Srbija

Katar 2022 11. Nov 202212:25 > 15. Nov 2022 22:38
Foto: guliverimage

Mesto na lestvici Fife: 21.
Konfederacija: Uefa (Evropa)
Vzdevek: Orlovi

Selektor: Dragan Stojković (Srbija)
Kapetan: Dušan Tadić
Tržno najdražji igralec: Dušan Vlahović (80 milijonov evrov)
Najboljši strelec na SP: Aleksandar Mitrović in 5 drugih (1 gol)

Srbe v Katarju čaka precej zahtevna skupina G. Prvi favorit je Brazilija, ki je tudi med glavnimi kandidati za osvojitev naslova svetovnega prvaka. Tu sta še vedno neugodna Švica in Kamerun. Prav proti Afričanom Srbe čaka uvodna tekma prvenstva, 24. novembra.

To bo zanje četrto svetovno prvenstvo od razpada Jugoslavije, prvo leta 2006 je reprezentanca bila še združena s Črno goro. Srbi se še nikoli niso uvrstili v izločilne boje svetovnega prvenstva. Leta 2010 so zabeležili eno zmago, in to kakšno. Z 1:0 je padla Nemčija, ki pa je skupinski del vseeno končala na prvem mestu, Srbi pa z dvema porazoma proti Gani in Avstraliji.

Pred štirimi leti so Srbi naleteli na zelo podobno skupino kot letos. Tudi takrat so bili ob njih Brazilci in Švicarji, kot četrta pa reprezentanca Kostarike. Slednjo je Srbija z zadetkom Aleksandra Kolarova premagala z 1:0, proti Švici in Braziliji pa orli niso uspeli iztržiti točk.

Na svetovno prvenstvo so se uvrstili potem, ko so v skupini premagali Portugalce. Na drugi medsebojni tekmi je odločilni zadetek dosegel Aleksandar Mitrović v 90. minuti.

O državi:

Število prebivalcev: 7 milijonov.
Glavno mesto: Beograd.
Jezik: srbščina.

Kdo je selektor?

Na klopi Srbije sedi 57-letni Dragan Stojković, za katerega je to šele tretja trenerska služba v karieri. Trenersko ime si je legendarni Piksi ustvaril v Aziji, kjer je najprej od leta 2008 do 2013 vodil japonsko Nagoyo Grampus (kjer je igral sedem let in tudi končal profesionalno kariero), od leta 2015 do 2020 pa kitajski Guanzhou. Srbijo je prevzel leta 2021.

Legenda Crvene zvezde (zanjo je odigral 120 tekem in dosegel 54 zadetkov) je leta 2001 prevzel vodenje Srbske nogometne zveze, deloval pa je tudi znotraj Uefe in Fife.

Kar 18 let je bil kot nogometaš član reprezentance Jugoslavije, za katero je zbral 84 nastopov in dosegel 15 zadetkov.

Kakšna je ekipa?

Srbska reprezentanca se bo v Katar podala v praktično najmočnejši zasedbi. Predvsem v napadu so Srbi izjemno močni. Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović in Luka Jović bodo zadolženi za doseganje zadetkov. Nevarni bosta tudi Dušan Tadić in Filip Kostić, ki sta v letošnji sezoni v dobri formi. Močna je tudi obramba na čeli z Nikolo Milenkovićem in Strahinjo Pavlovićem. Dirigentsko palico na sredini igrišča pa bo vihtel Sergej Milinković-Savić, ki v dresu Lazia v letošnji sezoni navdušuje.

Kar 11 reprezentantov si kruh služi v prvi italijanski ligi, šest v španski La ligi, Strahinja Eraković pa je edini predstavnik domače srbske lige.

Videli bomo, kako se bo Srbija znašla brez Nemanje Matića, Aleksandra Kolarova in Vladimirja Stojkovića, ki so bili še na prejšnjem svetovnem prvenstvu steber ekipe.

Seznam Srbije za SP 2022:

Vratarji: Vanja Milinković-Savić (Torino), Predrag Rajković (Mallorca), Marko Dmitrović (Sevilla)

Branilci: Nikola Milenković (Fiorentina), Strahinja Pavlović (RB Salzburg), Miloš Veljković (Werder Bremen), Srđan Babić (Almeria), Stefan Mitrović (Getafe), Filip Mladenović (Legia Varšava), Strahinja Eraković (Crvena zvezda)

Vezisti: Dušan Tadić (Ajax), Sergej Milinković-Savić (Lazio), Filip Kostić (Juventus), Saša Lukić (Torino), Nemanja Gudelj (Sevilla), Ivan Ilić (Verona), Nemanja Maksimović (Getafe), Uroš Račić (Braga), Andrija Živković (PAOK), Darko Lazović (Verona), Nemanja Radonjić (Torino), Marko Grujić (Porto), Filip Đurićić (Sampdoria)

Napadalci: Aleksandar Mitrović (Fulham), Dušan Vlahović (Juventus), Luka Jović (Fiorentina)