Državno prvenstvo ne sme biti talec mednarodnih uspehov

Hokej 21. Apr 20229:00 0 komentarjev
Foto: Aljaž Uršej/N1

Ob koncu hokejske klubske sezone na slovenskih tleh je čas za razmislek. Kaj je slovenskim kolektivom uspelo v mednarodnih tekmovanjih, kako je to vplivalo na državno prvenstvo in kakšni temelji so postavljeni za naprej? V tem se sprašujemo v spodnjem komentarju

Za hokejskimi klubi v Sloveniji je še ena sezona, ki jo je, sploh v obdobju okrog novega leta, močno zaznamovala epidemija koronavirusa. Vladna omejitev na največ 750 gledalcev je ohromila romanja navijačev v največji hokejski dvorani pri nas – Tivoli in Podmežaklo.

Ti so se ob prebujanju pomladi nato vendarle lahko v neomejenem številu udeležili zaključkov sezon. In imeli so kaj videti.

Ljubljanska Olimpija je nadaljevala svojo naravno rast, se po štirih letih (kot drug pravni subjekt, a z istimi navijači) vrnila v ligo ICE, tam pa presegla vsa pričakovanja. Zahtevna športna javnost v prestolnici je zmajem v najmočnejši konkurenci v regiji napovedovala boj za zadnja mesta, a so izbranci Mitje Šivica z izvrstnim začetkom tekmovalnega leta utišali tudi največje kritike.

Da klub z najmanjšim proračunom med štirinajsterico skoraj dva meseca vodi na lestvici rednega dela, je utopija. Prišel je pričakovan padec, toda ljubljanski borci so v ključnih trenutkih znova našli pravo formo in se kot povratnik v tekmovanju s šestim mestom neposredno uvrstili v končnico.

Tam je bil po ogorčenem boju, polnem zadetkov, boljši beljaški VSV. Šele po sedmih tekmah, na katerih je v ključnih trenutkih vendarle prevladala izkušenost najkakovostnejših hokejistov koroškega tekmeca. Vseeno so Ljubljančani pustili odličen vtis, kar so opazili tudi Avstrijci, obenem pa si pred drugo sezono v nekdanji ligi EBEL oz. ICE pustili možnosti za napredek. Polfinale je visoko postavljen cilj, toda s pravimi potezami čez poletje se lahko uresniči tudi ta.

Enega od dolgo zastavljenih pa so dosegli tudi pri ljubljanskih večnih tekmecih. Jesenice so po treh izvedbah, ko so obstale v polfinalu alpske lige, tokrat vendarle presegle urok in nastopile v velikem finalu. Železarje, ki so kot edini slovenski predstavnik v drugorazrednem tekmovanju dominirali v rednem delu sezone, je od prve lovorike v AHL ločilo manj kot 40 minut.

Pred prepolno Podmežaklo so na četrti tekmi vodili z 2:1, a izkušeni Asiago je v seriji preobratov zmogel še enega ter izsilil peto tekmo. Na njej je odločil posrečen, ‘smešen’ gol minuto in pol pred koncem, ki je rdeče zavil v črno. Glavni mož stroke v Podmežakli Nik Zupančič je bil z opravljenim delom v letu 2021/22 vseeno zadovoljen.

Foto: Aljaž Uršej/N1

Tako lahko brez težav zapišemo, da sta oba najmočnejša kolektiva v letošnji sezoni storila pomemben korak naprej. Olimpija ob vrnitvi med najmočnejše ni bila zgolj ‘kanonfuter’ v razširjenem avstrijskem prvenstvu, nastopala je ponosno in konkurenčno. Jesenice so ob finančnih težavah, ki so v Zgornjesavski dolini javna skrivnost, spet pokazale svojo gorenjsko trmo in vztrajnost ter se znašle na pragu velikega veselja.

A nastopi zelenih in rdečih imajo vendarle tudi slabo stran. Po štirih letih so tekmovali v različnih ligah, kar je pomenilo manj derbijev, ki so – hočeš nočeš – največji magnet za slovensko publiko. Rivalstvo je imelo priložnost zaživeti le v državnem prvenstvu, ki pa je ob treh različnih mednarodnih tekmovanjih na slovenskih tleh (poleg lige ICE in AHL še IHL) očitno zgolj nebodigatreba za vse sodelujoče.

No, drugače zagotovo razmišljajo v Kranju. Triglav je izkoristil potezo Olimpije, da v rednem delu DP-ja nastopa z mlado ekipo, ter prišel do srebrne kolajne. Ljubljančani in Jeseničani pa so se ob veliki zmedi in neurejenosti sistema, ko niti ena serija v končnici ni bila odigrana na enak način, pomerili že v polfinalu.

Zaključek sezone brez večnega derbija, z vsem spoštovanjem do ostalih klubov, pač ni pravi zaključek. Hokejska zveza bo zato morala korenito premisliti, kako v prihodnosti izpeljati domače ligaško tekmovanje, da v finalu ne bosta kluba, ki ju v dveh tekmah skupno loči kar 16 golov.

Predvsem pa preprečiti morebiten scenarij, da bi en finalist na drugega moral čakati skoraj dva meseca (v primeru, da bi v finalu igrala Olimpija brez končnice v ligi ICE in Jesenice kot finalist alpske hokejske lige). Morda se rešitev ponuja v že videnem: da bi bila najboljša kluba kot nosilca v končnico uvrščena brez igranja rednega dela DP, finale pa bi po italijanskem zgledu odigrala že januarja.

Koraki naprej v mednarodnem pogledu so bili torej storjeni, a za to visoko ceno plačuje domače prvenstvo. Čeprav se zdi, da je to nepomembno, pa je resnica daleč od tega. Kot je v nedavnem pogovoru za Sportklub razkril dolgoletni kapetan reprezentance Tomaž Razingar, namreč oba slovenska ‘velikana’ igralce v svojih vrstah črpata prav iz manj hokejskih okolij.

Mnenje avtorja članka ne odraža nujno stališča celotnega uredništva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!