Množični tek podrl rekord, po Sloveniji teklo več kot 27 tisoč otrok

Atletika 26. Sep 202322:12 0 komentarjev
FOTO: Peter Kastelic / AZS

Atletska zveza Slovenije je tudi letos pripravila množično akcijo, s katero spodbuja otroke k prvim atletskim korakom in želi ozavestiti sodelujoče o pomenu zdravega načina življenja. Odziv je bil odličen, saj je prvič na isti dan teklo več kot 27.000 otrok iz vseh koncev Slovenije.

Množičnega teka otrok “Začni mlad, tekmuj pošteno” se je udeležilo več kot 200 osnovnih šol in vrtcev ter atletskih klubov.

Osrednji dogodek je Atletska zveza Slovenije ponovno priredila pri Osnovni šoli Koseze v Ljubljani, kjer so se 350 učencem pri teku pridružili tudi odlični slovenska atleti: slovenski rekorder Luka Janežič, ki se je po hudi poškodbi letos vrnil na atletske steze, Lovro Mesec Košir, ki gre po Janežičevih stopinjah v teku na 400 metrov, mlada obetavna štajerska tekačica Petja Klojčnik ter Aneja Simončič, specialistka za tek na 400 metrov z ovirami.

Vsi so mladim nadobudnežem po teku podelili tudi številne avtograme in z njimi odtekli še kakšen dodaten krog.

FOTO: Peter Kastelic / AZS

”Gre za najbolj množični tek otrok v Sloveniji, s katerim želimo spraviti v gibanje čim večje število otrok. To pomeni, da jih spravimo izza ekranov, iz zaprtih prostorov, da so v naravi, da se gibajo. Z naše strani potrebujejo le en majhen vzgib, malo dodatne motivacije. Ta rekord je res pokazatelj, da otroci radi tečejo,” je ob tem povedal direktor Atletske zveze Nejc Jeraša.

“Prav je, da se šole odzovejo na take dogodke, da se mlade ozavešča o zdravem načinu življenja, za nas pa je tudi priložnost, da jim predstavimo atletiko, ki je res lep šport,” je dejal Janežič, Simončič pa je dodala: “Potrebujemo čim več takih dogodkov, da otroke spodbudimo k zdravemu načinu gibanja, da skozi igro spoznajo, da je šport lahko tudi del življenja. Predvsem pa je pomembno, da v tem uživajo.”

Vsi aktivni udeleženci teka so s strani Atletske zveze Slovenije prejeli tudi priznanja v obliki diplome.