Svet športa obnorel najstnik, ki ima videz 30-letnika

Drugi športi 2. Jan 202416:42 3 komentarji
FOTO: Guliverimage

V Londonu se okoli novega leta tradicionalno odvija uradno svetovno prvenstvo v pikadu. V polfinale so se kljub pisani mednarodni udeležbi, med katero je bil tudi Hrvat Boris Krčmar, uvrstili štirje domačini. Daleč najmlajši med preostalimi borci za laskavi naziv najboljšega na svetu v tem gostilniškem športu je komaj 16-letni Luke Littler.

“Morda jih ima 16, a daje videz 30-letnika,” je verjetno prva misel vsakega posameznika, ko si ogleda zunanjo podobo Littlerja.

Z vzdevkom “Atomska bomba” (Luke The Nuke) lahko spiše zgodovino svojega športa, saj bi postal daleč najmlajši zmagovalec najpomembnejšega tekmovanja v svetu pikada. Rekord nosi Adrian Lewis, ki je v Alexandra Palace slavil kot 25-letnik (2011). Že sedaj je Littler najmlajši polfinalist. Na poti med najboljše štiri je “pomalical” petkratnega svetovnega prvaka Raymonda van Barnevelda iz Nizozemske, nato pa igraje opravil še z Ircem Brendanom Dolanom.

Puščice metal že v plenicah

Najstnik iz Warringtona v okraju Cheshire, pikado puščice v magnetno tablo luča že odkar pomni. “Na Youtubu obstaja video posnetek, ko pikado mečem pri 18 mesecih starosti, poslušam najljubšo glasbo legend takratnega časa van Barnevelda in Phila Taylorja ter posnemam njuna proslavljanja,” je ta teden Luke zaupal britanski televizijski hiši, ki pokriva svetovno prvenstvo.

Mladenič je s polfinalom zaslužil 115.000 evrov, v primeru naslova bi na račun spravil 576 tisočakov.

Pri petih letih je sedlal na profesionalno pikado tablo, pri sedmih pa že uspel metati na takšno višino, ki je v praksi na profesionalnih tekmovanjih. “Pri takšni zadevi te morajo starši nujno 100-odstotno podpirati, drugače težko uspeš, poleg tega moraš imeti okoli sebe pravo managersko ekipo,” meni mladenič, ki bo čez tri tedne upihnil 17. svečko na torti. Morda pa ne bo slaščica, temveč kebab – njegova velika strast.

Za angleške medije je pojasnil, da je po uspehu v naslednjem krogu obedoval v znani verigi hitre prehrane KFC. Dieta tekmovalcev pikada slovi kot ne ravno najbolj zdrava, kar lahko opazimo po odvečnih kilogramih praktično slehernega udeleženca letošnjega SP.

Littlerja so glasni navijači v Alexandra Palace (ljubkovalno: Ally Pally) “posvojili”, že skoraj tradicionalno mu vzklikajo: “Zjutraj te čaka šola” (You’ve got school in the morning), priljubljenost mu je narasla v višave, na družbenem omrežju Instagram je od začetka turnirja število njegovih sledilcev naraslo od 4000 do 315.000!

Littler v premier ligi pesti stiska za Manchester United in to tudi ponosno prizna.

“Čutim pripadnost cele države, vsi navijajo zame, vsi bi radi moj avtogram, tudi najmlajši imajo majice z mojim potiskom, poleg tega pa gre moja posebna izdaja pikado puščic ‘The Nuke’ za med. Po prvih dveh tekmah na SP se jih je prodalo že 900,” navdušen razlaga Littler, ki so ga stavnice v današnjem polfinalu proti rojaku Robu Crossu, svetovnemu prvaku iz leta 2018, postavile v vlogo blagega favorita.

Littler ob zmagi nad 40 let starejšim vzornikom Van Barneveldom; FOTO: Guliverimage

“Če odigram po svojih najboljših zmožnostih, ne vem zakaj ne bi šel kar do konca. Verjamem, da imam lepe možnosti. Ko sem dobil prvo tekmo prvenstva, sem takoj ob prihodu v hotel očetu dejal, da bom naredil vse kar je v moji moči za bitko tudi po božiču,” o velikih načrtih razlaga Littler.

Kot novega šampiona ga vidi tudi njegov vzornik Taylor. In če to reče 14-kratni zmagovalec SP, ki je v Londonu brez prestanka zmagoval od leta 1995 do 2002, potem to mora imeti neko težo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje