Zadnje dejanje z jasno željo

Foto: Profimedia

Smučarski skakalci bodo danes ob 10. uri začeli zadnjo tekmo v sezoni 2022/23. Na finalu svetovnega pokala v Planici ima pravico nastopa 30 najboljših tekmovalcev v skupnem seštevku, med katerimi je tudi pet Slovencev. Poleg Anžeta Laniška, Timija Zajca, Lovra Kosa in Domna Prevca bo nastopil tudi Žiga Jelar.

Če v petek vreme v Planici ni omogočalo izvedbe posamične tekme, so organizatorji včeraj pod streho spravili kar dve. Najprej individualno z eno serijo, na kateri je slavil Avstrijec Stefan Kraft, najboljši Slovenec pa je bil tik za njim Anže Lanišek. Nato smo videli še klasično ekipno tekmo, na kateri so se spet veselili Avstrijci, Slovenija pa je bila znova druga – za severnimi sosedi je zaostala 6,1 točke.

“Močno upam, da bomo jutri slišali Zdravljico. Jaz sem si jo želel, mislim, da smo si jo danes vsi želeli,” je včeraj zatrjeval Lanišek. In imel v mislih današnjo tekmo – še zadnjo v letošnji sezoni svetovnega pokala.

Anže Lanišek
Foto: Aleš Fevžer

Tri tretja mesta?

V njej si je ‘Žaba’ z včerajšnjimi 80 točkami predčasno zagotovil tretje mesto v svetovnem pokalu. Pred četrtim Dawidom Kubackim ima sedem točk prednosti, a Poljak zaradi ženinih zdravstvenih težav pod Poncami ne tekmuje. Najboljši slovenski skakalec te zime je v najboljšem položaju tudi v boju za tretje mesto v skupnem seštevku poletu – tam ima 23 točk prednosti pred Timijem Zajcem in 42 pred Poljakom Piotrom Zylo, blizu je še Domen Prevc (47 točk manj). Najbolj vroče bo sicer v boju za mali kristalni globus, kjer ima dobitnik velikega Halvor Egner Granerud pred Kraftom le še deset točk naskoka (430-420).

Jelar se vrača

Pravico do nastopa na današnji preizkušnji z začetkom ob 10. uri imajo poleg Laniška še štirje Slovenci. Zajc, ki je v seštevku svetovnega pokala pred zadnjim dnem deveti (osem točk pred Avstrijcem Manuelom Fettnerjem), 17. Žiga Jelar, 19. Domen Prevc in 22. Lovro Kos. Le mesto za zadnjim je Peter Prevc, ki pa še okreva po poškodbi in ne bo tekmoval. Bo pa nastopil Jelar, ki je zaradi bakterijske okužbe izpustil planiški spored prvih treh dni, za konec sezone pa se bo vendarle spustil po letalnici.

Praktično nemogoče je, da Slovenija ne bi osvojila tudi tretjega mesta v pokalu narodov, saj druga Norveška beži za 266 točk, četrta Poljska pa zaostaja 454 točk.

Pogoji za zadnji spektakel zime so torej pripravljeni, Planica požen’!