Pogačar osvojil Valonsko puščico in dopolnil trilogijo ardenskih klasik

Kolesarstvo 19. Apr 202310:55 > 16:23 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Tadej Pogačar je zmagovalec Valonske puščice. Kot je to stalnica zadnjih let je odločal zaključni vzpon na Mur de Huy, slovenski kolesar pa je v velikem slogu premagal vso konkurenco. Pogačar ima sedaj v svoji zbirki zmago na vseh treh ardenskih klasikah, kar je pred tem uspelo zgolj šestim kolesarjem.

Tadej Pogačar nadaljuje z osupljivimi predstavami na spomladanskih klasikah. Štiri dni po zmagi na dirki Amstel Gold in manj kot tri tedne po zmagi na Dirki po Flandriji je Pogačar osvojil svojo 12. zmago v sezoni.

Slovenski zvezdnik je 150 metrov pred ciljem napadel, napadu pa ni uspel nihče slediti.

Pogačarjeva zmaga je še povečala pričakovanja, da bo lahko spomladansko kampanjo zaključil z zmago na četrtem spomeniku, Liege-Bastogne-Liege, ki bo na sporedu v nedeljo, ko lahko pričakujemo izredno zanimiv dvoboj z Remcom Evenepoelom.

“Vse sem pustil na vzponu. Bilo je zelo težko in zaključek je bil spektakularen,” je dejal Pogačar, ki je pohvalil svoje moštvene kolege, ki so celotno dirko narekovali tempo.

“Ko ekipa opravi tako izjemno delo, me to navdaja z vzpodbudo. Danes se mi je nekajkrat zgodilo, da sem si rekel ‘kako dobre fante imam pred sabo in da moram zmagati, sicer je bilo vse to zaman’. To mi daje še večjo motivacijo,” je dodal 24-letnik.

“Bilo je zelo stresno, vendar je ekipa opravila res dobro delo in me obdržala v ospredju. V enem trenutku sem skoraj padel, vendar nam je res uspelo. Mislim, da velja za vse, da se ne naveličaš, če prvi prečkaš ciljno črto. Resnično uživam v teh trenutkih, res sem v odlični formi. Užival bom, dokler bom lahko. Nedeljska dirka bo drugačna, vzponi daljši, bomo videli, kako se bo izšlo,” je sklenil zmagovalec Valonske puščice.

Results powered by FirstCycling.com

Valonska puščica 2023, v živo:

Tadej Pogačar je zmagovalec Valonske puščice!

Zadnji kilometer: Vsi favoriti so skupaj ob začetku vzpona.

5 kilometrov do cilja: Če ne bo presenečenj, bo o zmagovalcu odločal zaključni vzpon na Mur de Huy.

7 kilometrov do cilja: V glavnini tempo narekuje ekipa UAE Team Emirates, ubežniki imajo zgolj nekaj sekund prednosti.

17 kilometrov do cilja: Tempo znova narekuje Pogačarjeva ekipa, toda na čelu imajo ubežniki še naprej približno pol minute prednosti.

21 kilometrov do cilja: UAE sedaj ne narekuj več tempa, na poti do vzpona Ereffe tempo narekujeta EF in Jumbo-Visma. Štirje ubežniki imajo še vedno 26 sekund prednosti. Medtem se je zgodil še padec v glavnini.

31 kilometrov do cilja: Vervaeke in Battistella sta se pridružila Kragh Andersenu in Zimmermanu na čelu dirke, vendar ima ta četverica zdaj le še 19 sekund prednosti pred glavnino.

33 kilometrov do cilja: Glavnina je pridobila kar nekaj časa na vzponu, vodilna kolesarja na čelu dirke imata le še dobre pol minute prednosti.

38 kilometrov do cilja: Kolesarji se še drugič danes vzpenjajo na zaključni klanec Mur de Huy. V ospredju imata vodilna kolesarja še naprej dobro minuto prednosti pred glavnino. Samuele Battistella (Astana-Qazaqstan) je napadel pri vrhu Mur de Huy in glavnina se je precej razbila. Pogačar je mirno ujel priključek.

50 kilometrov do cilja: Na čelu dirke sta sedaj le še dva kolesarja, ekipa UAE pa narekuje tempo v glavnini.

75 kilometrov do cilja: Karavana se je prvič danes povzpela na zaključni klanec Mur de Huy. Prednost sedmih ubežnikov – odpadel je Lawrence Naesen – se je hitro zmanjšala, nato pa znova narasla na več kot minuto. Pogačarjeva ekipa je v glavnini v prvih vrstah. Slabih 30 km pred ciljem bo ‘zid’ na vrsti še enkrat.

105 kilometrov do cilja: Emiratom so na pomoč pri narekovanju ritma v glavnini priskočile ekipe Israel Premier Tech, Jumbo Visme in EF Education EasyPost. V zadnjih desetih minutah je tako padla za minuto in deset sekund, zdaj znaša dve minuti in pol.

130 kilometrov do cilja: Prednost osmih ubežnikov se je vmes sicer že stopila, nato pa znova povišala. Trenutno znaša že 3:47. V ozadju tempo narekujeta ekipi UAE Emirates in Bahrain Victorious.

170 kilometrov do cilja: Zelo agresivno dirkanje s številnimi napadi je v ospredju oblikovalo skupino osmih kolesarjev, ki ima dobri dve minuti in pol prednosti pred glavnino. Najnevarnejši v pobegu je Daryl Impey.

11.54: S kilometrom nič se je uradno začelo dirkanje.

Trasa Valonske puščice 2023:

Valonska puščica 2023
Foto: organizator

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!