Etiopijec in Kenijka zmagovalca bostonskega maratona

Atletika 15. Apr 202420:32 0 komentarjev
Boston Marathon
Lemma in Obiri; FOTO: Guliverimage

Etiopijec Sisay Lemma in Kenijka Hellen Obiri sta zmagovalca bostonskega maratona. Lemma je zmagal s časom 2:06:17 ure, desetim najhitrejšim časom v zgodovini tega maratona, Obiri pa je za svojo drugo zaporedno zmago v Bostonu maraton končala s časom 2:22:37.

Etiopijec Lemma je zgodaj napadel in na koncu zadržal zmago. Po polovici proge je vodil za več kot dve minuti, končal pa 41 sekund pred rojakom Mohamedom Eso, ki je na koncu na drugem mestu pobegnil Kenijcu Evansu Chebetu. Slednji je ostal brez tretje zaporedne zmage na bostonskem maratonu.

Gor in dol

Lemma je na prejšnjih štirih bostonskih maratonih dvakrat odstopil, njegov najboljši rezultat pred današnjo zmago pa je bilo 30. mesto. Zmagovalec londonskega maratona 2021 je bil po polovici proge, večino jo je pretekel sam, sicer 99 sekund hitrejši od Geoffreyja Mutaija, ki je leta 2011 na koncu postavil rekord z 2:03:02 ure.

“Uspelo se mi je odkupiti, zato sem zadovoljen. Moj načrt je bil postaviti rekord proge. Vendar je bilo tako hribovito, gor in dol, kar mi je vzelo veliko muči in me utrudilo,” je za ESPN povedal Lemma.

Boston Marathon
Hellen Obiri; FOTO: Guliverimage

Kenijka Obiri je bila v Bostonu najboljša še drugič zapored, prva tekmovalka po letu 2005, ki je ubranila zmago na tem maratonu. Obiri je pobegnila ob koncu tekme in zmagala pred rojakinjo Sharon Lokedi. Ta je zaostala osem sekund, veteranka Edna Kiplagat je bila tretja, Kenijke pa so tako zasedle vsa mesta na odru za zmagovalke.

Ob polovici ženskega teka je bilo še 19 tekmovalk v vodilni skupini, Obiri in rojakinji Lokedi in Kiplagat pa so se končno odlepile slabih pet kilometrov pred ciljem. Kiplagat je na tretjem mestu v cilju zaostala za 44 sekund.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!