Nicolas Batum je odprl pekočo slovensko rano

Košarka 18. Avg 202315:01 0 komentarjev
Nicolas Batum je 5.8. 2021 takole razblinil slovenske finalne olimpijske sanje. Foto: Guliverimages

V pripravah na generalko pred svetovnim prvenstvom so slovenski košarkarji (ne)hote podoživeli olimpijke spomine iz Tokia, obenem pa so se lahko znova prepričali o globalnem zvezdništvu soigralca. Prav Luka Dončić je tudi razlog za spogledovanje z vrhunskim rezultatom. Iz japonske prestolnice sta se oglasila Jakob Čebašek in Aleksej Nikolić ...

Dve leti po zgodovinskem prvem nastopu na olimpijskih igrah so se slovenski košarkarji vrnili v Tokio. Tokrat z drugačnim namenom, in sicer v zaključku priprav na svetovno prvenstvo (25. 8. – 10. 9.) na “bližnji” Okinavi. Vseeno niso mogli mimo sladkih spominov. Nehote pa se je odprla tudi stara rana. V hotelu, v katerem bivajo, so namreč naleteli na francosko reprezentanco, v kateri je znova tudi Nicolas Batum. Prav tisti kilni košarkar, ki je v polfinalu olimpijskih iger v izdihljajih tekme z blokado Klemnu Prepeliču zaustavil slovenski pohod v veliki finale. “Ko sem ga videl, sem se takoj spomnil tiste blokade,” pravi Jakob Čebašek, Aleksej Nikolič pa dodaja: “Zdaj je tukaj drugače. Takrat smo bili pravzaprav le v olimpijski vasi. Poskušali jo bomo obiskati.”

Francozi, ki znova spadajo v najožji krog favoritov, so svojo pripravljalno tekmo z Japonci že odigrali. V četrtek so gostitelje premagali z rezultatom 88:70. V soboto (ob 8.00 po slovenskem času, prenos na SK1) bodo Japonci gostili še četo selektorja Aleksandra Sekulića, ki od začetka tedna, ko sta s seznama nabornikov kot zadnja odpadla Jordan Morgan in Aljaž Kunc, šteje dvanajst mož. “Še ena tekma bo dobrodošla. To bi bila lahko dobra popotnica pred potjo na prizorišče prvega dela svetovnega prvenstva. Veliko stvari v naši igri moramo popraviti. Predvsem pa je zgodnja pot na Japonsko dobrodošla zaradi samega prilagajanja na okolje in časovni pas,” razmišlja Nikolić.

O Japonski …

“Seveda je lepo biti z družino. A tukaj smo povsem izolirani. Razmišljamo le o košarki. Imamo želeno kemijo. Motivacija je na visoki ravni,” pravi Jakob Čebašek in dodaja: “Japonci so tako prijazni, da so včasih že kar malce vsiljivi. Ob vsakem srečanju se priklonijo ali nasmehnejo. Se pa vidi, da zgolj čakajo na priložnost, da lahko vidijo Dončića.”

Slovenci na predhodnih pripravljalnih tekmah niso blesteli, predvsem ne na rezultatski ravni, saj so dokaj prepričljivo izgubili obračune s Španijo, ZDA in Grčijo, tesno pa so premagali Kitajce in Črnogorce. A bolj kot rezultatski izkupiček je nekdanje evropske prvake streznilo spoznanje o številnih igralnih pomanjkljivostih. V prvi vrsti gre za velika nihanja v posameznih odsekih, pogosto preskromno zapiranje in posledično nemoč v skoku, težave v tranzicijski obrambi in na splošno preveliko število prejetih točk. To je potrdila tudi analiza tekem.

Jakob Čebašek. Foto: Aleš Fevžer

“Tudi na prijateljskih tekmah želimo zmagovati. A trenutno nas bolj zanima to, kako smo bili videti. Lahko ocenim, da smo igrali v velikih valovih. Padci so logični, a morajo biti čim krajši. Razvijati moramo našo igro. Na tem delamo. Primarni poudarek na treningih je zdaj pri tranzicijski obrambi. Marsikaj tudi uigravamo. Vloge so zdaj razdeljene. Prihaja čas piljenja forme. Je pa dejstvo, da se nam določeni stvari s pripravljalnih tekem ne bodo smele dogajati,” razmišlja rezervni organizator igre Nikolić, eden redkih v ekipi s predhodnimi izkušanji s svetovnega prvenstva (2014).

Takrat je Slovence, za katero so iz zdajšnje ekipe igrali še Zoran Dragić, Jaka Blažič in Klemen Prepelič, v četrtfinalu ugnala ameriška reprezentanca. Kakšen je tokratni domet? “Ko imaš v ekipi pravega Luko Dončića, lahko meriš na kolajno. In Luka je zdaj pravi. Ostali pa moramo opravljati svoje vloge,” poudarja Čebašek. Z njim se strinja tudi Nikolić: “Res je, ko imaš v svoji ekipi enega najboljših košarkarjev na svetu, si lahko samozavesten. Vsi v reprezentanci razmišljamo o boju za najvišja mesta. Toda … Naj se sliši kot kliše, a trenutno nas mora zanimati le naslednja tekma.”

Aleksej Nikolić. Foto: Aleš Fevžer

Pripravljalna tekma v Tokiu

Sobota, 8.00: Japonska – Slovenija

Tekmo si boste v neposrednem prenosu lahko ogledali na programu SK 1.

Foto: Aleš Fevžer

Razpored tekem slovenske reprezentance: Svetovno prvenstvo 2023:

Skupinski del (Okinava) – skupina F

Sobota, 26. avgust 2023
Slovenija – Venezuela, 13.30

Ponedeljek, 28. avgust
Gruzija – Slovenija, 13.30

Sreda, 30. avgust
Slovenija – Zelenortski otoki, 13.30

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!