Mala zmaga za Pogačarja, Vingegaard pa vesel, da razlika ni bila še večja

Kolesarstvo 14. Jul 202319:18 0 komentarjev
Pogačar Vingegaard
Foto: profimedia

Tadej Pogačar še naprej počasi topi prednost Jonasa Vingegaarda v skupnem seštevku. Danes je Dancu odščipnil novih osem sekund, Pogačar za rumeno majico zaostaja le še za devet sekund.

V ospredju je etapno zmago, svojo drugo na dirki po Franciji, slavil Poljak Mihal Kwiatkowski (Ineos). A najbolj nas je zanimalo dogajanje minuto za čelom dirke. Tadej Pogačar je v zadnjih 500 metrih napadel Jonasa Vingegaarda in se mu znova odlepil, tokrat mu je na cesti odščipnil štiri sekund v boju za rumeno majico, zaradi bonifikacijskih sekund na cilju pa še dodatne štiri. Končal je namreč kot tretji, Vingegaard mesto za njim.

“Dobro za začetek. Za nami je dober dan. Lepo bi bilo zmagati, a Kwiatkowski je bil premočen,” je po etapi povedal Pogačar in dodal. “Uspešen dan za našo ekipo. Vzeli smo nekaj sekund v borbi za rumeno majico. Sem zelo vesel. Lahko smo ponosni, v naslednje dni lahko gremo z dvignjeno glavo.”

V prvi polovici današnje preizkušnje v glavnini ritem ni bil prehud. “Na polno je šlo samo na zadnji vzpon. Bilo je naporno, predvsem zadnjih nekaj kilometrov. Gledalci so pripravili noro vzdušje, veliko jih je bilo iz Slovenije, zato je bilo zelo lepo. Klancev bo res vedno več,” je etapo opisal 24-letnik. “Tour je še dolg. Smo v dobri situaciji. Moramo iti iz dneva v dan in loviti priložnosti za dodatne sekunde.”

“To je majhna zmaga v boju za rumeno majico. Lahko smo samozavestni,” je še dodal Pogačar.

Pogačarja je ob cesti podpirala tudi partnerka Urška Žigart, ki je po padcu na Giru in lažjem pretresu možganov že na kolesu.

Urška Žigart
Foto: Urška Žigart/Instagram

Danec ohranja prednost

Na drugi strani je zadovoljen tudi Jonas Vingegaard. Zakaj? “Vesel sem, da je bila na koncu razlika tako majhna. A nisem razočaran.”

Nosilec rumene majice je dodal, da njegove etape šele prihajajo: “Mislim, da mi takšna etapa ne ustreza. Daljše z večjim številom vzponov so mi ljubše. Komaj čakam na naslednje dni,” je povedal Danec, ki ostaja devet sekund pred Tadejem Pogačarjem v generalni razvrstitvi.

Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard. Foto: profimedia

S predstavo Tadeja Pogačarja je bil zadovoljen tudi športni direktor ekipe UAE Emirates Španec Matxin Joxean Fernandez, ki je povedal: “Kolesarstvo ni matematika, a Pogačar je bil danes najmočnejši.”

“Je v idealnem položaju. Čaka nas zelo težek vikend. Moramo korak za korakom. Na koncu je pomembno le, kdo ima kateri dan boljše noge,” je še dodal.

matxin fernandez
Matxin Fernandez (levo) s Pogačarjem. Foto: profimedia

Pogačar je na letošnji dirki po Franciji prišel že do 30 bonifikacijskih sekund, Jonas Vingegaard jih je za zdaj zbral 11. Razlika med glavnima pretendentoma za rumeno majico zdaj znaša devet sekund. Tretji je Jai Hindley, ki za Dancem zaostaja že skoraj za tri minute. Ostali kolesarji so več kot štiri minute in 45 sekund za vodstvom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!