Zakaj Primož Roglič ni nastopil v Franciji? Njegov šef je pojasnil

Kolesarstvo 26. Jul 202311:16 0 komentarjev
Primož Roglič Giro 2023 Rim
Foto: Profimedia

"Zmagovalnega konja se ne menja," pravi star pregovor. A po lanski sezoni, ko so z Jonasom Vingegaardom prvič osvojili dirko po Franciji, so pri Jumbo Vismi storili prav to. Velik delež k zmagi Danca je namreč prispeval Primož Roglič, ki pa letos na francoskih cestah ni tekmoval. Zakaj in kakšen je recept za osvojitev rumene majice, je v intervjuju za Wielerflits pojasnil eden od športnih direktorjev rumeno-črnih Merijn Zeeman.

Jumbo Visma je na lanski dirki po Franciji uprizorila eno najbolj dominantnih predstav v kolesarski zgodovini. Šest etapnih zmag in osvojene zelena, pikčasta in rumena majica. Čeprav ni prišel do cilja v Parizu, je velik delež k ekipnem uspehu prispeval tudi Primož Roglič. A Zasavec letos na Touru ni dobil priložnosti, pač pa je že prej nastopil na Giru in ga tudi osvojil. Športni direktor Jumbo Visme Merijn Zeeman je v intervjuju za nizozemski portal Wielerflits priznal, da ta odločitev ni bila lahka.

“Bilo je težko, pa čeprav ni šlo za ukaz v smislu ’ti ne greš’. Takšen načrt smo sestavili pozimi, poslušali smo njegove želje in želje ekipe. Seveda bi bila naša zasedba na Touru s Primožem močnejša kot pa brez njega. Toda v letu je veliko dirk. Na vsaki pa lahko – tudi če pripelješ dva kapetana – zmaga samo eden. In na koncu si želiš le enega pravega vodjo. Ob tem pa tudi ne bi imeli možnosti zmage na Giru. Ob vsem, kar sem naštel, sem skupaj s Primožem sprejel odločitev. V interesu ekipe smo sprejeli to tveganje. Kot pravim, vedno smo boljši z njim kot brez njega. Toda Giro je fantastična dirka, ki je Jumbo Visma pred tem še ni osvojila. Za nas je bil to super cilj. Tudi Primož pa je imel veliko ambicijo po rožnati majici. Včasih je pač treba sprejemati odločitve na račun nečesa drugega. Takšno je naše delo,” je dejal Zeeman.

Foto: AP Photo/Thibault Camus via Guliver

Trenutno je najboljši za Tour

V nadaljevanju pogovora je Nizozemec pojasnil, da ekipa ni imela nobenih skrbi, ker je Tadej Pogačar na spomladanski dirki od Pariza do Nice prepričljivo ugnal Jonasa Vingegaarda. “Jonas je imel takrat v zasebnem življenju kar nekaj težav. Ni bil najboljša verzija sebe. Obenem je dirka Pariz-Nica povsem drugačna, ne moremo je primerjati s Tourom. Takrat številke na klancih – razen na zadnjem Col d’Eze – niso bile nič posebnega. Niti Jonasove niti Pogačarjeve. Nismo delali panike.”

Da so se besede in dejanja ’čebel’ izkazale za pravilne, je pokazal Tour. V boju za vrh najprestižnejše dirke je bil Vingegaard tokrat skoraj osem minut boljši od Pogačarja. Zakaj? “To je v kolesarstvu zelo težko opisati. Pogačar je bil vedno boljši od Jonasa v eksplozivnih zaključkih tega Toura. Toda to ni bistvo dirke po Franciji, pač pa odloča skupni čas. Zelo pomembna je tudi ekipa, ne samo individualna kakovost. To se pokaže v končni razliki. A reči, da je Jonas veliko boljši od ostalih … Trenutno je najboljši kolesar za Tour. Zmagal je dvakrat, torej lani ni bil zgolj slučaj,” je kolegom iz Wielerflitsa pojasnil Zeeman.

Vingegaard Roglič
Foto: Profimedia

Dan za dnem

Jumbo Visma je v letih 2020 in 2021 z Rogličem neuspešno naskakovala najvišjo stopničko v Parizu, v zadnjih dveh letih pa ji je to uspelo z Dancem. Kakšna je zmagovita formula? “Tudi tega ni mogoče enostavno razložiti. V naši ekipi imamo res super ljudi, ki opravljajo veliko analiz in so zelo študiozni. Ne pričakujte, da vam bom razkril našo skrivnost. Te analize so osnova naših dveh zmag na Touru. Nočem, da postanejo javne. Trenutno smo korak pred konkurenco, želimo, da tako tudi ostane,” je še dodal Zeeman.

Skupaj z ekipnimi sodelavci pa ima časa za počitek zelo malo. Takoj po slavju v Parizu so se že začele priprave na Vuelto. Na startu v Barceloni 26. avgusta bosta takoj Primož Roglič kot Jonas Vingegaard. “Naslednji cilj? Lahko vprašanje. To je Vuelta. Šele potem pa se bomo pogovarjali o Touru 2024. Si želimo postati prva ekipa v zgodovini, ki bi v istem letu zmagala na Giru, Touru in Vuelti? Veste, ko se začne nova tritedenska dirka, moraš enostavno iti dan za dnem. Ne želim prehitevati,” je sklenil Zeeman. A postava z dvema kapetanoma, aktualnima zmagovalcema dirk po Italiji in Franciji, je dovolj zgovorna že sama po sebi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!