Uradno: formula 1 prihaja v Madrid

Avtomoto 23. Jan 202412:09 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Kot se je ugibalo že dober mesec, je danes postalo resničnost. Velika nagrada Španije se leta 2026 iz Barcelone seli v Madrid, kjer bodo dirkalniki najelitnejšega razreda motošporta hrumeli vsaj deset let.

Vodstvo formule ena si je kraljico motošporta v špansko prestolnico želelo pripeljati že dlje časa. Zdaj je jasno, da bo Madrid že leta 2026 Veliko nagrado Španije odpeljal iz Barcelone, medtem ko usoda dirke v Kataloniji, kjer bodo letos rdeče luči ugasnile že 34., še ni znana. Šef Formule 1 Stefano Domenicalli sicer pravi, da dirka v Madridu ne izključuje nadaljnje akcije na stezi v Montmelu.

V Madridu bo krog dolg 5.474 metrov, prva predvidevanja pa najhitrejši krog postavljajo pri 1:32,4. Steza ima sicer 20 zavojev in teče v smeri urinega kazalca.

Dirkališče v Madridu je predvideno kot hibridno. To pomeni, da bodo del zgradili kot klasično dirkališče, medtem ko bo del potekal po ulicah. Umeščeno bo blizu letališča Barajas in potekalo po ulicah kongresnega središča IFEMA ter mimo nogometnega centra Valdebebas, kjer domuje slovito nogometno moštvo Real Madrid.

Foto: Formula 1

“Madrid je neverjetno mesto z osupljivo športno in kulturno dediščino. Začenja se razburljivo novo poglavje za F1 v Španiji,” je dodal Domenicalli.

Med dvema prej različnima območjema, ki bodo sestavljala hibridno stezo, je dvignjena avtocesta, zato bo postavitev proge vključevala dva kratka predora, ki bosta vodila od kompleksa Recinto Ferial do območja Valdebebas in obratno.

Zanimiv bo odsek med zavojema številka 7 in 9, ko naj bi steza vodila precej precej navzdol, zahvaljujoč vzponu skozi že omenjeni predor. Medtem ko naj bi imel zavoj št. 10 po zaslugi velikega radiusa celo naklon, podoben tistemu v Zandvoortu.

Sezoni 2024 in 2025 bosta torej zadnji, ki bosta VN Španije gostili v Barceloni. Letos je na sporedu 23. junija kot 10. dirka sezone od skupno 24.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!