Kolumbijec ima dovolj vprašanj o Rogliču in Pogačarju

Kolesarstvo 26. Apr 202316:35 0 komentarjev
Egan Bernal
Pogačar, Roglič in Bernal na dirki po Franciji 2020. Foto: Profimedia

Kolumbijski kolesar Egan Bernal, ki je leta 2019 zmagal na dirki po Franciji, ima v zadnjem obdobju veliko težav s poškodbami. Te so posledice grde nesreče izpred dobrega leta dni, ko je na treningu trčil v avtobus. Največ težav mu povzroča koleno, prav zaradi zdravstvenih problemov pa si ne želi primerjav s Tadejem Pogačarjem in Primožem Rogličem.

Za 26-letnikom je zelo grenko-sladko obdobje na športni poti. Leta 2019 je kar nekoliko pričakovano zmagal na največji dirki v svetu kolesarstva, naslednje leto pa je zaradi težav s hrbtom branjenje krone proti Tadeju Pogačarju in Primožu Rogliču končal predčasno. Leta 2021 je bil najboljši še na dirki po Italiji, nato pa je januarja 2022 na treningu v domači Kolumbiji doživel grdo nesrečo.

Spregledal je ustavljeni avtobus in pri veliki hitrosti trčil v njegov zadek, zaradi česar ni bilo jasno, če bo sploh še lahko kolesaril. Nato se je zgodil pravi mali čudež. Vrnil se je ekspresno hitro, lani avgusta, a vse od takrat njegovi rezultati niso bili takšni, kot smo bili vajeni pred nesrečo. Težave mu povzročajo predvsem bolečine v kolenu. Zdaj ima Egan Bernal dovolj vprašanj, kdaj bo spet na stari ravni.

“Kdor ni doživel takšne nesreče, ne bo razumel. Ne pravim, da ne bom nikoli več dosegel nivoja pred nesrečo, toda ljudje me ves čas sprašujejo, kdaj bom spet v najboljši izdaji. Kdaj bomo Egana videli v borbi s Pogačarjem, Rogličem itd. Tudi sam si želim tega, a če mi ne bo uspelo, tudi prav. Na najpomembnejši dirki v svojem življenju sem že zmagal,” se je Kolumbijec ozrl na okrevanje.

Največje zmage Egana Bernala:

dirka po Franciji (2019)

dirka po Italiji (2021)

dirka Pariz-Nica (2019)

dirka po Švici (2019)

dirka po Kaliforniji (2018)

“Seveda se trudim, dajem od sebe maksimum. Bil bi žalosten, če ga ne bi. Telo ves čas priganjam na limit, primerjam se z nekdanjimi časi. Tudi če se me tekmeci otresejo že v prvem kilometru vzpona, skušam klanec odpeljati najhitreje, kar zmorem. In nato te številke primerjam s številkami izpred enega, dveh mesecev,” je razložil novo realnost.

Prav zato si ne postavlja visokih ciljev, kot je nova zmaga na dirki po Franciji. Če bo letos sploh pripravljen za nastop na tritedenski dirki. “Če bom dal maksimum in bo to dovolj za 30. mesto, bom zadovoljen. Ali pa drugo, prvo, kakorkoli. Želim le dirkati in to brez težav s kolenom, ki me ovira, da bi bil stoodstoten,” je še dodal Bernal.

Član ekipe Ineos Grenadiers sicer te dni tekmuje na dirki po Romandiji, prolog prvega dne pa je končal na 69. mestu, 26 sekund za zmagovalcem Josefom Černyjem, prvo etapo pa je končal v glavnini. Kakšen bo program v nadaljevanju sezone, pa še ni znano.

Egan Bernal
Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!