Na domačem dvorišču si želi le nečesa (VIDEO)

Avtomoto 25. Avg 202311:28 1 komentar

Po poletnem premoru se na steze vračajo dirkači formule ena. Karavana je že zbrana na severu Nizozemske v Zandvoortu, kjer jo v nedeljo čaka 13. preizkušnja sezone. Favorit za zmago je domačin Max Verstappen, ki z velikimi koraki stopa proti tretjemu zaporednemu naslovu svetovnega prvaka.

12 dirk, 10 zmag, od tega osem zaporednih. Max Verstappen v tej sezoni praktično ne pozna konkurence, slast najvišje stopničke pa je v začetku tekmovalnega leta prepustil le dvakrat – pa še to obakrat moštvenemu kolegu Sergiu Perezu. Brez neverjetnega zasuka, kot ga svet formule ena še ni videl, bo 25-letnik že čez nekaj dirk proslavil še tretji zaporedni naslov, saj ima po 12 od 22 dirk ogromnih 125 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem v seštevku dirkačev.

Tudi to je Perez, medtem ko tretji Fernando Alonso zaostaja še 40 točk več. Kako velika je prevlada Nizozemca, pove že podatek, da bi bil s svojim zbirom točk tudi sam prepričljivo vodilni v seštevku moštev (Verstappen 314: Mercedes 247), skupno pa so rdeči biki že pri 503 točkah.

VN Nizozemske, 27. avgust

Dolžina kroga: 4,259 km

Število krogov: 72

Dolžina dirke: 306,587 kilometra

Število zavojev: 14 (10 desnih, 4 levi)

Število DRS con: 2

Smer dirkanja: v smeri urinega kazalca

Rekord kroga: 1:11,097 – Lewis Hamilton (2021)

Prva dirka: 1952

Čeprav je bila sezona še pred začetkom poletnega premora, ki ga je zdaj konec po skoraj mesecu dni, že odločena in so nekateri navijači že kar naveličani Verstappnove prevlade, se dirkač Red Bulla ne želi ustavljati. Na domači dirki v Zandvoortu si želi priti do še tretje zmage v treh letih.

“Še naprej bomo skušali početi iste stvari. To bi bilo kar lepo. Seveda je po odmoru težko priti nazaj, nikoli ne veš, kako se bo odvijalo. Steza v Zandvoortu je v kombinaciji z vremenom zelo zahtevna. Bomo videli. Imamo zelo hiter dirkalnik, a moramo vse spet sestaviti za čim boljši konec tedna,” je pred dirko na domačem dvorišču dejal Verstappen.

Po poletju, ki ga je večinoma preživljal z družino, veliko časa pa si je vzel tudi za spanje, o ohranitvi 100-odstotnega niza zmag z Red Bullom ne razmišlja. “Gledamo naprej, vedno si želimo na stezo zapeljati z najboljšo možno izvedbo bolida. Verjetno vsi razmišljamo tako. Seveda si želim domače zmage, to ni skrivnost. To je zame eno najljubših prizorišč, zmagati pa je … Nekaj res posebnega. Cilj je jasen,” je dodal.

Če bo Verstappen zmagal v Zandvoortu, bo to že njegova deveta zaporedna zmaga. S tem bi izenačil rekord Sebastiana Vettla, ki mu je leta 2013 to prav tako uspelo v bolidu Red Bulla.

Čeprav je aktualni prvak v zadnjih izjavah opozoril, da se sprašuje, kako dolgo bo zaradi vse bolj natrpanega urnika še vztrajal v formuli ena, te besede konkurenci ne pomagajo. Bo pa boj za drugo mesto med konstruktorji in verjetno tretje med dirkači toliko bolj zanimiv. Mercedes, Ferrari, Aston Martin in McLaren so se v prvem delu sezone izmenjavali kot najbližji zasledovalci Red Bulla. Kako bo na Nizozemskem? Preverite na programih Sportkluba! Nedeljska dirka bo na sporedu v nedeljo ob 15. uri.

VN Nizozemske 25. – 27. avgust

Zandvoort

Petek: prvi prosti trening (12.30), drugi prosti trening (16.00)

Sobota: tretji prosti trening (11.30), kvalifikacije (15.00)

Nedelja: dirka (15.00)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje