Družina Oblak brez zgodovinskega trenutka

Košarka 9. Jun 202315:07 1 komentar

Medtem ko bo čez natančno en teden slovenska nogometna reprezentanca v tretji tekmi kvalifikacij za Euro 2024 na zelenico olimpijskega stadiona v Helsinkih pretekla brez kapetana in enega najboljših svetovnih vratarjev Jana Oblaka, pa bo njegova sestra Teja Oblak slovensko žensko košarkarsko reprezentanco bila v boj na domačem EuroBasketu.

“Lepo je, da smo led v Stožicah prebile z zmago. Ni šlo še povsem zares. To nas še čaka. Tudi energija, vsaj na začetku, še ni bila prava. Nihanj je v naši igri še preveč. To moramo popraviti. Ko pride do menjav in vstopajo igralke s klopi, moramo paziti, da se igra ne poruši. Potrebujemo konstantnost. Vodilo je koncentracija,” je po četrtkovi zmagi na pripravljalni tekmi v Stožicah (73:60) dejala Teja Oblak, kapetanka slovenske reprezentance, ki se bo z istimi tekmicami nocoj pomerila še v Kranju.

Že prihodnji teden bo šlo povsem zares. Prva tekma na domačem evropskem prvenstvu čaka Slovenke v četrtek, ko se bodo ob 18.00 v Stožicah pomerile z Veliko Britanijo. 24 ur pozneje čaka dekleta še soočenje z Nemkami. Zanimivo, istočasno bo slovenska nogometna reprezentanca v okviru kvalifikacij za Euro 2024 gostovala na Finskem. Obetal se je zgodovinski trenutek, saj bi morala istočasno kapetanski trak izbrane vrste nositi brat in sestra. Uresničitev tega scenarija pa so preprečile zdravstvene težave Jana Oblaka. Vratar Atletica, ki je bil v zadnjem obdobju predvsem gost teniških tekem, utegne tako petkov večer preživeti kar v Stožicah.

Teja Oblak
Teja Oblak. Foto: Aleš Fevžer

Teja Oblak medtem poudarja, da se je z vlogo vodje na parketu in v garderobi dobro soočila. “Oglasim se, ko je to potrebno. S tem nimam težav,” pravi 32-letna Škofjeločanka, prepričana o tem, da s soigralkami še ni povsem nared za vrhunec reprezentančne kariere. “Nismo še tam. In prav je tako. Do prvenstva nas loči še en teden. Prave moramo biti na prvi tekmi. Sledi stopnjevanje. Če bi bile že danes v dobri formi, bi lahko sledil padec,” pravi dolgoletna reprezentantka, ki je slovenske barve branila tudi na predhodnih treh prvenstvih.

Cilj je tokrat najboljši rezultat v zgodovini ženske reprezentance, to pa je preboj v četrtfinale. Pravega pritiska sicer kapetanka in soigralke še ne čutijo. “Košarka je vendarle le igra. Nervoza je odveč. Pozitivna trema je dobrodošla, a jo je treba obrniti sebi v prid. Na EuroBasket se je v tem pogledu treba pripraviti tudi na mentalni ravni,” razmišlja 172 centimetrov visoka organizatorka igre, ki upa tudi na pomoč s tribun, pripravljalno obdobje pa ocenjuje kot uspešno. “Kot ekipa smo bolj povezani. Za nami je veliko treningov in tekem. Selektor je uvedel veliko obrambnih načel. Potrebovale smo čas. Zdaj vse skupa razumemo. Ključ je uigranost,” dodaja kapetanka.