Unikatna priložnost za krovno zvezo in slovensko politiko

Hokej 7. Maj 202213:45 > 19:54 0 komentarjev
Stožice in SP IA 2012. Foto: Guliverimage

Velika zmaga nad Madžarsko (5:1) in potrditev vrnitve v elitno divizijo svetovnega hokeja sta poskrbeli za hokejsko mrzlico na slovenskih tleh. Ta bi se lahko v naslednjem letu še stopnjevala, saj si želi Slovenija skupaj z včerajšnjimi tekmeci leta 2023 organizirati prvenstvo najvišjega ranga.

O tem je v četrtek prvi poročal časnik Delo, med sinočnjo tekmo pa si je generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije (HZS) Dejan Kontrec vzel nekaj minut tudi za Sportklub in pojasnil ozadje kandidature. Priložnost zanjo se je ponudila šele pred kratkim, ko je Mednarodna hokejska zveza gostiteljstvo zaradi vojne v Ukrajini vzela ruskemu Sankt Peterburgu.

Slovenci že izpolnili pogoj, čaka se še Madžare

“Poudarjam, da je treba najprej narediti rezultat, o kandidaturi pa se bomo pogovarjali potem. Razmišljamo o tem, da bi po prvenstvu na krovno organizacijo oddali kandidaturo, seveda pa morajo biti izpolnjeni športni pogoji. Potem pa se bomo začeli o tem resno pogovarjati. Ker je rok za oddajo zelo kratek, smo v pogovorih in dogovorih z Madžarsko hokejsko zvezo že zdaj. Obenem smo izkoristili, da je novi predsednik IIHF Luc Tardif trenutno v Ljubljani in si je že ogledal naša prizorišča,” je za uvod dejal Kontrec.

Športni pogoj sta seveda predstavljali uvrstitvi Slovenije in Madžarske med elito. Risom je z včerajšnjo zmago to že uspelo, vzhodni sosedi pa so bili kljub porazu temu zelo blizu. Sobotna zmaga Litve nad Romunijo je to tudi potrdila.

Foto: Aleš Fevžer

Ponuditi nekaj novega

Pobuda je, kot je poročalo Delo, prišla s slovenske strani. Zakaj? “To domače prvenstvo poleg športnega vidika izkoriščamo tudi za naprej. Da če bo krovna zveza zainteresirana, da se prvenstvo elite izvede v državah, kjer se do zdaj še ni. Oboji z Madžarsko imamo dobre pogoje za to, bo pa težko konkurirati Finski in Latviji, katerih skupna kandidatura je zagotovo močnejša od naše. Gre za razvoj hokeja, na roko nam gre tudi preoblikovanje skupine A v diviziji I, saj bosta že ta konec tedna znani dve reprezentanci, ki se bosta uvrstila med elito prihodnje leto. Ob odpovedi prvenstva v Rusiji se je ponudila priložnost, da se to organizira nekje, kjer še ni bilo,” je namero, nad katero so navdušeni tudi slovenski hokejisti, pojasnil generalni sekretar HZS.

“Če bi prvenstvo elite gostili doma, bi bilo nekaj neverjetnega. Upam, da se to izpolni in bomo drugo leto spet igrali pred to super publiko. Naši navijači so bili boljši od madžarskih, pomagali smo jim tudi mi na ledu,” je po sinočnji zmagi o tej zamisli dejal napadalec Slovenije Jan Urbas.

Dva gostitelja nazadnje pred petimi leti

Sogostiteljstvo prvenstva elitne divizije sicer ne bi bilo nekaj novega. Nazadnje sta ga dve državi gostili 2017, ko sta najboljše hokejiste sveta pozdravila Francija in Nemčija. Takrat je slovenska reprezentanca nazadnje igrala med elito.

“Potrebnega je veliko usklajevanja. IIHF ima pripravljeno strukturo, kako deluje prvenstvo z več gostitelji, saj jih je bilo že kar nekaj organiziranih na tak način. Vzeli bi ta obstoječ model in sledili smernicam. Kot sem že dejal, so pogoji glede dvorane in hotelov izpolnjeni tako pri nas kot v Budimpešti. Slovenija ima s Stožicami zelo lepo dvorano, Madžari pa imajo tako ali tako eno večjih hokejskih dvoran v Evropi. Budimpešta je ogromno mesto, zaključni boji bi bili zagotovo dobro obiskani, to pa nam je vsem v interesu,” je zatrdil nekdanji slovenski reprezentant.

Foto: Uroš Skaza

Nov izziv s primernimi cenami

Kontrec se zaveda, da je to unikatna priložnost, da hokejsko zaživijo tudi druge države, ne le tiste na severu Evrope. Nenazadnje bo Finska že letos gostila svetovno prvenstvo, Latviji je ta vloga pripadla lani.

“V našem sodelovanju vidim zelo veliko pozitivnega, obenem pa bi vse to predstavljalo nov izziv za igralce, sponzorje, gledalce … Obe državi ležita v središču Evrope, cene so primerne – bolj kot na severu. Tam je bilo v zadnjih letih res veliko prvenstev elite, vodilni bi morali razmišljati, da se to bolj porazdeli med vse države po svetu. Prav zato je ta priložnost unikatna. Za IIHF je odločitev, da Finska tudi drugo leto gosti elito, najlažja. Vse je pripravljeno, kot gostitelji bodo zagotovo zelo dobri. A iti vedno najlažjo pot pomeni, da težko dobiš nekaj novega,” na karto do zdaj še nevidenega igrajo Madžari in Slovenci.

Da imajo Madžari radi hokej, so dokazali ta teden v Ljubljani. Foto: Uroš Skaza

Stroškov za dobrih 10 milijonov evrov

Gostiti boje za kolajne svetovnega prvenstva pomeni tudi velik finančni zalogaj. A stroški, ki bi jih nosila HZS, bi bili zaradi dveh gostiteljev manjši.

“Prvenstvo na Slovaškem leta 2019 je stalo okrog 22, 23 milijonov. Ker bi bila gostitelja dva, bi se ti razdelili na dva dela. Ob tem bi Madžari nosili večji del, saj bi gostili polfinale in finale. Zraven se organizira še mednarodni kongres z vsemi delegati, ki je prav tako velik finančni zalogaj. O teh detajlih se bomo pogovarjali, ko po športni plati oboji dosežemo tisto, kar moramo in si želimo. Okviren dogovor sodelovanja je sicer že postavljen,” še pravi 52-letni Ljubljančan.

Zdaj se lahko politiki dokažejo

Okvirno je dosežen tudi dogovor s slovensko vlado. Ta se bo v kratkem sicer zamenjala. Bi to lahko zamajalo temelje kandidature? “Ko sem bil na simpoziju pred volitvami v Planici, ki ga je organiziral Olimpijski komite Slovenije, so vse politične stranke poudarjale, da je treba več vlagati v šport. Ta dogodek je bil tudi posnet, zato za naprej ne vidim nobenih težav. Ali bo kandidatura pod trenutno vlado ali pa tisto, ki prihaja. Vsi so si bili enotni, da so vlaganja v šport potrebna in to je zdaj lepa priložnost, da politiki dokažejo, kako resno so mislili pred volitvami,” v menjavi oblasti nič slabega za projekt ne vidi Kontrec.

Kandidatura je po besedah Kontreca priložnost tudi za slovenske politike. Foto: Uroš Skaza

Tudi če ne bo uspešno, je to pomemben znak za IIHF

Razkril je, da bo kandidatura oddana že v tednu, ki prihaja. “Poslali smo že pismo o nameri, da nas to zanima, če bomo oboji napredovali med elito. Ni še nič odločenega, gre pa tudi za to, da pokažemo, kdo so interesenti. Da krovna zveza ve, kaj ima na razpolago in kakšne so možnosti. Mednarodna organizacija se zaradi koronavirusa in vojne v Ukrajini ukvarja z veliko izzivi, zdaj pa jim želimo le pokazati, da imajo več možnosti, kot se morda zdi. Da vejo, kako bi lahko v prihodnosti izpeljali svoja tekmovanja,” je še dodal sogovornik.

Kandidatura bo torej oddana že v naslednjih dneh. Če bo nato tudi uspešna, pa bodo delegati Mednarodne hokejske zveze odločali konec maja na letnem kongresu v Tampereju, ki bo potekal vzporedno z letošnjim prvenstvom elite.

Bodo Slovenci mesto med elito branili doma? Foto: Uroš Skaza

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!