Fantastični Slovenci ubranili naslov svetovnih prvakov

Smučarski skoki 28. Jan 202415:34 > 15:59 0 komentarjev
Timi Zajc Lovro Kos Domen Peter Prevc
Foto: AP Photo/Matthias Schrader via Guliverimage

Svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu se je zaključilo z ekipno tekmo. Slovenci so v postavi Lovro Kos, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc ubranili naslov svetovnih prvakov.

Tudi brez prvega slovenskega skakalca letošnje Anžeta Laniška, ki si je tik pred začetkom svetovnega prvenstva poškodoval koleno, so Slovenci pokazali, da smo “letalski” narod. Lovro Kos, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc so ubranili svetovni naslov v poletih izpred dveh let.

Slovenska četverica je na koncu za 26,5 točke ugnala Avstrijce, bronasto odličje so osvojili Nemci z zaostankom več kot 65 točk.

Slovenci so drugič postali ekipni svetovni prvaki v poletih. Iz Oberstdorfa leta 2018 imajo srebro, leta 2012 so v Vikersundu osvojili bron.

Kulm
Foto: AP Photo/Matthias Schrader via Guliverimage

Domen Prevc se je soočil s težkimi razmerami, Zajc potrdil zmago

V prvi skupini druge serije je Lovro Kos v slabih vetrovnih razmerah (več kot 15 točk dodatka) pristal pri 208 metrih. Prednost se je stopila na 10,5 točke, saj je Avstrijec Michael Hayboeck skočil 16 metrov dlje od prvega Slovenca v finalu. Poljaki so izpadli iz boja za visoka mesta po diskvalifikaciji Aleksandra Zniszczola.

V drugi skupini je Peter Prevc glavnega rivala Avstrijca Manuela Fettnerja preskočil za tri metre in pol. Nemec Karl Geiger je pristal zgolj pri 207 metrih, jasno pa je bilo, da se bosta za zmago pomerili Slovenija in Avstrija.

Peter Prevc
Foto: Profimedia

Tretja skupina finala je postregla z izjemno zahtevnimi razmerami. Nemec Stephan Leyhe je pristal zgolj pri 164,5 metrih, Avstrijec Jan Hörl pa pri 177-ih. Na vrsti je bil Domen Prevc, ki pa je ostal miren. Skočil je 194 metrov in povišal prednost Slovenije na več kot 43 točk.

Delo je moral v zadnji skupini opraviti Timi Zajc, ki mu je to uspelo brez težav. Pristal je pri 202 metrih in Slovenci se veselijo novega naziva svetovnega prvaka!

Rezultati: 

Izkupiček Slovencev:

Lovro Kos: 231 m, 208 m

Peter Prevc: 226 m, 213,5 m

Domen Prevc: 232 m, 194 m

Timi Zajc: 226,5 m, 202 m

Prva serija

Lovro Kos je kot prvi poletel do 231 metrov, s čimer je bil najdaljši od vseh v prvi skupini. Toda Pius Paschke in Michael Hayböck sta Nemčijo in Avstrijo popeljala pred Slovenijo, a z majhno razliko.

Odlično je nastopil tudi rekorder kulmske letalnice Peter Prevc, ki je pristal pri 226 metrih. Karl Geiger je z 224,5 metra zadržal sedem desetink nemške prednosti, nekaj pa je izgubil domačin Manuel Fettner z 218,5 m – Avstrija je za vodilnimi Nemci zaostajala točno deset točk.

Veliko zadovoljstva je ob vožnji v iztek pokazal Domen Prevc, ki je v svojem slogu skočil 232 metrov in Slovenijo prvič popeljal v vodstvo! Nemec Stephan Leyhe je namreč skočil ‘samo’ 198,5 metra in Nemci so zaostali (-36,7 točke). Izzivu ni bil kos niti Jan Hoerl (212 metrov), Avstrija pa je skočila na drugo mesto (-25,9).

Domen Prevc
Domen Prevc je od Slovencev v prvi seriji skočil najdlje. Foto: Profimedia

Kot zadnji od Slovencev v prvi seriji je skočil Timi Zajc in pristal pri 226,5 metra. Andreas Wellinger je bil krajši za sedem metrov in zaostanek Nemcev je narasel na 45,2 točke. Tudi Stefan Kraft ni navdušil, z 218,5 metra je Avstrija dodatno izgubila (-31,9).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!