Dan, ki se ga Tadej Pogačar nerad spominja (VIDEO)

Kolesarstvo 10. Jul 20249:51 0 komentarjev
Pogačar Roglič
Foto: Profimedia

Na današnji 11. etapi dirke po Franciji kolesarje čaka kar 211 kilometrov dolga trasa, na kateri bodo morali premagati 4350 višinskih metrov. Najtežji od šestih kategoriziranih vzponov bo 1589 metrov visoki Pas de Peyrol, ki ga Tadej Pogačar nima v lepem spominu.

Druga najdaljša etapa na letošnjem Touru (daljša je bila le tretja še v Italiji) večino višinskih metrov skriva v zadnjih 65 kilometrih. Po vzponih četrte in tretje kategorije v prvi polovici dneva čaka kolesarje precej bolj zahtevno delo v zaključku.

Col de Neronne (3,8 km/9,1%), Puy Mary Pas de Peyrol (5,4 km/8,1%), Col de Pertus (4,4 km/7,9%) in Col de Font de Cere (3,3 km/5,8%) ponujajo sijajno priložnost za uspešen pobeg, obenem pa obljubljajo akcijo tudi med kapetani v skupni razvrstitvi. Čeprav se bodo bonifikacijske sekunde delile na predzadnjem klancu – Pertusu – pa je kot edini izmed naštetih klancev z oznako prve kategorije označen že tisti pred njim – Pas de Peyrol.

dirka po franciji 2024 11. etapa
Trasa 11. etape. Foto: ASO/organizator

Na njem je dirka po Franciji zadnjič gostovala pred štirimi leti, na tisti dan se je etapa tam tudi končala. Po uspešnem pobegu sta se za etapno zmago udarila Lennard Kämna in Daniel Martinez. V zaključku je imel več moči Kolumbijec, ki je prišel do še vedno edinega dnevnega slavja na Touru. Kmalu zatem se je pozornost ljubiteljev kolesarstva usmerila k skupini z rumeno majico, ki jo je takrat nosil Primož Roglič.

Zasavec je imel skupaj s Tadejem Pogačarjem najboljše noge, Slovenca pa sta se otresla vseh najbližjih zasledovalcev iz glavnine, vključno z branilcem zmage iz leta 2019 Eganom Bernalom, ki je dirko sicer pozneje predčasno končal zaradi težav s hrtom. Slovenska asa v zaključku nista zares obračunala med seboj, Roglič je ciljno črto prečkal tik pred Pogačarjem (z istim časom), s čimer je v skupnem seštevku obdržal 44 sekund naskoka. To je bila sicer 13. etapa takratne dirke.

Vrhunci 13. etape Toura 2020:

Pogačar je za Rogličem zaostajal vse do predzadnje 20. etape, ko je na nepozabnem kronometru na La Planche des Belles Filles zaostanek 57 sekund spremenil v zmago za 59 sekund.

Čeprav Pogačar proti Rogliču takrat torej ni izgubil časa, pa se klanca, ki ima v zadnjem kilometru skoraj 15-odstotni naklon, nerad spominja. “Sredina etapa prihaja z velikim vprašajem. Je zelo dolga in zahtevna. Nisem si ogledal trase, spomnim pa se vzpona na Peyrol iz leta 2020. Na tisti etapi sva se s Primožem borila do ciljne črte, to pa je bil eden najtežjih ciljnih vzponov, ki sem jih kadarkoli odpeljal.”

Da bomo tudi danes na cesti najverjetneje videli dva dvoboja – enega med ubežniki za zmago, drugega pa med kapetani -, se je strinjal tudi Remco Evenepoel. “Verjetno bo za preboj v beg velika borba. Trasa res ni enostavna, ves čas gre gor in dol. V eni etapi bomo spremljali dve dirki. Verjetno bo Romain Bardet zelo motiviran, da zmaga, upam, da mu uspe priti v beg.”

11. etapo Toura od Evaux-les-Bainsa do Le Liorana (211 km) bomo v živo spremljali tukaj. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!