Vingegaard do etapne zmage, Roglič zaostal minuto

Kolesarstvo 12. Sep 202317:30 > 17:38 1 komentar
Jonas Vingegaard
Foto: Profimedia

Jonas Vingegaard je zmagovalec 16. etape dirke po Španiji. Primož Roglič je v cilj prišel minuto in eno sekundo za Dancem, vodilni na dirki Sepp Kuss pa je prvič zapadel v manjšo krizo, a ostaja v rdeči majici.

Danski kolesar Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je zmagovalec šestnajste etape dirke po Španiji 2023. Etapa je bila kratka in eksplozivna, dolga 120,1 kilometra.

Zmagovalec dirke po Franciji je napadel na zaključnem vzponu in prišel do samostojno zmage na vzponu druge kategorije na cilju v Bejesu.

Potem ko je glavnina ujela ubežnike 11 kilometrov pred ciljem so se favoriti skupaj podali na zadnji vzpon, kjer je Vingegaard sprožil močan napad, na katerega tekmeci niso odgovorili. Danski kolesar si je ustvaril prednost in odločno krenil proti etapni zmagi.

“Sicer sem zadovoljen z zmago, toda danes zjutraj smo prejeli žalostno novico. Želel sem zmagati za najboljšega prijatelja. Na srečo glede njegovega stanja prihajajo boljše novice. Ekipa in jaz smo si tako nekoliko oddahnili. Upam, da si bo hitro opomogel,” je po etapi organizatorjem dejal čustveni 26-letni Danec.

O rdeči majici vodilnega zato ne razmišlja, čeprav mu je sredina etapa pisana na kožo. “Ne vem, zdaj želim le uživati v tem trenutku in ne razmišljati o rdeči majici,” je še dodal letošnji zmagovalec dirke po Franciji.

Američan Sepp Kuss (Jumbo-Visma), ki je po zmagi v šesti etapi prevzel majico vodilnega, je še en dan ostal na vrhu skupne razvrstitve, toda Vingegaard je sedaj tik za njegovimi petami, zaostaja 29 sekund.

Primož Roglič je v zaključku sprožil napad, toda v cilj je vseeno prišel dobro minuto za svojim moštvenim kolegom. Slovenski kolesar je tako padel na tretje mesto v skupni razvrstitvi, za vodilnim Američanom zaostaja minuto in 33 sekund, za Dancem pa minuto in štiri sekunde.

Vuelta se bo nadaljevala v sredo s sedemnajsto etapo. Gre za 124,4-kilometrsko gorsko etapo od Ribadesella do vrha L’Angliru (vzpon posebne kategorije; 12,4 km z 9,8 %).

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Španiji, 16. etapa

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje