Svetovni prvaki spet v akciji – spet doma

Lovro Kos Žiga Jelar Timi Zajc Anže Lanišek Planica
Foto: Aleš Fevžer/Profimedia. Montaža: Aljaž Uršej

Medtem ko so alpski smučarji, smučarski tekači, biatlonci in smučarske skakalke že končali s tekmovalno sezono, se bodo ta konec tedna od zime poslovili tudi smučarski skakalci. Finale svetovnega pokala bo tradicionalno v Planici, kjer se bodo najboljši lovci na daljave na snegu od petka do nedelje merili na treh tekmah, spored pa bodo odprli že v četrtek z dvema serijama za trening in kvalifikacijami.

Rekordno pozno se bo končala sezona moških smučarskih skakalcev. Ti so v akciji že vse od 4. novembra, ko so začeli s skoki na prvem prizorišču tekmovalne zime – čeprav so v Wisli tekmovali še na plastiki. Za njimi je že 30 tekem svetovnega pokala, vključno z novoletno turnejo in norveško Raw Air turnejo, na katerih je Anže Lanišek dvakrat zasedel skupno tretje mesto. Še boljši izplen je slovenskim orlom uspel na domačem svetovnem prvenstvu v Planici, kjer so z dvema zlatima in eno bronasto kolajno na štirih preizkušnjah celo presegli pričakovanja.

In prav pod Poncami je zdaj čas še zadnji vrhunec zime 2022/23. Na tradicionalnem prizorišču finala svetovnega pokala v smučarskih poletih se bodo najboljši skakalci sveta za čim boljše rezultate merili od četrtka do nedelje. 30. marca bo najprej na sporedu kvalifikacijska serija, na kateri bo zaradi nacionalnega ‘paketa’ na startni rampi dvanajst Slovencev. Dan pozneje se bo štirideset tekmovalcev pomerilo na popoldanski posamični tekmi, v soboto pa vrhunec za slovenske navijače – ekipna tekma, na kateri bo Slovenija branila lansko zmago. Vse skupaj se bo končalo z nedeljsko preizkušnjo, na kateri bo imelo pravico nastopa najboljših trideset v seštevku svetovnega pokala.

Planica, finale v poletih, spored:

četrtek, 30. marec: 10.30 kvalifikacije

petek, 31. marec: 15.00 posamična tekma

sobota, 1. april: 10.00 ekipna tekma

nedelja, 2. april: 10.00 ekipna tekma (najboljših 30 v svetovnem pokalu)

Trenutno je v prvih treh desetericah seštevka šest Slovencev, a je že jasno, da bo v nedeljo tekmoval vsaj eden manj. Peter Prevc po padcu na treningu SP na Bloudkovi velikanki sicer prihaja v Planico, a le kot navijač. Vprašljiv pa je tudi nastop Žige Jelarja, ki je v soboto zaradi suma na bakterijsko okužbo obiskal bolnišnico v Lahtiju, nato pa se s Finske predčasno vrnil domov.

Če ne bo dodatnih poškodb ali bolezni, bodo navijači konec tedna v dolini Tamarja lahko pozdravili vsaj tri svetovne prvake. Lovro Kos, Timi Zajc in Anže Lanišek, ki so v soboto s pomočjo Domna Prevca v Lahtiju osvojili drugo mesto na moštveni preizkušnji, bodo na domačih tleh prvič nastopali kot aktualni prvaki sveta.

Tri tretja mesta ali še kaj več?

Od vseh bo za odlične nastope zagotovo najbolj motiviran Lanišek, ki lovi tretje mesto v skupnem seštevku sezone. Če je Norvežan Halvor Egner Granerud teoretično že zmagovalec, verjetno pa je s 111 točkami prednosti predaleč tudi Avstrijec Stefan Kraft, pa je povsem realno, da 26-letnik na lestvici prehiti Dawida Kubackega. Poljak, ki ga zaradi slabega zdravstvenega stanja žene, ki se je sicer v zadnjih dneh izboljšalo, v Planici ne bo, ima pred ‘Žabo’ 73 točk naskoka, na voljo pa jih je še 200. Svojo računico za preboj med deseterico pa ima tudi trenutno enajsti v svetovnem pokalu Timi Zajc, ki za devet točk zaostaja za Nemcem Karlom Geigerjem, blizu je tudi deveti Avstrijec Manuel Fettner, ki bo branil 25 točk prednosti.

Anže Lanišek
Foto: Guliverimage

Zelo napet bo tudi ‘slovenski’ boj za zadnjo stopničko seštevka poletov – če bosta Granerud (380 točk) in Kraft (320) obračunala za mali kristalni globus, pa se bodo Zajc (171), D. Prevc (163) in Lanišek (154) očitno udarili za tretje mesto. Če odličnega vikenda le ne bo imel nekdo od četverice Piotry Zyla (132), Jan Hoerl (123), Andreas Wellinger (121) ali Rjoju Kobajaši (110).

Če le ne bo velikih presenečenj, pa se zdi odločena borba tudi v pokalu narodov. Zmaga se znova nasmiha Avstriji (6350 točk) pred Norveško (5140) in Slovenijo (4782). Poljska brez glavnega moža zaostaja dve točki manj od tristo, Nemčija več kot dvesto več. Lanske izjemne rezultate – pet stopničk, četverna petkova zmaga, slavje na ekipni tekmi in 998 osvojenih točk v enem koncu tedna – bo vseeno težko ponoviti.

Tudi v čast pokojnega Goriška

Z rezultatskega vidika se torej obeta pester konec tedna, kar pa zagotovo velja tudi za organizatorje. Manj kot mesec dni po koncu svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju jih torej čaka še zadnji test v letošnji sezoni. Letalnica bratov Gorišek – na dogodku se bodo organizatorji spomnili tudi na pokojnega Janeza, bo preizkus dočakala v sredo.

Transportno gledano se prizorišče na severozahodu Slovenije vrača k običajnemu – vstopna točka bo torej tik ob skakalnicah in ne na Ledinah, kot je bila v času šampionata. Še naprej v veljavi ostaja krožni prevoz iz Kranjske Gore, še naprej vodilni možje obiskovalce naprošajo k trajnostnemu razmišljanju – torej prihodu peš ali z deljenim prevozom, na voljo je jasno tudi vlak. Več o cenah vstopnicah, ki so med SP poskrbele za odziv slovenske javnosti, za polete pa so primerljive s prejšnjimi leti, pa si lahko preberete tukaj.

Planica 2023 letalnica
Foto: Denis Sadiković