Pogačarjevi tekmeci na ključni preizkušnji pred Tourom

Kolesarstvo 2. Jun 202320:00 0 komentarjev
Pogačar Vingegaard
Foto: Profimedia

Dirka po Dofineji velja za eno najpomembnejših ogrevalnih dirk pred dirko po Franciji. Jonas Vingegaard, Egan Bernal, Julian Alaphilippe, Enric Mas in David Gaudu so le nekatera od glavnih imen na startu osemdnevne dirke, ki se bo pričela v nedeljo. Tadej Pogačar bo zaradi poškodbe odsoten, od Slovencev bo tako nastopil zgolj Matevž Govekar.

Druge dirke so morda bolj znane, prestižnejše ali bolj priljubljene, vendar se dirka po Dofineji vsako leto izkaže za izredno pomembno.

Osemdnevna dirka, ki se začne to nedeljo, ima ključno vlogo v pripravah na Tour de France. Dirka velja za eno od treh najboljših etapnih dirk v Franciji, na kateri vedno najdemo zvezdniško zasedbo. Z gorskimi etapami in vožnjo na čas, je nastop vsakega pretendenta za visoka mesta na prihajajoči dirki po Franciji pod velikim drobnogledom.

V preteklih letih se je izkazalo, da je dirka po Dofineji natančno pokazala formo večine zvezdnikov. Ekipe uporabljajo prav to dirko da zmanjšajo svoje dolge sezname kolesarjev za Tour. Dirka po Švici in državna prvenstva nato pomagajo pri dokončnih rezih.

Letošnja zasedba ima več kot dovolj vrhunskih imen, da lahko pričakujemo odličen spopad. Jonas Vingegaard je izrazit favorit, vendar je prisotnih tudi veliko drugih tekmovalcev, ki želijo prekrižati načrte Dancu. Opazna je odsotnost Tadeja Pogačarja. Od Slovencev bo na startu zgolj Matevž Govekar (Bahrain Victorious).

Jonas Vingegaard. Foto: Guliverimage

V kakšni formi je branilec naslova dirke po Franciji?

Vse oči bodo uprte v Jonasa Vingegaarda, branilca naslova na dirki po Franciji. Zanimanje za Vingegaardov nastop bo na dirki po Dofineji verjetno še večje kot običajno, saj je to pomlad redko nastopil na dirkah.

Od januarja je Danec sodeloval le na treh dirkah, vse so bile etapne: O Gran Camiño, Pariz-Nica in dirka po Baskiji. Ob predpostavki, da se v njegovem programu ne bo nič spremenilo, bo pred Tourom skupaj opravil 18 dirkaških dni.

Vingegaarda sta na dirki Pariz-Nica premagala Tadej Pogačar in David Gaudu, vendar se je Danec vrnil z zmago na dirki po Baskiji.

Vendar bo dirka po Dofineji povsem drugačna. Pogačar ne bo sodeloval, Vingegaard pa ne bo imel podpore lanskega zmagovalca Dofineje Primoža Rogliča in Wouta van Aerta. Namesto tega bo imel tri ključne moštvene kolege z lanskega Toura – Tiesja Benoota, Christopha Laporta in Stephena Kruijswijka, kar bi kljub vseemu morala biti več kot zadostna podpora.

Bo David Gaudu glavni francoski up? Foto: Guliverimage

Boj za zadnjo stopničko ali kaj več?

Seznam kolesarjev, ki bodo nastopili na prihajajoči dirki po Dofineji je kljub odsotnosti slovenskih asov Pogačarja in Rogliča izjemen.

David Gaudu, Richard Carapaz, Ben O’Connor, Enric Mas, Jai Hindley in Adam Yates so le peščica kolesarjev, ki bodo nastopili prihodnji teden na jugu Francije.

Če se bo prihodnji mesec na Touru spremenil v pričakovan spopad med Pogačarjem in Vingegaardom, bo boj za zadnjo stopničko na pariških stopničkah prav tako krut.

Gaudu je lansko dirko po Franciji končal tik pod stopničkam. Toda po dobrih predstavah v letošnji sezoni, bi se letos lahko boril za kaj več. Podobno si želi verjetno tudi O’Connor, ki je bil leta 2021 prav tako četrti, lani pa je na Touru v Alpah odstopil.

Ne smemo pozabiti niti na Carapaza. Ekvadorec v zadnjem obdobju morda ni mešal štrene najboljšim na tritedenskih dirkah, toda v preteklosti je že pokazal, da ko je v pravi formi in ko se pokaže priložnost, ga je težko premagati. Carapazova forma na dirki po Dofineji bo velik pokazatelj, za kako visoka mesta se lahko Ekvadorec bori skupaj z ekipo EF Education-EasyPost.

Pogačar in Bernal. Foto: Luca Bettini Panoramic via Guliverimage

Na startu tudi dva ranjena leva

Egan Bernal to poletje ne bo spada med favorite za zmago na dirki po Franciji, toda njegova vožnja na dirki po Dofineji bo pokazala, ali se bo nekdanji zmagovalec francoske pentlje lahko kmalu boril za najvišja mesta na največjih dirkah.

Bernal se je do zdaj v svoji sezoni vrnitve spopadal z različnimi težavami. Zdi se, da so poškodbe in odpovedi na dirkah leta 2023 prav tako pogoste kot obetavni znaki, ki jih je pokazal na dirki po Madžarski in Romandiji.

Pri Ineos Grenadiers bodo naslednji mesec na Tour verjetno vzel Bernala, Carlosa Rodrigueza in Danija Martineza, vsi trije pa bodo nastopili tudi prihodnji teden.

Julian Alaphilippe
Foto: Profimedia

Osemdnevna dirka je za Alaphilippa odskočna deska za prvi Tour po letu 2021 in morda bomo dobili vpogled v njegovo dolgoročno prihodnost v belgijski ekipi.

Vodja ekipe Quick-Step Patrick Lefevere je v zadnjih sezonah praktično vso pozornost in zaupanje, ki ga je nekoč vlagal v Alaphilippa, vložil neposredno v Remca Evenepoela.

V letu poškodb in bolezni so se napetosti med Francozom in vodjo ekipe povečale do te mere, da je Alaphilippova prihodnost pri ekipi zdaj negotova. Alaphilippe ima pogodbo do leta 2024, toda sodelovanje bi se lahko končalo predčasno, če 30-letnik ne bo našel forme, kot jo je kazal na prelomu tega desetletja.

Hribovit baskovski začetek letošnjega Toura je tip terena, na katerem je nekoč kraljeval Alaphilippe. V uvodnih dneh zadnjih dveh Tourov, na katerih je nastopil, je na podobnih etapah osvojil etapo in rumeno majico. Bi lahko Francoz prihodnji mesec ponovno nosil rumeno majico?

To nam bodo morda pokazale udarne uvodne etape dirke po Dofineji v prihodnjem tednu.

Profil vseh osmih etap:

Dirka po Dofineji, 1. etapa. Foto: ASO
Dirka po Dofineji, 2. etapa. Foto: ASO
Dirka po Dofineji, 3. etapa. Foto: ASO
Dirka po Dofineji, 4. etapa. Foto: ASO
Dirka po Dofineji, 5. etapa. Foto: ASO
Dirka po Dofineji, 6. etapa. Foto: ASO
Dirka po Dofineji, 7. etapa. Foto: ASO
Dirka po Dofineji, 8. etapa. Foto: ASO

Jumbo se umika

Jumbo, eden od glavnih sponzorjev ekipe Jumbo-Visma, se bo najkasneje do konca leta 2024 umaknil iz športnega sponzorstva, je povedal novi generalni direktor nizozemske verige supermarketov Ton van Veen.

Jumbo naj bi prenehal podpirati tudi drsalno ekipo Jumbo-Visma, je Van Veen povedal nizozemskemu časopisu AD, prav tako pa naj bi prenehal sponzorirati voznika formule 1 Maxa Verstappena.

Pogodba podjetja za kolesarske ekipe naj bi se iztekla konec leta 2024 in bo spoštovana, je dejal Van Veen. Vendar je dodal, da se bo Jumbo z veseljem umaknil, če ga bo prej želel prevzeti drug sponzor.

“To sponzorstvo nam je prineslo veliko prepoznavnosti blagovne znamke, vendar smo zdaj osvojili vse, kar se osvojiti da,” je dejal Van Veen za AD.

Za zdaj ni nobenih novic o razvoju dogodkov v zvezi z drugim pokroviteljem, norveškim podjetjem Visma, ki se ukvarja s poslovno programsko opremo in informacijsko tehnologijo.