Pri Ferrariju priznali: genialna taktična ukana Sainzeva ideja (VIDEO)

Avtomoto 18. Sep 202312:43 0 komentarjev
Sainz Norris
Foto: Profimedia

Šele na petnajsti dirki sezone se je zgodilo, da na vrhu zmagovalnega odra ni bilo dirkača Red Bulla. Še več, rdečega bika sta tokrat podelitev na stopničkah spremljala od daleč. Težave z nastavitvami dirkalnika pri avstrijski ekipi je na ulicah Singapurja v največji meri izkoristil Carlos Sainz. Ta je v zaključku dirkal tudi z glavo.

Velika nagrada Singapurja je tretjo septembrsko nedeljo ponudila z razpletom, ki ga v zadnjem času nismo vajeni. Uvod so bile že sobotne kvalifikacije, na katerih se ne Maxu Verstappnu ne Sergiu Perezu, ki sta bila edina zmagovalca dirk letos, nista uspela uvrstiti med najboljšo deseterico.

Odsotnost obeh rdečih bikov, ki sta kljub zgolj petemu in osmemu mestu na koncu ohranila velikansko prednost v obeh seštevkih, je najbolje izkoristil Carlos Sainz. Dirkač Ferrarija je bil cel konec tedna najhitrejši, kar je kronal z drugo zmago v karieri. Prvo po VN Velike Britanije, ki je bila na sporedu 3. julija lani.

Toda pot Španca do slavja je bila vse prej kot enostavna. Po odličnem startu, ko je obdržal najboljši položaj ga je v zadrego spravil virtualni varnostni avtomobil v drugi polovici dirke, med katerim sta na dodatni postanek zapeljala oba Mercedesa. Tako George Russell kot Lewis Hamilton sta s svežimi pnevmatikami imela hitrost, da bi lahko videli celo dvojno zmago nemško ekipe, a je Sainz v zadnjih petih krogih uporabil redko videno taktiko.

Sainz Norris Hamilton Russell
Foto: Profimedia

Za to se je odločil sam

V vodstvu je odlično izkoristil najbližjega zasledovalca Landa Norrisa (McLaren) in Britancu na ravninah ves čas dopuščal, da je vozil znotraj sekunde. Ker ekipa iz Wokinga na ravnih delih stez ne blesti, s tem ni bilo nevarnosti, da bi ga Norris prehitel, obenem pa je Španec onemogočil tudi oba Mercedesa zadaj. Ker je Norris lahko uporabljal sistem gibljivega zadnjega krilca (DRS), tudi Russell in Hamilton nista mogla mimo rojaka, vrstni red pa je pri vrhu ostal nespremenjen. Razen Russlla, ki je v zadnjem krogu zaradi frustracij naredil napako in odstopil.

Genialna poteza je bila zasluga dirkača in ne ekipe, je po koncu dirke priznal šef Ferrarija Fred Vasseur. “Bolj kot ne je bilo jasno, da sta nas bolj ogrožala Mercedesa kot Norris. Lando je imel enake gume kot Carlos in skoraj identičen tempo že od prvega kroga. Zato z njim nismo veliko tvegali, razen če bi Sainzu gume povsem odpovedale,” je dejal Švicar. In še enkrat poudaril, da je bila to dirkačeva ideja.

Ko bi prehitela enega, bi z lahkoto tudi drugega

To dokazuje tudi radijsko sporočilo Sainzevega inženirja v zaključku dirke, ko mu je ta sporočil, da je Norris za njim le osem desetink in lahko uporablja DRS. “Vem, to počnem namenoma,” mu je odvrnil Španec. A kot je razkril po koncu dirke, je bilo to zelo zahtevno.

“Zaradi tega sem čutil še dodatni pritisk. Vedel sem, da mi niti enkrat ne sme blokirati kolo, da ne smem narediti niti najmanjše napake. V tem primeru bi me Lando prehitel. Lahko sem samo upal, da mi uspe in da njemu uspe za sabo zadržati oba Mercedesa. V enem izmed krogov je moral Norris braniti napad Russlla, zaradi česar je malce zaostal. Posledično sem moral v prvih ovinkih naslednjega kroga voziti res počasi, da je spet prišel pod sekundo zaostanka. To je verjetno rešilo tako mojo zmago kot njegovo drugo mesto. Če bi Russell in Hamilton prišla mimo njega, bi verjetno zelo enostavno prehitela tudi mene,” je bil iskren. In se lahko prešerno veselil z dobrim prijateljem in nekdanjim moštvenim kolegom pri McLarnu.

S 25 točkami se je Sainz prebil na peto mesto v skupnem seštevku, kjer se je pošteno približal tretjemu Hamiltonu (180 točk) in četrtemu Alonsu (170 točk). Sam je trenutno pri 142. Priložnost za povišanje te številke pa bo imel že to nedeljo, ko bo na sporedu VN Japonske.