Klanec, ki straši tudi najboljše (VIDEO)

Kolesarstvo 24. Jun 202415:15 0 komentarjev
klanec kolesarstvo
Fotografija je simbolična. Foto: Profimedia

Na pravkar končani kolesarski dirki po Kolumbiji so organizatorji v četrti etapi na trasi preizkusili tudi klanec, ki je po številnih parametrih najtežji v zgodovini dirk pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (UCI).

Skupne zmage na devetdnevni dirki po Kolumbiji (Vuelta a Colombia), ki se je v nedeljo končala s kronometrom v Bogoti, se je veselil Rodrigo Contreras. Toda že 74. izvedba dirke v tej južnoameriški državi je največ pozornosti pritegnila zaradi klanca, ki so ga organizatorji predstavili v četrti etapi.

Kar 88 kilometrov vzpenjanja na mogočni Alto el Sifon na 4149 metrih nadmorske višine s povprečnim naklonom 4,3 odstotka (maksimalno sicer 12-odstotni naklon) se je v zgodovino zapisalo kot najtežji in najdaljši klanec v zgodovini dirk pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Kolesarji so zgolj na enem klancu opravili kar 3700 višinskih metrov.

Etapo od Mariquite do vzpona Sifon (116 kilometrov) so organizatorji zaradi vremenskih in varnostnih razlogov skrajšali, prvotno bi morala biti še skoraj 30 kilometrov daljša. Kljub temu pa je bila izjemno zahtevna, o zmagovalcu po 88 kilometrih klanca pa je odločal sprint četverice. V njem je bil najmočnejši domačin Wilson Pena, v vodilni skupini pa je bil tudi Contreras, ki je na koncu domov odnesel skupno zmago.

Zaključek etape na Alto el Sifon:

Več podrobnosti o brutalnem klancu: 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!