Bo veliki tekmec Slovencev pripravljen za Tour?

Kolesarstvo 8. Apr 20249:03 0 komentarjev
Jonas Vingegaard
Foto: Profimedia

Možnosti, da bo branilec zadnjih dveh zmag na dirki po Franciji Jonas Vingegaard na letošnji izvedbi lovil hat-trick treh rumenih majic, so iz dneva v dan manjše, je kruto realnost danskega šampiona razkril športni direktor Visme-Lease a Bike Merijn Zeeman.

Čeprav je do začetka kolesarskega vrhunca sezone še več kot dva meseca in pol – natančneje 82 dni -, pa se zdijo realne možnosti, da bo Jonas Vingegaard 29. junija na startu dirke po Franciji, iz dneva v dan manjše. Zmagovalec Toura v sezonah 2022 in 2023 je namreč po padcu na 4. etapi dirke po Baskiji, na kateri si je zlomil ključnico, več reber in utrpel pnevmotoraks ter pljučno kontuzijo, še vedno v bolnišnici.

“Prejel sem sporočilo Jonasove žene o njegovem najnovejšem stanju. Relativno je bolje iz dneva v dan, toda še vedno je v bolnišnici. To veliko pove o situaciji,” je po koncu dirke Pariz-Roubaixa dejal športni direktor Visme-Lease a Bike Merijn Zeeman, ki se po koncu letošnje sezone poslavlja s položaja.

“V tem trenutku Jonas ne razmišlja o tem, ali bo dirkal na Touru ali ne. Tam ga bomo videli zgolj, če bo stoodstotno pripravljen. Prvi del načrtovanih priprav je zanj tako ali tako odpovedan, zagotovo ga ne bomo videli na višinskih pripravah v Sierri Nevadi od 6. maja naprej. Če bo dirkal v Franciji, bo pot do tja drugačna kot minula leta. Če ne bo šel, pa bomo našli drugačen scenarij za letošnjo sezono,” je še dejal Zeeman. Po najbolj optimističnih ocenah bo Vingegaard po resnih poškodbah lahko normalno kolesaril čez dober mesec dni, a poškodovana rebra močno otežujejo dihanje.

Merijn Zeeman
Foto: Profimedia

Enemu Belgijcu gre bolje kot drugemu

Ni pa danski šampion edini v ekipi, ki se trenutno ukvarja s posledicami grdega padca. Dober teden pred njim je na dirki skozi Flandrijo podobno diagnozo (zlomljena rebra, zlomljena ključnica, zlomljena prsnica, odrgnine na pljučih) utrpel Wout van Aert. Belgijec bi moral letos prvič v karieri nastopiti na dirki po Italiji, ki se začne 4. maja. “Časovno okno zanj postaja vse bolj tesno. V tem tednu bomo dobili jasnejši vpogled, kaj in kdaj so zanj stvari mogoče. A tudi zanj velja enako. Če ne bo stoodstotno pripravljen, ga na Giru ne bo. Preprosto ga ne moremo poslati tja samo zato, da bo nastopil,” je dejal Zeeman. Če van Aert v naslednjih dveh tednih ne bo sedel na kolo, je prvi grandtour sezone zanj neizvedljiv.

Belgijski šampion se je v soboto prvič oglasil na družbenih omrežjih. “Devet dni po operaciji se končno vsaj malo počutim kot pravi jaz. Upam, da bom kmalu na kolesu, a trenutno je celjenje kosti in ran moja prioriteta. Sem pa zato hvaležen, da lahko nekaj več časa preživim s svojimi bližnjimi,” je zapisal van Aert in se zahvalil vsem vpletenim ter navijačem za sporočila podpore.

View this post on Instagram

A post shared by Wout van Aert (@woutvanaert)

Če je posledice dveh padcev v Baskiji v nedeljo razkril Primož Roglič, ki jo je odnesel brez zlomov, dobre novice prihajajo tudi iz tabora Remca Evenepoela. Ta si je minuli četrtek v nesreči zlomil lopatico in ključnico, za drugo pa je v soboto že prestal operacijo. “Poseg je brez zapletov opravil doktor Steven Claes. Remco je že zapustil bolnišnico in je v domači oskrbi. Vsi v ekipi mu želimo uspešno okrevanje,” so sporočili iz zasedbe Soudal Quick-Stepa. Belgijec ima za glavni cilj sezone tako kot Roglič in Vingegaard dirko po Franciji, na katero bo, če ne bo zapletov, pripravljen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!