Športnega bojkota iger ne bo, vlada skriva svoje karte

Zimski športi 13. Dec 202117:08 > 17:17 2 komentarja
Getty Images

S sedeža Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) smo dobili nedvoumno potrditev, da se bodo športniki prihajajočih iger v Pekingu udeležili v polni postavi, medtem ko slovenski politični vrh o odločitvi molči.

Slovenska reprezentanca torej OI ne izpušča, politiki verjetno čakajo na signal EU.

“Svetovne supersile imajo podobne zgodbe. Tako je bilo tudi pred Sočijem, v Riu ter pred zadnjimi igrami v Tokiu. Stališče OKS je od njegove ustanovitve pred 30 leti je jasno in enako stališču olimpijskega gibanja: olimpijske naj bi bile namenjene športnemu druženju v najširšem pomenu besede in niso poligon za politična preigravanja,” je za Sportklub povedal predstavnik OKS, Brane Dmitrović.

Meni, da naj se politična mahinacije držijo drugih področij, olimpijske igre pa naj se pusti na miru. “Gre za globalno prireditev, ki je že davno prerasla le športne okvirje, gre tudi za poslovni dogodek, zato so idealen poligon za izražanje takšnih in drugačnih stališč. OKS se distancira od diplomatskih bojkotov, kot smo jim priča v primerih ZDA, Kanade, Avstralije in Velike Britanije,” je odločen Dmitrović.

Foto: Guliverimage

Odvzem dolgoletnih športnih sanj

Za konec pogovora je predstavnik OKS dodal, da se kot krovno organizacijsko telo odhoda olimpijcev v Azijo dobro zavedajo naslednjega: “To je tekmovanje, ki ga marsikateri posameznik čaka celo življenje in zanj gara. Če bi ga mi na lastno pest za to prikrajšali, bi bilo to skrajno krivično.”

Športniki lahko torej v miru pakirajo svoje smuči in ostalo zimsko opremo. Potipali smo tudi pogled naše politike na obisk kitajske prestolnice.

Odločitev, da kabinet predsednika vlade Janeza Janše vprašanj o odhodu političnega vrha na Daljni vzhod ne želi komentirati in to, da so nam z urada predsednika države Boruta Pahorja odgovorili z “odločitev o udeležbi na prihajajočih OI v Pekingu še ni bila sprejeta“, signalizira potrpežljivo čakanje na sklep EU.

To potrjuje tudi odgovor predstavnice za stike z javnostjo na zunanjem ministrstvu, Nataše Kos: “Političnih predstavnikov na dogodek ne vabi Kitajska, kot država, temveč to vrši Mednarodni olimpijski komite. Verjamem, da bo Slovenija zavzela nek skupen pristop EU, glede na to, da smo njena članica.”

Opozorila je še na to, da prepreka ni le politično nestrinjanje, temveč utegne na odločitev o obisku Pekinga močno vplivati tudi epidemiološko stanje, saj je po prihodu na Kitajsko obvezna tritedenska karantena, česar pa si večina politikov zaradi napolnjenega urnika niti ne more privoščiti.

EU članice razdeljene 

Evropska unija bo skušala do četrtka doseči skupno stališče o pozivu Združenih držav Amerike k diplomatskemu bojkotu zimskih olimpijskih iger v Pekingu 2022. Za zdaj so stališča na začetku srečanja zunanjih ministrov v Bruslju zelo razdeljena, je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis je napovedal, da ne bo obiskal Pekinga, a je skeptičen glede skupnega evropskega stališča. “Vedno sem za evropski pristop, a ga je včasih težko najti. Ne bom šel.” Odnosi med Vilno in Pekingom so od odločitve o odprtju tajvanskega predstavništva v Litvi napeti.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je odločil, da bi bil zgolj diplomatski bojkot “zelo majhen in simboličen ukrep”.

Tudi Avstrijec Alexander Schallenberg je izrazil dvome o “umetni politizaciji olimpijskih iger”. “Imam podobno stališče kot predsednik Macron, vendar bi bilo dobro, da bi Evropa sprejela enotno stališče o tej temi,” je dejal.

“Olimpijske igre so praznik športa. Priložnosti ne bi smeli izkoristiti za politične igrice,” je v nedeljo dejala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock.

ZDA, Kanada, Avstralija, Velika Britanija in Nova Zelandija so se odločile za “diplomatski bojkot” zimskih olimpijskih iger v Pekingu, da bi obsodile kršitve človekovih pravic na Kitajskem, zlasti v njeni pokrajini z muslimansko večino v Xinjiangu. Kitajske oblasti so sicer napovedale, da bodo države, ki se bodo pridružile temu diplomatskemu bojkotu zimskih olimpijskih iger, “plačale ceno”. Igre v Pekingu bodo na sporedu med 4. in 20. februarjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje