Kaotična tekma v Willingenu, nemški navijači slavijo zmago

Smučarski skoki 4. Feb 202418:27 > 18:28 0 komentarjev
Timi Zajc
Foto: Guliverimage

Zahtevne vremenske razmere so znova krojile razplet tekme v Willingenu. Domače navijače je razveselil Andreas Wellinger, najboljši Slovenec je bil Timi Zajc na sedmem mestu.

Timi Zajc, na 47. mestu je v soboto ostal brez finala, je bil kot najboljši Slovenec sedmi. Peter Prevc je bil 13., Lovro Kos, tretji po prvem skoku, 16., Žak Mogel pa 24.

Peti na sobotni tekmi in s tem najboljši Slovenec, Domen Prevc, se ni uvrstil v finale in je tekmo končal na 33. mestu.

Kos je bil tretji po prvi seriji tekme, ki je potekala v dežju. To je zelo oviralo skakalce v zaletni smučini, polni vode, mogoče celo bolj kot zelo spremenljiv veter. Ta je terjal številne prekinitve zaradi čakanja na ustrezne in varne razmere.

Prepričljivo je vodil Poljak Aleksander Zniszczol, imel je kar 12,4 točke prednosti pred vsemi. Drugo mesto je zasedal Rjoju Kobajaši. Zajc je bil 12., Peter Prevc 18., Mogel pa 25.

Slednji se je po finalu veselil prvih točk pokala v sezoni, starejši izmed bratov Prevc pa izboljšanja uvrstitve, tudi 20. mesta dan prej, ko je imel sicer s četrtim mestom zelo dobro izhodišče po prvi seriji. Ko je pristal pri 137 m, je za desetinko točke prehitel dotlej vodilnega in sobotnega zmagovalca, Norvežana Johanna Andrea Forfanga.

Navidez povsem miren pa je bil po pristanku pri najdaljši daljavi serije, 153 metrih, Zajc, ki zanesljivo prevzel vodstvo. A ne za dolgo, saj so se dolgi skoki v nadaljevanju vrstili drug za drugim.

Pred nastopom najboljše trojice uvodne serije je bil na čelu Wellinger, sedmi po prvem skoku. Kos bi moral za prevzem prvega mesta skočiti 148,5 metra. A je imel zaradi skunka vetra že po odskoku težave s desno smučko in so mu namerili le 122 m. Wellinger je ostal na čelu tudi po skoku Kobajašija, ki je bil s 146 m drugi.

Na vrhu je bil le še presenetljivo vodilni, zgodila pa se je ponovitev sobotne tekme. Tedaj je nenadejano vodil Finec Antti Aalto, tretji je bil Zniszczol. Prvi je v soboto nazadoval na 14. mesto, Poljak pa na osmo, a za drugi najboljši izid kariere po šestem mestu pred štirimi leti v ruskem Nižnem Tagilu. Zniszczol tudi drugi dan tekme v Willingenu ni zmogel pritiska in je ponovil osmo mesto.

Prva trojica v seštevku pokala je ostala nespremenjena, vodi Avstrijec Stefan Kraft, ki je v soboto ostal brez finala, tokrat pa je bil tik pred Zajcem šesti. Drugi je Wellinger, tretji Kobajaši.

Rezultati:

Svetovni pokal skakalcev se bo nadaljeval prihodnji konec tedna v ameriškem Lake Placidu, prizorišču zimskih olimpijskih iger leta 1980. V soboto ob 15.15 po srednjeevropskem času bo posamična tekma, ob 23. uri pa superekipna, druga posamična pa v nedeljo ob 15.15.

Na omenjenih OI pred 44 leti v ZDA je četrto mesto v veleslalomu osvojil Bojan Križaj in za las zgrešil medaljo, med skakalci je najboljši izid dosegel Bogdan Norčič z 38. mestom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!