Eksplozivni Vingegaard premočan za Pogačarja

Kolesarstvo 18. Jul 202317:30 > 17:32 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Danski as Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je zmagovalec 16. etape na kolesarski dirki po Franciji. V vožnji na čas od Passyja do Comblouxa (22,4 km) je 26-letnik za 1:38 minute ugnal drugouvrščenega slovenskega zvezdnika Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) in izdatno povišal prednost v skupnem seštevku. Zdaj ta znaša že praktično neulovljivih minuto in 48 sekund!

V njem ima lanski zmagovalec Toura po novem kar 1:48 minute naskoka pred Pogačarjem. Razlika do tretjeuvrščenega Britanca Adama Yatesa (UAE Team Emirates) pa se je še precej povišala, in sicer na 8:52 minute.

Na pot se je Pogačar podal natanko ob 16.58, dve minuti za njim pa je na krenil Vingegaard. Toda Danec je zelo hitro začel in Pogačarju že pri prvem vmesnem času vzel 16 sekund. Tudi slovenski as pa je bil precej hitrejši od vseh ostalih, in sicer za 26 sekund.

Tudi pri drugem vmesnem času je bil Pogačar 20 sekund hitrejši od ostalih, a za njim je bil Danec tokrat nenadkriljiv. Že pred vzponom je Danec Slovencu vzel 31 sekund. Pogačar je nato menjal kolo za vzpon do cilja in pri tretjem vmesnem času imel kar 44 sekund naskoka pred Belgijcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma). Vingegaard pa ni menjal kolesa, a še povišal prednost pred slovenskim asom na več kot minuto.

Do cilja je prednost lanskega zmagovalca le še naraščala, po 22,4 km pa je ta znašala 1:38 minute. Pogačar je sicer tretjeuvrščenega Van Aerta ugnal za kar 1:13 minute.

Preostala Slovenca, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla), nista dirkala na polno. Mohorič je bil z zaostankom 6:42 minute na koncu 95., Mezgec pa je bil natanko dve minuti počasnejši in zasedel 152. mesto.

V sredo bo na vrsti kraljevska etapa letošnjega Toura. Ta bo kolesarje popeljala od Saint-Gervaisa do Courchevela (165,7 km) ter slabih 7 km pred ciljem prečkala najvišjo točko na prelazu Col de la Loze (2304 m).

Že pred tem kolesarje čakata prelaza prve kategorije na Saisies (13,4 km/5,1 %) in Roselend (19,9 km/6 %) ter druge kategorije na Longefoy (6,6 km/7,5 %). Vrh izjemno zahtevnega prelaza Loze (28,1 km/6 %) prihaja vsega 6,6 km pred ciljem. Nato sledi le še spust do Courchevela.

Dirka po Franciji, 16. etapa:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!