Savdska Arabija

Reprezentance 11. Nov 202212:23 > 16. Nov 2022 23:48 0 komentarjev
FOTO: Guliverimages.

Mesto na lestvici Fife: 51.
Konfederacija: AFC (Azija).
Vzdevek: Zeleni možje.
Selektor: Herve Renard (Francija).
Kapetan: Salman Al-Faraj.
Tržno najdražji igralec: Sultan Al-Ghannam (3,5 milijona evrov).
Najboljši strelec na SP: Sami Al-Jaber (3 goli).

Trikratni azijski prvaki (1984, 1988 in 1996) se podajajo na šesto svetovno prvenstvo. Vseh prejšnjih pet so nanizali od leta 1994 naprej, ko so se v ZDA po dveh zmagah v skupinskem delu tudi prvič in zadnjič prebili v izločilne dele.

To je njihov cilj tudi letos, a naloga v družbi Argentine, Poljske in Mehike ne bo lahka. Navijači Savdske Arabije so kljub vsemu optimisti in verjamejo, da jim lahko uspe, saj so prepričani, da imajo najboljšo reprezentanco, kar so jo kadarkoli imeli. V njej so sicer zgolj nogometaši, ki igrajo v domači ligi, zato jih v Evropi ne poznamo. Morali jim bomo verjeti na besedo.

Optimizem Savdska Arabija gradi na odličnih rezultatih, ki jih je beležila v kvalifikacijah za Katar. Najprej je prvo mesto v svoji skupini brez poraza zasedla v prvem delu, ko je prehitela Uzbekistan, Palestino, Singapur in Jemen. Potem je prvo mesto zasedla tudi v drugem delu, v katerem so ji nasproti stali precej zahtevnejši nasprotniki, Japonska, Avstralija, Oman, Kitajska in Vietnam. V 16 kvalifikacijskih tekmah skupaj je doživela le en poraz.

O državi:

Število prebivalcev: 38 milijonov.
Glavno mesto: Riyad.
Jezik: arabščina.

Kdo je selektor?

Francoz Herve Renard, ki je pred leti krajši čas treniral Sochaux in Lille, je v Afriki veliko trenersko ime. Do naslova afriškega prvaka je leta 2012 popeljal Zambijo in leta 2015 še Slonokoščeno obalo. Selektor Savdske Arabije je postal leta 2019 in po slabšem začetku pozneje nanizal številne dobre rezultate.

54-letnik je večji del s Savdsko Arabijo igral v sistemu 4-2-3-1, v zadnjem času pa presedlal na bolj napadalno formacijo 4-3-3. Zanimivo bo videti, za kakšno različico se bo odločil v Katarju. V vsakem primeru gre za trenerja, ki med nogometaši in tudi navijači uživa veliko zaupanje. Bomo videli, kako bo čez kakšen mesec dni.

Kakšna je ekipa?

Vseh 26 nogometašev, ki so se znašli na seznamu za Katar, igra v domači ligi. Skoraj polovica, kar 12, za prvaka, Al Hilal. Tudi 31-letni vezist Salem Al-Dawsari, ki je prvo ime reprezentance in s 17 goli tudi njen z naskokom najboljši strelec. Težava je le, ker se pred prvenstvom ubada s poškodbo.

Zanimivo, z zdravjem se ubada tudi drugi najboljši strelec in njegov klubski soigralec Saleh Al-Shehri. Nastop obeh je vprašljiv.

Salem Al Dawsari. FOTO: Guliverimages.

Zelo pomembno vlogo ima tudi izkušeni bočni branilec Al Hilala Yasser Al-Shahrani, ki je pri 71 nastopih za reprezentanco in v zdajšnji ekipi rekorder.

Zagotovo pri Savdski Arabiji ne moremo niti mimo še enega člana Al Hilala, ki ima kulten status tako v klubu kot tudi v reprezentanci, 33-letnega vezista Salmana Al-Faraja.

V zadnjem času vse pomembnejšo vlogo igra tudi 23-letni desni bočni branilec Saud Abdulhamid. Da, tudi on je član Al Hilala.

Seznam Savdske Arabije za SP 2022:

Vratarji: Mohamed Al-Owais (Al-Hilal), Nawaf Al-Aqidi (Al-Nassr), Mohamed Al-Yami (Al-Ahly).

Branilci: Yasser Al-Shahrani (Al-Hilal), Ali Al-Bulaihi (Al-Hilal), Abdulelah Al-Amri (Al-Nassr), Abdullah Madu (Al-Nassr), Hassan Tambakti (Al-Shabab), Sultan Al-Ghanam (Al-Nassr), Mohammed Al-Breik (Al-Hilal), Saud Abdulhamid (Al-Hilal).

Vezisti: Salman Al-Faraj (Al-Hilal), Riyadh Sharahili (Abha), Ali Al-Hassan (Al-Nassr), Mohamed Kanno (Al-Hilal), Abdulelah Al-Malki (Al-Hilal), Sami Al-Najei (Al-Nassr), Abdullah Otayf (Al-Hilal), Nasser Al-Dawsari (Al-Hilal), Abdulrahman Al-Aboud (Ittihad), Salem Al-Dawsari (Al-Hilal), Hattan Bahebri (Al-Shabab).

Napadalci: Nawaf Al-Abed (Al-Shabab), Haitham Asiri (Al-Ahly), Saleh Al-Shehri (Al-Hilal) Firas Al-Buraikan (Al-Fateh).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!