Konec maja se želi z zadovoljstvom pogledati v ogledalo

Hokej 6. Apr 202310:00 0 komentarjev
Matjaž Kopitar
Foto: Aleš Fevžer

Pred slovensko hokejsko reprezentanco je prva pripravljalna tekma pred majskim svetovnim prvenstvom. Risi se bodo danes v Beljaku udarili z Avstrijci, kar bo prvi test od kar desetih. Selektor Matjaž Kopitar je odločen, da Slovenija pod njegovim vodstvom prvič obstane med elitno divizijo.

Ko bo slovenska zasedba v pripravljalni bazi na Bledu v naslednjih tednih popolna, bo štela kar 33 članov. Na končnem seznamu prvenstva, ki ga bo Slovenija v Rigi začela 13. maja s tekmo proti Švici, bo lahko 25 hokejistov. Bo selektor Matjaž Kopitar čakal na sina Anžeta, ki bo z Los Angeles Kings igral končnico lige NHL?

“Vprašanje. Lani je bil za Kings prvi krog končnice zadovoljiv. Letos to ne bo zadovoljivo. Nihče ne razmišlja o izpadu v prvem krogu. Prva dva nasprotnika sta Švica in Kanada, potem prost dan. Mogoče bomo za prvi tekmi pustili eno prosto mesto. Bomo videli, kako bo,” pravi 57-letnik. Prav širina pa bo tisto, na kar bo Slovenija stavila na prvenstvu. “Sestavili bomo lahko štiri močne napade. Tri produktivne in enega defenzivnega.”

Ne glede na to, ali bo najboljši slovenski hokejist vseh časov imel priložnost nastopiti med elito ali ne, je cilj Kopitarja skupaj s strokovnim štabom in Hokejsko zvezo Slovenije jasen – obstati med najboljšimi. To je reprezentanci s sončne strani Alp do zdaj uspelo dvakrat, nazadnje leta 2005.

Matjaž Kopitar
Foto: Aleš Fevžer

Končno tudi z videosistemom

“Ekipa z mano še nikoli ni obstala v elitni diviziji. Vedno se pogovarjamo o tem. Ko smo imeli v naših glavah, da nam bo uspelo, pa nam ni, je bilo razočaranje stokrat večje. Psihična priprava bo tokrat drugačna. Imamo res težko skupino, česar se vsi zavedamo. Imamo več kot en mesec priprav, dovolj tekem. Skušali bomo vse razdelati, da bomo na ledu vedeli, kako in kaj. Ne bomo pustili, da val slabe volje zajame to ekipo. Od začetka priprav do konca prvenstva bomo skušali obdržati pozitivno vzdušje. Poskusili bomo in odigrali. Na koncu vedno pravim, da če se lahko pogledaš v ogledalo brez uspeha, je v redu. Če se ne moreš, potem pa je problem,” pravi Jeseničan, ki je Slovenijo med najboljšimi reprezentancami sveta vodil trikrat, nazadnje leta 2015. Ob zadnjem igranju med elito dve leti pozneje je izbrani vrsti poveljeval Nik Zupančič.

Kopitar bo tokrat računal na okrepljen trenerski štab. Zraven bodo Gorazd Rekelj (pomočnik), Robert Kristan in Klemen Mohorič (trenerja vratarjev), Tomaž Razingar in po novem tudi selektorjev sin Gašper Kopitar, ki bo prevzel uporabo računalniškega sistema Hudl. “To je za nas velika novost, gre za računalniško obdelavo hokejske igre. Vse bomo testirali na prijateljskih tekmah, dobivamo pa nekaj, s čimer smo na nivoju vsaj drugega razreda svetovnega hokeja. Prej smo bili podhranjeni.” Za razliko od minulih let pa reprezentanca tokrat nima kondicijskega trenerja, ki se lani ni obnesel, in ekipnega psihologa.

Na SP bo zraven tudi Kari Savolainen, ki zadnja leta predvsem z nasveti pomaga reprezentanci. A to bo zadnje tekmovanje za Finca, ki ga je zaradi razmer v svetu strah potovanja. “Pride direktno v Rigo, kjer bo z nami ves čas. Nato pa se bo od tega položaja poslovil,” je dejal Kopitar.

Različni prijemi za dobro pripravo

Velik del reprezentance je že zbran na Bledu, veliko fantov je klubsko sezono končalo že februarja. Kako bodo ob dolgih pripravah ostali sveži za šampionat? “Prav zato imamo vsak konec tedna tekmo ali dve, po kateri se lahko za dan ali dva vrnejo domov k družini. Veliko bomo tudi menjavali okolje – igrali bomo v Mariboru, Parizu, Budimpešti … Zares natrpanih bo le zadnjih 14 dni, na prvenstvu bo spored zelo zgoščen,” pravi prvi mož slovenske stroke.

“Razpored je slab, saj smo najnižje rangirana ekipa v skupini. A to smo vedeli, zato tega ne objokujemo. Na pripravah bomo naredili strategijo, na katerih prijateljskih tekmah bo kdo branil in igral,” je še dodal.

Izziv bosta predvsem prvi dve tekmi s Švico in Kanado, na sporedu ob 12.20. “Največ skrbi je pri tem glede prehrane – kdaj in koliko jesti. Zato imamo s Poljaki pripravljalni tekmi v ritmu en dan zvečer, naslednji dan pa ob enih popoldne. V živo bomo preizkusili, kako in kaj s prehrano. Res smo se začeli posvečati podrobnostim, da bomo igralcem čim bolj olajšali nalogo.”

Matjaž Kopitar
Foto: Aleš Fevžer

Razpored tekem Slovenije na SP

sobota, 13. maj 2023 ob 12.20: Švica – Slovenija

nedelja, 14. maj 2023 ob 12.20: Slovenija – Kanada

torek, 16. maj 2023 ob 16.20: Slovenija – Norveška

četrtek, 18. maj 2023 ob 16.20: Češka – Slovenija

petek, 19. maj 2023 ob 16.20: Latvija – Slovenija

nedelja, 21. maj 2023 ob 16.20: Slovenija – Slovaška

ponedeljek, 22. maj 2023 ob 20.20: Kazahstan – Slovenija

Kot že omenjeno, je Kopitar Slovenijo med elito nazadnje vodil osem let nazaj. To je v hokeju, športu, ki se dnevno spreminja, dolga doba. Bo to poseben izziv? “Ne. Imamo vse informacije o tekmecih, včasih celo preveč. Tega, katere bomo posredovali igralcev, se bomo morali lotiti z glavo. Drugače pa je hokej vsak dan hitrejši. Mednarodna hokejska zveza stremi k temu, da bi vse dvorane v Evropi po zgledu lige NHL zmanjšali – manjša igrišča, več kontakta, hitrejša igra, hitrejše razmišljanje, hitrejša reakcija. To je vse.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!