Zaenkrat ni panike, toda virus preti Olimpijskim igram

David McNew Getty Images

V vodstvu Organizacijskega odbora za Olimpijske igre v Tokiu so resno zaskrbljeni zaradi širjenja koronavirusa in na vpliv, ki bi ga lahko poleti imel na Olimpijskih igrah.

Izvršni direktor organizacijskega odbora Toshiro Muto upa, da bo težava rešena v najkrajšem možnem času. Pojav virusa je sicer že vplival na več tekmovanj v sklopu kvalifikacij za nastop na Olimpijskih igrah v Tokiu. 

“Zelo smo zaskrbljeni zaradi tega, ker bi širjenje nalezljivega virusa lahko oviralo igre,” je dejal Muto.

Svetovni mediji so poročali, da so na Kitajskem zaznali že več kot 24.300 primerov okuženih ljudi z virusom. Prav tako sta zaradi virusa že umrli dve osebi izven Kitajske – ena v Hong Kongu in ena na Filipinih. Poleg tega so tudi zabeležili in potrdili 10 primerov virusa na križarki, ki je potovala iz Japonske in je zaradi tega tudi v karanteni.

Japonska vlada je sporočila, da bo storila vse kar je v njeni moči, da virus ne bo vplival na prihajajoče igre, ki se začnejo 24. julija.

Clive Rose Getty Images

“Naredili bomo vse, da bomo zaščitili športnike in jim omogočili, da bodo dosegli najboljše rezultate,” je dejal Saburo Kawabuchi, prvi mož Olimpijske vasi, ki bo sicer gostila okoli 11.000 športnikov.

Medicinski strokovnjaki v Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK) so sicer v dnevnem stiku s Svetovno zdravstveno organizacijo. 

“Tokio 2020 bo še naprej sodeloval z vsemi ustreznimi organizacijami, ki pozorno spremljajo in beležijo pojave nalezljivih bolezni. Upoštevali bomo vse možne protiukrepe. Vendar je pomembno, da se priprave na Tokio 2020 nadaljujejo po načrtih,” pravi predstavnik MOK. 

Številni športni dogodki na Kitajskem so preklicani ali prestavljeni, vključno z državnim nogometnim in dvoranskim atletskim prvenstvom. Nekatere države so celo uvedle omejitev vstopa za kitajske športnike.