Največji športni dogodek leta na svetu. Tukaj je vse, kar morate vedeti o njem

Budimpešta bo v teh dneh središče dogajanja športnega sveta. FOTO: Guliverimages.

Danes se v Budimpešti začenja 19. atletsko svetovno prvenstvo. Na enem mestu smo zbrali vse, kar morate vedeti o največjem športnem dogodku na svetu v letošnjem letu.

Atletsko svetovno prvenstvo, za katerega se je akreditiralo več kot 3.000 novinarjev in 250 fotografov z vsega sveta, je po olimpijskih igrah in svetovnem nogometnem prvenstvu največje športno tekmovanje glede na število nastopajočih. Letos jih bo v Budimpešti več kot 2.000, prihajajo pa iz 202 držav. Med njimi je seveda tudi Slovenija, ki na Madžarsko pošilja enajst atletinj in dva atleta.

Eden od njiju je Kristjan Čeh, dobitnik ene od dveh zlatih medalj z atletskih svetovnih prvenstev za Slovenijo (preostalo je osvojil Primož Kozmus), ki prihaja braniti naslov in želi postati prvi Slovenec z dvema naslovoma atletskega svetovnega prvaka. Naloga ne bo lahka, moški met diska je ena izmed najbolj izenačenih disciplin prvenstva, ki obeta številne športne drame, nove obraze in stare šampione. Tudi svetovne rekorde.

Na zadnjem prvenstvu v Oregonu v ZDA, ki je bilo na zaradi pandemije z enoletnim zamikom na sporedu lani, smo videli tri najboljše rezultate v zgodovini športa. V Budimpešto so pripotovali štirje svetovni rekorderji in rekorderke (Ryan Crouser v metu krogle, Mondo Duplantis v skoku s palico, Faith Kipgeyon v teku na 1.500 in 5.000 metrov, Yulimar Rojas v troskoku), rekorde pa napoveduje še nekaj atletov in atletinj. Najglasneje ameriški šprinter Noah Lyles, ki pravi, da lahko v pozabo pahne neverjeten mejnik Jamajčana Usaina Bolta na 200 metrov (19,19). Američan napoveduje, da bo tekel 19,10.

Pričakujemo lahko še kup zanimivih zgodb. Za morda največjo utegne poskrbeti Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce, ki napada šesti naslov svetovne prvakinje v nizu na 100 metrov. Če ji uspe, bo Jamajčanka prišla še do 11. zlate medalje na svetovnih prvenstvih. Šesto zlato v posamični disciplini išče tudi Poljak Pawel Fajdek v metu kladiva.

V devetih dneh, v katerih bo šestkrat na sporedu dvojni program (dopoldne in popoldne), se bo zvrstilo 49 disciplin. Pred nami je spektakel, ki ga ne smete zamuditi. Da boste lažje krmarili po njem, smo za vas pripravili vodnik z vsemi informacijami, ki jih morate vedeti, da boste ob nastopih najboljših atletov in atletinj še bolj uživali.

Nacionalni atletski stadion v Budimpešti. FOTO: Guliverimages.

PRIZORIŠČE:

Stadion Nacionalnega atletskega centra (NAC):

Leto otvoritve: 2023.

Kapaciteta: 36.000.

Cena: 658 milijonov evrov.

Moderni atletski stadion v Budimpešti je povsem nov. Odprli so ga junija letos, začeli pa so ga graditi zaradi kandidature za olimpijske igre 2024, ki so jo Madžari želeli vložiti, a nato od te ideje odstopili. Leži blizu mosta Rakoczi, na vzhodnem bregu reke Donave na jugu mesta.

Objekt, ki je del velikih športnih infrastrukturnih novosti Madžarske v času vlade Viktorja Orbana (v Budimpešti so v zadnjih letih zgradili tudi nogometni stadion Puskas Arena in rokometno dvorano MVM Dome s kapaciteto 20 tisoč gledalcev), bo v času svetovnega atletskega prvenstva sprejel 36 tisoč ljudi.

Po prvenstvu bodo njegovo kapaciteto zmanjšali. Umaknili bodo zgornji ring in tam postavili javne površine, namenjene tekmovalnemu in rekreativnemu športu. Kapaciteta stadiona, ki je v lasti madžarske atletske zveze, bo takrat znašala 15 tisoč ljudi.

FOTO: Profimedia.

SPORED:

V devetih dneh bomo na atletskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti videli 49 končnih odločitev. Šest dni bodo tekmovanja potekala v dopoldanskem in popoldanskem terminu, tri dni pa le v popoldanskem.

Natančen spored po dneh z dopisom (morebitnih) slovenskih nastopov najdete s klikom na povezavo.

slovenska atletska reprezentanca
Manjkajo Kristjan Čeh, Agata Zupin in Nika Glojnarič. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

SLOVENSKA REPREZENTANCA:

Slovenijo bo na svetovnem prvenstvu v Budimpešti zastopalo 13 imen. Dva atleta in enajst atletinj. Vsak od njih bo nastopil v eni disciplini.

Natančno predstavitev vseh slovenskih predstavnikov in njihovih pričakovanj najdete s klikom na povezavo.

Youhuu. FOTO: World Athletics.

MASKOTA:

Na stadionu bo ljudi zabaval Youhuu. Ovčka vrste racka, edinstvena vrsta ovce, ki ima dolge, spiralne oblike rogov, značilna pa je predvsem za Madžarsko, kamor je skupaj z Madžari prišla pred 1.100 leti.

Youhuu je vsakdanji junak, ki obožuje šport in predvsem atletiko. Kot glavni navijač bo nepogrešljiv del največjega športnega dogodka na madžarskih tleh do zdaj. “Včasih srčkan, drugič predrzen, a vselej zabaven,” njegov značaj opisujejo organizatorji.

ZGODOVINA:

Kristjan Čeh je bil zlat lani. FOTO: Profimedia.

Najboljše slovenske uvrstitve:

Zlato: Kristjan Čeh, disk, Eugene (ZDA), 2022; Primož Kozmus, kladivo,  Berlin (Nemčija) 2009.
Srebro: Primož Kozmus, kladivo, Osaka (Japonska) 2007.

Bron: Gregor Cankar, daljina, Sevilla (Španija) 1999; Marija Šestak, troskok, Osaka 2007; Primož Kozmus, kladivo, Daegu (Južna Koreja) 2011.
4. mesto: Tina Šutej, palica, Eugene (ZDA), 2022; Primož Kozmus, kladivo, Moskva (Rusija) 2013; Brigita Bukovec, 100 m ovire, Atene (Grčija) 1997.
5. mesto: Primož Kozmus, kladivo, Pariz (Francija) 2003; Brigita Langerholc, 800 m, Osaka 2007.
6. mesto: Alenka Bikar, 200 m, Edmonton (Kanada) 2001; Miran Vodovnik, krogla, Osaka 2007.

7. mesto: Anita Horvat, 800 m, Eugene 2022; Britta Bilač, višina, Atene 1997; Matic Osovnikar, 100 m, Osaka 2007; Martina Ratej, kopje, Daegu, 2011.
8. mesto: Brigita Bukovec, 100 m ovire, Göteborg (Švedska) 1995; Miran Vodovnik, krogla, Berlin (Nemčija) 2009.
9. mesto: Renata Strašek, kopje, Göteborg (Švedska) 1995; Snežana Vukmirovič, troskok, Moskva (Rusija) 2013; Martina Ratej, kopje, London (Velika Britanija) 2017
10. mesto: Martina Ratej, kopje, Doha (Katar) 2019; Brigita Bukovec, 100 m ovire, Stuttgart (Nemčija) 1993; Merlene Ottey, 100 m, Pariz 2003; Sonja Roman, 1500 m, Berlin 2009.