Na to so v Mariboru čakali res dolgo

Hokej 13. Apr 202312:13 0 komentarjev
Matjaž Kopitar
Foto: Aleš Fevžer

Točno mesec dni pred prvo tekmo svetovnega prvenstva elitne divizije (13. maja proti Švici) čaka slovensko hokejsko reprezentanco drugi prijateljski test. Danes ob 17.30 se bodo risi pomerili s Poljaki, tekma pa bo nekaj posebnega tudi zaradi prizorišča.

Po desetih letih se je članska hokejska reprezentanca vrnila v Maribor. Natančneje v tamkajšnjo Ledno dvorano, v kateri od začetka tega tedna opravlja drugi teden priprav na majsko svetovno prvenstvo. Tradicionalna baza na Bledu je namreč te dni zasedena, saj tam poteka mladinsko prvenstvo divizije I-B do 18 let, v katerem so mladi slovenski upi v dveh krogih dvakrat zmagali. Najprej so ugnali Južno Korejo (4:2), nato pa še Poljsko (6:3). Danes jih čaka derbi s sosedi Avstrijci, za konec tedna pa še obračuna z vrstniki iz Estonije in Italije. Napredovanje si bo zagotovila le najbolje uvrščena reprezentanca.

A nazaj k članski ekipi risov. V štajerski prestolnici se je zasedbi pod taktirko Matjaža Kopitarja pridružila četverica hokejistov – Nik Simšič in uigrani napadalni trojček iz Bremerhavna Jan Urbas, Miha Verlič in Žiga Jeglič. Od širšega seznama tako manjkata le še Rok Tičar in Matija Pintarič, zadnji z Rouenom igra v finalu francoskega prvenstva.

Kot narekuje razpored dolgih priprav, je ob koncu vsakega tedna čas za eno ali dve prijateljski tekmi. V Mariboru bo tokrat gostovala Poljska, ki jo konec aprila čaka nastop na prvenstvu divizije I. Dobro pripravljenost je pokazala na dveh prijateljskih tekmah z Latvijo v začetku aprila, ko je eno srečanje celo dobila (5:3), na drugem pa tesno izgubila (0:2). Po današnjem obračunu v prelomu na večer (17.30) bo jutri še ena tekma z istim nasprotnikom, ki pa bo na sporedu že zgodaj popoldne (13.00).

Verlič Urbas Jeglič
Foto: Profimedia

Dva pomembna testa – ne samo forme

Za Slovence pa bolj kot rezultat šteje test prehrane, kot je na uvodu v priprave dejal Kopitar. “Največ skrbi je pri tem glede prehrane – kdaj in koliko jesti. Zato imamo s Poljaki pripravljalni tekmi v ritmu en dan zvečer, naslednji dan pa ob enih popoldne. V živo bomo preizkusili, kako in kaj s prehrano. Res smo se začeli posvečati podrobnostim, da bomo igralcem čim bolj olajšali nalogo,” proti SP, kjer bo Slovenija dvakrat igrala malo čez poldne, pogleduje selektor.

Vstopnice za ogled posamične tekme v Mariboru so na voljo po enotni ceni šest evrov. Celoten izkupiček bo namenjen razvoju mariborskega hokeja.

Zelo podobno reprezentanco čaka tudi prihodnji teden, ko se bo vrnila na Bled in v četrtek ter petek v manj kot 24 urah odigrala dve tekmi z Italijo. To bosta tudi zadnji pripravljalni tekmi na domačih tleh, sledijo pa še obračuni v Parizu (dvakrat s Francijo), Budimpešti (dvakrat z Madžarsko) in v Kobenhavnu (z Dansko).

Prijateljske tekme pred SP:

6. april 2023, Beljak: Avstrija : Slovenija 3:5

13. april 2023, Maribor: Slovenija : Poljska

14. april 2023, Maribor: Poljska : Slovenija

20. april 2023, Bled: Slovenija : Italija

21. april 2023, Bled: Italija : Slovenija

28. april 2023, Pariz: Francija : Slovenija

29. april 2023, Pariz: Slovenija : Francija

3. maj 2023, Budimpešta: Madžarska : Slovenija

4. maj 2023, Budimpešta: Slovenija : Madžarska

9. maj 2023, Kopenhagen: Danska: Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!