Žana Kranjca bi najraje povezali s Hrvati

Alpsko smučanje 23. Maj 202412:40 1 komentar
Filip Zubčić in Žan Kranjec. Foto: Profimedia

Po razhodu s Klemnom Bergantom je najboljši slovenski alpski smučar Žan Kranjec za novega trenerja izbral Miho Verdnika. Ta z vodstvom Smučarske zveze Slovenije še ni našel skupnega jezika, ideja o oblikovanju trenažne ekipe s hrvaškim prvokategornikom Filipom Zubčićem pa ni padla na plodna tla.

Najboljši veleslalomist v zgodovini slovenskega alpskega smučanja Žan Kranjec že vneto trenira pod taktirko zdaj že kar dolgoletnega trenerja Mitje Bračiča. Zveni kot deju vu, a v resnici je znojenje olimpijskega podprvaka v ljubljanskih Črnučah edina stalnica v enačbi velikih spremenljivk.

Ko je postalo jasno, da se njegova pot s Klemnom Bergantom, ki ni bil pripravljen sodelovati z novim vodstvom panoge, cepi, se je kar sam lotil iskanja novega trenerja. Naposled je na seznamu obkrožil vsem znano ime – Miha Verdnik. Donedavni vodja panoge je kot trenerski kandidat za vodenje ekipe za tehnični disciplini nato že sedel v pisarni svojega naslednika Matjaža Šarabona. Njun sestanek se je ta teden končal brez stiska rok.

Obe strani sta nam potrdili, da je vrzel med obema pogajalskima bregovoma v tem trenutku še zelo globoka. Do razhajanj prihaja tako na vsebinski ravni, saj vodstvo panoge vztraja pri razširjeni tehnični ekipi, v kateri bi bila poleg Kranjca in Tijana Marovta še Anže Gartner in Miha Oserban, katerih program vključuje tekme nižje ravni, kot tudi finančni – pri vrednotenju programa in plačah za spremljevalni štab.

Miha Verdnik. Foto: Aleš Fevžer

Verdnik se je poslovil z zagotovilom, da bo do začetka prihodnjega tedna preoblikoval program in se uskladil tudi s Sergejem Poljšakom, ki bo deloval v ekipi, Šarabon pa nam je na to temo ob robu seje alpskega odbora dejal: ”Ne eni strani so naše zmožnosti, na drugi so pričakovanja Mihe Verdnika. Razhajanja so trenutno zelo velika. Vseeno verjamem, da bo spremenjeni program povečal manevrski prostor. Če bomo v pogajanja vsi vstopili pozitivno in z iskrenimi nameni, verjamem, da se bomo dogovorili.”

Šarabon je ob tem potrdil, da je Kranjcu predlagal tudi koncept združene hrvaško-slovenske ekipe, v kateri bi se povezal s Filipom Zubčićem. Prišlo je tudi že do pogovorov z alfo in omego hrvaškega smučanja Vedranom Pavlekom. ”Morda je ideja ‘Cro-Slo team’, ki bi bila tudi marketinško zanimiva, izvedljiva v olimpijski sezoni. Letos smo pogovor seveda začeli prepozno, zato do uradnega povezovanja ne bi prišlo,” pravi Šarabon, ki je smučarske vajeti uradno prevzel 3. aprila, ceno poznega imenovanja pa plačuje še danes, predvsem v obliki dejstva, da smo imeli mnogi želeni trenerji že sklenjene pogodbe za novo sezono.

Žan Kranjec. Foto: Aleš Fevžer

Ovire na poti do smučarske piramide so do finančne narave. ”Izzivov je veliko. Denar? Imamo ga, kolikor ga imamo. Prakse preteklih sezon, ko smo ugodili vsem proračunskim željam trenerjev, ne smemo nadaljevati. V gospodarski družbi preseganje odhodkov nad prihodki vodi v stečaj. Slovensko smučanje si tega ne zasluži. Delali bomo z razpoložljivimi sredstvi. To morajo sprejeti tudi trenerji. Prav zaradi tega so pogajanja z vsemi trenerji zelo težka. A pri tem bomo vztrajali, tudi za ceno tega, da s kom ne sklenemo dogovora,” dodaja Šarabon, ki je sicer danes predstavil nabor smučarjev in trenerskih kandidatov, na katere računa v novi sezoni.

Predlog ekip svetovnega in evropskega pokala

Moški – tehnični disciplini

Tekmovalci: Žan Krajec, Tijan Marovt, Anže Gartner in Miha Oserban

Predlagana trenerja: Miha Verdnik in Sergej Poljšak

Moški – hitri disciplini

Tekmovalci: Miha Hrobat, Martin Čater, Nejc Naraločnik in Rok Ažnoh

Predlagana trenerja: Aleš Brezavšček in Natko Zrnčič-Dim

Ženske – hitri disciplini

Tekmovalka: Ilka Štuhec

Trener v samostojni ekipi: Aleš Gorza

Ženske – tehnični disciplini

Tekmovalke: Ana Bucik, Andreja Slokar, Neja Dvornik, Nika Tomšič, Anja Oplotnik in Caterina Sinigoj

Trenerji: Mitja Kunc, Denis Šteharnik in Boštjan Božič

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje