Kdo bo nasledil Primoža Rogliča? (VIDEO)

Drugi športi 15. Nov 202321:30 0 komentarjev

Štafetno palico botra dobrodelne akcije Fundacije Leona Štuklja in Miroslava Cerarja po Primožu Rogliču prevzema Goran Dragić. Kisovčan je v zadnjem letu s pomočjo lastne fundacije zbral dobrih 200 tisoč evrov.

Za Primožem Rogličem je izjemno uspešno leto. Pa ne zgolj na športnem področju, kjer je zmagal na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, po Kataloniji, po Italiji, po Burgosu in po Emiliji, pač pa tudi na dobrodelnem področju.

Poleg vloge v lastni fundaciji je v zadnjem letu opravljal tudi vlogo botra Fundacije Leona Štuklja in Miroslava Cerarja, nad katero bdi Olimpijski komite Slovenije (OKS). Skupaj z njegovim predsednikom Franjem Bobincem sta o pomembnosti takšnih projektov spregovorila na novinarski konferenci.

Na večerni prireditvi je postalo jasno, da je fundacija v zadnjem letu zbrala kar 200.180 evrov, Rogličevo vlogo pa bo v naslednjem letu prevzel Goran Dragić.

“V tej akciji smo zbrali že več kot pol milijona evrov. Šport je fantastičen ambasador ugleda naše države, ob tem pa nagovarja mlade na pravi način. Nagovarja jih v jeziku, ki ga mladi najbolj razumejo. V jeziku prijateljstva, spoštovanja in sodelovanja. Vendar pa vsi talentirani, ki imajo voljo, željo in energijo, nimajo enakih možnosti. Zato je socialni vidik izjemno pomemben in vesel sem, da skušamo znotraj OKS pomagati s to fundacijo,” je v uvodu dejal Franjo Bobinac. Predsednik združenja športnih zvez je izrazil upanje, da bi se pozitivna energija iz športa preslikala na vsa področja družbe, obenem pa je svoj pogled usmeril tudi k poletnim olimpijskim igram 2024 v Parizu.

“Vsi jih že komaj čakamo. 12 let bo minilo, odkar so bile igre nazadnje na evropskih tleh. In po Parizu jih najmanj 12 let spet ne bo. Zato je Pariz strašno pomembna priložnost za naše športnike. Pričakujemo jih med 120 in 150, odvisno od uspešnosti kolektivnih športnikov. Na OKS smo se povezali in organizirali ter blizu stadiona Stade de France že postavili temelje slovenske hiše. Tam bo šlo vsak dan mimo sto tisoč ljudi, kar bo odlična platforma za promocijo Slovenije, pa ne samo na področju športa, ampak tudi gospodarstva, turizma, kulture in znanosti. To bo tudi čudovit prostor, kjer se bomo družili s športniki po tekmovanji in veselili kolajn. Zunaj pa bo tudi prosto za druženje slovenskih navijačev.”

Primož Roglič
Foto: Aleš Fevžer

Več o svoji vlogi v zadnjem letu, ki se z današnjim večerom končuje, pa je spregovoril tudi Primož Roglič. “Mladim želimo dati priložnost. Kaj na koncu vsak postane, niti ni pomembno. Želimo jih navdušiti za zdrav življenjski slog. Vsi smo bili enkrat otroci. Takrat ni zmagovalcev. Skozi igro želimo dati otrokom možnost početi nekaj. To mi je v izjemno čast. Kot otroku ti nihče ne pove, kaj šport prinaša in kaj pomeni. Vsi vidijo samo lepe stvari in blišč, ampak ne govori jih veliko o tem, kako težko je karkoli začeti. Zato jim želimo dati možnost ukvarjanja s športom, sami pa bodo ugotovili, kaj jim to prinaša. Vztrajnost in vrednote, ki jih želim tudi sam poudarjati. Da jim damo upanje, da je možno vse, če se hudičevo dobro potrudijo.”

BONUS VIDEO: Prihod Tadeja Pogačarja in Urške Žigart na večerno prireditev OKS:

Kaj je dobrodelna žoga Fundacije Leona Štuklja in Miroslava Cerarja?

Na pobudo nekdanjega predsednika Bogdana Gabrovca so na OKS leta 2015 ustanovili Fundacijo za športnike iz socialno šibkejših okoljih, kasneje pa so jo preimenovali v Fundacijo Leona Štuklja in Miroslava Cerarja za podporo športnikom in drugim nadarjenim dijakom in študentom iz socialno šibkih okoljih. Fundacija od leta 2020 sodeluje z Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje, pod katero se izvaja program Botrstvo v športu.

V zadnjih letih ima fundacija tudi vsakoletnega ambasadorja. Prvi je bil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, sledila sta še predsednik Uefe Aleksander Čeferin in nekdanja alpska smučarka Tina Maze. Korošica je dobrodelno žogo in vlogo ambasadorja konec lanskega leta predala Primožu Rogliču, ta pa jo je z nocojšnjo prireditvijo predal Goranu Dragiću. Boter projekta bdi nad zbiranjem sredstev za mlade športnike iz socialno šibkejših okolij, rekordni izkupiček po novem pripada Rogliču z zbranimi 200.180 evri.

Lora Roglič Lora Roglič
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Roglič in Mežnar Roglič in Mežnar
Mežnar in Roglič. Foto: Aleš Fevžer
Tadej Pogačar Tadej Pogačar
Foto: Aleš Fevžer
Borut Pahor Borut Pahor
Foto: Aleš Fevžer
Primož Roglič Primož Roglič
Foto: Aleš Fevžer
Cerar Bobinac Savšek Cerar Bobinac Savšek
Miroslav Cerar (desno) v družbi Franja Bobinca (levo) in Benjamina Savška. Foto: Aleš Fevžer
Primož Roglič Primož Roglič
Foto: Aleš Fevžer