvi je bil neverjeten, tudi ta je neverjeten. Obakrat je bilo fantastično, na oba sem zelo ponosen.

Halvor Egner Granerud
Foto: Aleš Fevžer

Kaj se je spremenilo po novem letu, ko ste začeli zmagovati? Prej niste uspeli tako konstantno kazati tako visoke ravni skokov.

Pred tem mi je največ zmanjkalo v mentalni pripravi. Na tekmi nisem uspel pokazati svojih najboljših skokov, čeprav sem bil dober na treningih. To mi je uspelo, ko sem se začel manj obremenjevati s tekmami. Bolj sem začel uživati, postal sem osredotočen na to, da pustim telesu, da skače. Tudi forma se je posledično še izboljšala.

Bili ste zelo blizu rekorda Petra Prevca (2015/16) po osvojenih točkah in osvojenih zmagah v eni sezoni. Izziv za naslednje leto?

Zagotovo. Te številke sem uporabil kot motivacijo, da sem ohranjal dobro formo. Včasih je treba gledati tudi na rekorde. Ko sem teoretično osvojil veliki globus, bi si lahko rekel, da je dovolj in se bom spočil. A želel sem ostati osredotočen, iskal sem način, kako biti še boljši. Tudi če bi popravil rekord Petra, ne bi bila najboljša sezona, saj smo imeli v primerjavi s tisto sezono dve tekmi več.

Najboljše sezone po točkah in stopničkah v skokih:

Peter Prevc, – 2303 točk (2015/16), 15 zmag, pet drugih mest, dve tretji mesti

Halvor Egner Granerud – 2128 točk (2022/23), 12 zmag, pet drugih mest, eno tretje mesto

Rjoju Kobajaši – 2085 točk (2018/19), 13 zmag, tri druga mesta, pet tretjih mest

Gregor Schlierenzauer – 2083 točk (2008/09), 13 zmag, tri druga mesta, štiri tretja mesta

Kako je biti prvi Norvežan, ki ima dva velika globusa?

Ob tem se počutim res izvrstno.

Je globus za vas večji dosežek kot pa posamična zlata kolajna z olimpijskih iger ali svetovnega prvenstva?

Ja. Na igrah ali na prvenstvu je le ena tekma, na kateri se lahko zgodi vse. Globus pa je zame najvišje na tej lestvici.

Granerud Kraft Lanišek
Foto: Aleš Fevžer

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje