Otrok Olimpije želi spisati zgodovinsko poglavje Jesenic

Alpska liga 20. Apr 20236:45 0 komentarjev
Eric Pance
Foto: Aleš Fevžer

Prve hokejske korake je storil pri ljubljanski Olimpiji, drevi ima priložnost, da se zapiše v anale v dresu večnih tekmecev. Eric Pance bo nocoj z Jesenicami v šesti tekmi finala alpske lige v Cortini lovil še četrto zmago, ki bi železarjem zagotovila prvo slavje v tem tekmovanju.

Jesenice že vse od krstne sezone alpske hokejske lige (2016/17) čakajo na končno zmago. Medtem ko je Olimpiji to uspelo dvakrat zapored (2019 in 2021, vmes prvaka zaradi koronavirusa ni bilo) pred selitvijo v ligo ICE, so bili železarji še najbližje lani, a so v finalu morali premoč priznati Asiagu, ki je slavil s 3:2 v zmagah.

Tekmec v drugem zaporednem finalu znova prihaja iz Italije, tokrat je to klub iz olimpijske vasice Cortina d’Ampezzo. V seriji na štiri zmage sta se ekipi do zdaj pomerili petkrat, vselej pa je slavilo domače moštvo. Po torkovem slavju v Podmežakli so Jeseničani v prednosti s 3:2 v zmagah, že danes ob 20.30 pa bodo imeli v dvorani Stadio Olimpico prvi zaključni plošček, da sezono končajo z mednarodnim naslovom. Če jim to ne bo uspelo in bo Cortina serijo izenačila na 3:3, bo odločilna sedma tekma v soboto na Jesenicah.

Pomemben in zelo viden člen jeseniške ekipe že od začetka sezone, pa tudi v finalu, je napadalec Eric Pance. Član prve napadalne trojke je bil tako v rednem delu kot v končnici drugi najučinkovitejši igralec rdečih za Žanom Jezovškom, skupno je na 49 tekmah v statistiko vpisal 26 golov in 30 asistenc. Z 32-letnikom, ki je prve hokejske korake storil pri ljubljanski Olimpiji, smo se pogovarjali pred morda že odločilno in zadnjo tekmo v sezoni.

Prvaki alpske hokejske lige:

2021/22: Asiago

2020/21: Olimpija

2019/20: ni bilo prvaka (koronavirus)

2018/19: Olimpija

2017/18: Asiago

2016/17: Ritten

V torek ste z Jesenicami odlično vstopili v tekmo in dosegli dva hitra gola. Tudi kot posledico jeze?

Ne bi rekel z jezo, ampak z željo popraviti vtis s tekem v Cortini. Ne samo v finalu, ampak vseh tekem, ki smo jih tam odigrali v tej sezoni. Niso bile na želenem nivoju. A v četrtek je nova tekma, vsi se zavedamo njene pomembnosti. Morda imamo že v glavah, da tam slabo igramo in gremo posledično v tekmo z razmišljanjem, da ne moremo pokazati najboljše predstave. To je treba odmisliti in iti s svežo glavo v tekmo ter pokazati podobno igro, kot jih prikazujemo v Podmežakli.

Kaj pa je razlog, da vam v Cortini ne steče?

Ne vem … Iščemo odgovor na to vprašanje že nekaj časa, a zaenkrat ga še nismo našli. Moramo odmisliti vse stvari. Igramo tam, kjer igramo. Na vsak način bo treba prikazati približek igre, kot smo jo odigrali v torek.

Eric Pance
Foto: Sportklub

Je bila torkova peta tekma najboljša v letošnji končnici?

Ja, lahko rečem, da ja, saj smo večji del tekme mi narekovali tempo. To, kar si želimo, in to, kar nam nikakor ne uspe v Cortini. Zagotovo pri njih doma igramo drugače, tako kot oni. Morda je tudi to razlog, da ne uspemo zmagati. Kot sem že rekel – to moramo odmisliti, pred nami je glavna tekma sezone.

Vedno je najtežje zaključiti serijo. Verjetno bi si želeli naslov osvojiti doma, ampak o tem ne boste razmišljali?

Zagotovo ne. Imeti zaključni plošček je velika stvar. Ne bomo gledali na to, da bi bilo lepše serijo zaključiti doma.

Se Cortini pozna pomanjkanje energije zaradi sedmih tekem v polfinalu s sedmo ekipo Salzburga? Jesenice so odigrale le štiri z Rittnom …

Oni so odigrali več tekem od nas v tej končnici na poti do finala. Zagotovo so utrujeni, a so prvič v finalu, kar jih dodatno žene. Povezali so se kot ekipa, v takšnih trenutkih utrujenosti ne čutiš, saj te gor drži adrenalin, želja, volja … po zmagi. Tudi zdaj se ne bodo predali.

Eric Pance
Foto: Aleš Fevžer

Italijani že celo serijo precej provocirajo. Četrtkova tekma je za njih lahko zadnja. Bo zato tega še več?

Ja, to pričakujem. Sploh če tekma ne bo šla po njihovih željah. Od začetka morda ne bodo toliko provocirali. Sodniki bodo, kakršni bodo. Kriterij bo postavljen na začetku in od tega bo veliko odvisno. Če se dopušča veliko grdih prekrškov, je normalno, da obe ekipi igrata drugače. Ampak mi se s tem ne bomo obremenjevali, v prvi vrsti se moramo osredotočiti na našo igro.

Idealna priložnost za prvi naslov v alpski ligi. Kaj bi to pomenilo klubu in vam osebno?

Ogromno. Že nekaj let lovimo ta naslov. Lani smo bili v povsem drugačni situaciji zelo blizu. Vsi od prvega do zadnjega si res želimo tega naslova.

Kako je bilo, ko je Eric Pance leta 2021 začel svoje tretje obdobje v jeseniškem dresu, si lahko preberete tukaj. 

Finale alpske lige, spored:

1. tekma: sobota, 8. april: Jesenice – Cortina 4:2 /1:0/

2. tekma: torek, 11. april: Cortina – Jesenice 4:1 /1:1/

3. tekma: četrtek, 13. april: Jesenice – Cortina 4:2 /2:1/

4. tekma: sobota, 15. april: Cortina – Jesenice 2:1 /2:2/

5. tekma: torek, 18. april: Jesenice – Cortina 4:1 /3:2/

6. tekma: četrtek, 20. april: Cortina – Jesenice

morebitna 7. tekma: sobota, 22. april: Jesenice – Cortina

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!