Rogličeva Jumbo-Visma se je znašla težavah

Kolesarstvo 9. Jun 202316:13 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Jumbo-Visma naj bi izgubila sponzorska sredstva nemškega podjetja za dostavo živil Gorillas, zaradi česar naj bi v njihovem proračunu za obdobje 2023-2024 nastala luknja v višini 5 milijonov evrov.

Podjetje, ki je po tem, ko se je kot sponzor Jumbo-Vismi pridružilo lani, zasedlo mesta na rokavih dresov nizozemske ekipe, je po navedbah WielerFlits prenehalo plačevati svoj sponzorski prispevek.

Jumbo-Visma je v izjavi za spletno stran zapisala: “Obstaja dogovor, ki ga bomo seveda spoštovali, kot je bilo dogovorjeno,” in navedla, da bo logotip nemškega podjetja ostal na oblačilih ekipe.

Izguba podjetja Gorillas bi v proračunu Jumbo-Visma pustila precejšnjo luknjo v času, ko bo podjetje iskalo zamenjavo za glavnega sponzorja Jumbo.

Nizozemska veriga supermarketov naj bi do konca naslednje sezone opustila vsa športna sponzorstva – vključno z moško in žensko kolesarsko ekipo, ekipami za hitrostno drsanje in sponzorstvom nizozemskega voznika formule 1 Maxa Verstappna.

Kdo bo nasledil Jumbo?

Izvršni direktor podjetja Jumbo Ton van Veen je dejal, da bo podjetje izpolnjevalo obveznosti do konca leta 2024, vendar je dejal, da bodo kolesarstvo zapustili prej, če bo pred tem želel vstopiti drug sponzor.

Podjetje je v zadnjih mesecih doživljalo pretrese, saj so nizozemski organi sprožili preiskavo o pranju denarja, zaradi katere je nekdanji izvršni direktor Frits van Eerd odstopil s položaja. Decembra lani je v 84. letu starosti umrl predsednik uprave Jumba Karel van Eerd.

Po navedbah WielerFlits se vodstvo ekipe Jumbo-Visma pogovarja z različnimi multinacionalnimi in nizozemskimi blagovnimi znamkami, da bi morda prevzele mesto sponzorja, ki ga zdaj zaseda Jumbo.

Podjetji Visma in Cervelo sta že sporočili, da želita ostati z ekipo, ki si prizadeva za nadaljnjo rast in ohranitev uspehov tako na etapnih kot tudi na klasičnih dirkah s tremi glavnimi kolesarji: Primožem Rogličem, Jonasom Vingegaardom in Woutom van Aertom. Poleg omenjene zvezdniške trojice je v ekipi še en slovenski kolesar Jan Tratnik.