Izredne razmere v Budimpešti, pa ne samo zaradi Janševih prijateljev

Atletika 21. Avg 202314:46 7 komentarjev

Včerajšnje dogajanje svetovnega atletskega prvenstva si je s tribun ogledala kopica pomembnežev iz političnega sveta, večer pa je popestril tudi pomemben državni praznik, ki je prinesel tudi velik ognjemet.

Viktor Orban je atletsko svetovno prvenstvo, ki je Budimpešto v teh dneh postavilo v središče dogajanja športnega sveta, izkoristil tudi za pogostitev številnih pomembnih političnih somišljenikov, ki so v največji meri z njim na stadion prišli v nedeljo, ko je bil na sporedu tudi eden od vrhuncev prvenstva – finale moškega sprinta na 100 metrov.

Ob predsedniku madžarske vlade so bili v VIP loži modernega atletskega stadiona v Budimpešti tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, katarski emir Tamim bin Hamad al Tani, azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev in še nekateri pomembneži.

V družbi svoje soproge Urške Bačovnik Janša je bil zraven znova tudi nekdanji predsednik slovenske vlade in prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša.

Na stadionu in okoli njega je zato seveda mrgolelo varnostnikov in policije, kako strogo varovani so bili vsi našteti, pa potrjuje tudi prizor, ki smo ga zagledali kakšno uro po koncu tekmovanj, ko je mimo nas pri izhodu iz stadiona zapeljal konvoj črnih avtomobilov z zatemnjenimi stekli in policije. Našteli smo jih več kot 40.

Seveda se v njih niso prevažali Američan Noah Lyles, Ugandec Joshua Cheptegei, Srbkinja Ivana Vuleta in preostali včeraj na novo okronani svetovni prvaki in prvakinje, ampak našteti politiki, ki se v teh dneh sestankujejo v madžarski prestolnici in jih bo v naslednjih dneh še več.

Viktor Orban, Recep Tayyip Erdogan in Tamim bin Hamad al-Thani. FOTO: Profimedia.
Viktor Orban, Recep Tayyip Erdogan, Sebastian Coe in Tamim bin Hamad al-Thani. FOTO: Profimedia.
Janez Janša v družbi Viktorja Orbana, Katalin Novak, emirja amim bin Hamad al Tani in Ilhama Alijeva. FOTO: Profimedia.

Zvečer je nad mestom zažarelo nebo

Malo za tem so lahko uživali v veličastnem ognjemetu, ki je trajal kar dolgo časa. Čeprav je sovpadal z obiskom Erdogana, Al Tanija, Alijeva in preostalih, ognjemet ni bil namenjen njim. Nebo nad Budimpešto je zažarelo v čast državnega praznika, ki so ga na Madžarskem praznovali včeraj.

20. avgust je dan svetega Štefana, praznik ustanovitve madžarske države in ustanovitve krščanske Madžarske. Najlepši pogled na velik ognjemet nudi 375 metrov visoki Verižni most, na katerega se je nagnetlo veliko ljudi.

Mladi in stari so z občudovanjem gledali v nebo, zelo pestro in veselo pa je bilo v Budimpešti že ves dan. Poznalo se je tudi v obremenitvi javnega prevoza.

FOTO: Profimedia.
FOTO: Profimedia.
Ognjemet v Budimpešti. FOTO: Profimedia.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje